Oficial BCE: INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ va afecta munca și stabilitatea financiară /„Discernământul uman” trebuie să rămână ”element central”

Oficial BCE: INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ va afecta munca și stabilitatea financiară /„Discernământul uman” trebuie să rămână ”element central”
Publicat: 05/07/2024, 07:30

Utilizarea sistemelor de inteligență artificială riscă să afecteze semnificativ piața muncii, productivitatea și stabilitatea financiară, afirmă Piero Cipollone, membru al Comitetului Executiv al Băncii Centrale Europene, avertizând asupra consecințelor macroeconomice și în materie de politică monetară.

”Sistemele de inteligență artificială ar putea afecta economia în domenii relevante pentru politica monetară. Voi evidenția doar trei dintre ele. Primul domeniu se referă la productivitate. Potențialul inteligenței artificiale de creștere a productivității este incontestabil (…). Dar rezultatele vor depinde de adoptarea rapidă și extinsă a sistemelor în toate sectoarele economiei”, a declarat Piero Cipollone, membru al Comitetului Executiv al BCE, într-un discurs rostit la Conferința Națională pentru Statistică din Italia, desfășurată la Roma.

Însă Piero Cipollone a atras atenția asupra riscurilor.

”Un risc central este generat de posibilitatea ca valoarea creată de inteligența artificială să fie folosită de câteva companii care ajung să exercite dominație (…). Acesta este motivul pentru care câștigurile în materie de productivitate generate de inteligența artificială nu s-ar transmite în câștiguri generale. (…) De aceea, este esențial ca Uniunea Europeană să conceapă o strategie prin care să mențină competiția în domeniul inteligenței artificiale, prin care să susțină competitivitatea firmelor europene, prin care să genereze productivitate sectorială, să susțină extinderea sistemelor de inteligență artificială în economie și să faciliteze dezvoltarea produselor și serviciilor de profil”, a precizat Piero Cipollone.

Impactul asupra pieței muncii și a stabilității financiare

Oficialul BCE a precizat că piața muncii este a doua ramură a economiei care probabil va fi afectată de inteligența artificială.

”Noile tehnologii pot înlocui sau completa munca. Automatizarea implică preluarea de către capital a unei sarcini executate anterior de un angajat. În plus, productivitatea tinde să intensifice automatizarea sarcinilor, ceea ce poate contribui la intensificarea cererii de angajați pentru sarcini neautomatizate. Noile tehnologii pot conduce la crearea unor noi tipuri de locuri de muncă. Dacă inteligența artificială este o oportunitate sau un risc pentru rata ocupațională depinde de efectul net”, a subliniat Piero Cipollone.

”Al treilea domeniu economic care ar putea fi afectat de inteligența artificială este stabilitatea financiară. În mod clar, inteligența artificială poate genera avantaje. Băncile pot efectua evaluări mai eficiente asupra riscurilor și pot planifica mai bine capitalul și lichiditățile. Dar există și riscuri. Dacă sunt utilizate în mod extins noi instrumente de inteligență artificială în sistemul financiar, iar furnizorii sunt limitați, riscurile operaționale, concentrarea pe piețe și situațiile de externalizare ar putea crește. În plus, adoptarea sistemelor de inteligență artificială ar putea intensifica potențialul comportamentului generalizat, al corelării piețelor, practicilor de înșelare, manipulare și conflictelor de interes”, a atras atenția Piero Cipollone.

Riscuri în materie de inflație

Oficialul BCE a avertizat că ”sistemele de inteligență artificială ar putea afecta presiunile în materie de costuri economice în ambele direcții”, spre exemplu, prin ”declinul prețurilor energiei”, dar și prin ”presiuni în sensul majorării prețurilor”.

”În contextul intrării în era inteligenței artificiale, ne confruntăm cu provocarea utilizării potențialului, dar și a gestionării riscurilor. (…) Trebuie să ne asigurăm că discernământul uman și gândirea critică rămân elemente centrale. Acest echilibru va fi esențial pentru a menține încrederea în date, în decizii, în întregul sistem financiar”, a concluzionat Piero Cipollone.

Foto: Profimedia

Citește și:

UE impune tarife de până la 37% asupra importurilor de mașini electrice chineze /”Producătorii din China beneficiază de subvenții incorecte”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Haos pe Aeroportul Otopeni, din cauza unui protest mascat la TAROM: 10 curse au...
Horia Tecău, luat pe cameră din bar de șefa de la taxe și impozite Sector...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat...
Nicki Minaj și-a anulat concertul în România înainte cu doar trei ore. Ce motive a...
Vali a murit la Costineşti, după ce şi-a presimţit sfârşitul: 'Să îmi reparaţi maşina şi...'
Cauza reală a morții lui Marilyn Monroe! Ce s-a întâmplat ore întregi cu trupul neînsufleţit...
Rezultate la Bac 2024. Notele de la Bacalaureat au fost publicate pe Edu.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Ce avere are Serghei Mizil: Fiul fostului demnitar a dezvăluit adevărul despre proveniența banilor săi...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Dacia lucrează la un nou model. Acesta va înlocui un BEST SELLER ce a dominat...
Tarom a anulat mai multe curse „din cauza indisponibilităţii temporare a membrilor echipajului de zbor”....
Șansă UNICĂ în viață! Vom vedea cu ochiul liber NAȘTEREA unei STELE
S-a aflat ce a făcut Elena Udrea.Traian Băsescu i-a dat ordin: Ne-a păcălit pe toţi
Carmen de la Sălciua face bani cu nemiluita. Cât cere pentru o cântare
Rezultate Bac 2024. Notele de la Bacalaureat, publicate pe edu.ro! Cum se face contestație și...
VIDEO Edu.ro Rezultate BAC 2024: S-au afișat notele. Scrie codul tău și află ce medii...
Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu...
VIDEO. Grasu XXL, ipostază rară! Artistul a izbucnit în lacrimi în fața publicului Neversea: "N-am...
BANCUL ZILEI. Bulă, care de-abia şi-a cumpărat o maşină, merge la un service auto: Cât...
Stephen Baldwin, creștinul renăscut al familiei
×