Oficial BCE: Economia ZONEI EURO tinde spre relansare, dar există riscuri asociate deficitelor bugetare și tensiunilor geopolitice
Activitățile economice ale zonei euro tind să se relanseze, dar există riscul unor fluctuații, în contextul încetinirii consumului, pe fondul persistenței efectelor politicii monetare restrictive și al tensiunilor geopolitice, afirmă Piero Cipollone, membru al Comitetului Executiv al Băncii Centrale Europene (BCE).
”După multe trimestre de stagnare, PIB-ul zonei euro a crescut gradual, de la un avans de 0,1% în ultimul trimestru din 2023 până la 0,9% în trimestrul al treilea de anul acesta. Cu toate acestea, observăm semnale contradictorii”, a declarat Piero Cipollone, membru al Comitetului Executiv al BCE, la Conferința pe tema ”Un parcurs european spre creștere economică mai mare”, organizată de Centrul European pentru Reformă (Centre for European Reform, CER).
Oficialul BCE a notat că cererea pe plan intern, în Uniunea Europeană, a rămas ”slabă”, în contextul în care contribuția ”mică” a consumului a fost contrabalansată de un declin al investițiilor.
”Activitățile și sentimentele economice au fost dezechilibrate în diverse sectoare, producția fiind subperformantă în raport cu serviciile. Aceste evoluții sunt specifice unei relansări graduale, axate pe consum, ceea ce nu a permis redresarea ciclului investițiilor. (…) Rămâne de văzut dacă relansarea se va stabiliza, iar riscurile asupra creșterii economice sunt orientate descendent”, a atras atenția Piero Cipollone.
Economia riscă să fie afectată de scăderea consumului privat
Piero Cipollone a notat că activitățile economice vor fi afectate de fluctuațiile consumului privat și de impactul politicii monetare.
”Trei aspecte necesită o atenție specială: comportamentul de economisire al familiilor, impactul restricțiilor de politică monetară și incertitudinea asociată politicilor economice mondiale. Ponderea economiilor a crescut, în contextul în care cheltuielile private nu au menținut ritmul creșterii reale a veniturilor. (…) Restricțiile de politică monetară au început să fie relaxate din iunie. Cu toate acestea, va dura ceva timp până când relaxarea restricțiilor se va transforma în cerere pentru credite”, a argumentat oficialul BCE.
Piero Cipollone a avertizat că, deși tendința este de relaxare a politicii monetare, ritmul va fi ajustat datelor economice și financiare.
Riscuri asociate tensiunilor geopolitice și disputelor comerciale dintre UE și SUA
”Există riscuri asociate evoluțiilor politice mondiale. Recentele evoluții au amplificat riscurile perturbării relansării ciclice a productivității în zona euro, ceea ce va avea implicații asupra susținerii redresării economice prin politica monetară, ținând cont de posibile efecte asupra inflației. Perspectiva majorării tarifelor vamale de către Statele Unite ar putea afecta semnificativ activitățile, în special producția”, a subliniat Piero Cipollone, avertizând și asupra unor riscuri interne, în special în țările europene care au deficite bugetare mari.
Foto: Profimedia
Citește și: