Prima pagină » Economic » Oficial BCE: Politica monetară în ZONA EURO trebuie să rămână prudentă /Protecționismul și incertitudinea geopolitică sunt în creștere

Oficial BCE: Politica monetară în ZONA EURO trebuie să rămână prudentă /Protecționismul și incertitudinea geopolitică sunt în creștere

Oficial BCE: Politica monetară în ZONA EURO trebuie să rămână prudentă /Protecționismul și incertitudinea geopolitică sunt în creștere

Politica monetară în zona euro trebuie să rămână ”solidă” și să fie ajustată ”cu precauție”, în contextul persistenței anumitor presiuni ale inflației, afirmă Isabel Schnabel, membră a Comitetului Executiv al Băncii Centrale Europene (BCE), avertizând asupra riscurilor financiare generate de contextul geopolitic instabil.

”Procesul de reducere a inflației a decurs rapid. Inflația medie a scăzut de la vârful de 10,6% atins în octombrie 2022 la 2,6% în iulie anul acesta. Iar noile date sugerează că inflația a scăzut și mai mult în anumite părți ale zonei euro. Aceste evoluții trebuie salutate, reflectând temperarea forțelor care au generat în ultimii trei ani creșteri puternice ale prețurilor la energie, alimente și produse. Este evidențiat și impactul politicii monetare stricte”, a declarat Isabel Schnabel, membră a Comitetului Executiv al BCE, într-un discurs rostit în Tallinn, Estonia.

Anumite presiuni inflaționiste persistă, este necesară o politică monetară puternică

Cu toate acestea, Isabel Schnabel a notat că ”persistă presiunile” inflaționiste în sectorul serviciilor.

”Inflația în domeniul serviciilor este de două ori mai ridicată decât media din perioada 1999-2019, iar serviciile au generat 70% din media inflației de anul acesta”, a argumentat Isabel Schnabel, avertizând că majorările de prețuri în sectorul serviciilor sunt ”un fenomen global”, afectând în principal economiile avansate.

Oficialul BCE a atras atenția că actualul context este marcat de incertitudine, astfel că trebuie urmărite atent evoluțiile economice.

”Proiecțiile economice rămân un element-cheie în procesul nostru decizional. În zona euro, cele mai noi proiecții semnalează revenirea la stabilitatea prețurilor. Există anticipări că inflația va reveni la 2,2% în 2025 și la 1,9% în 2026, deși vor fi anumite dificultăți. Observăm modificări fundamentale pe piața muncii, pe piețele energetice și o reorganizare a rețelelor globale de aprovizionare. În acest context, politica monetară trebuie să fie solidă, pentru a face față situațiilor de urgență”, a argumentat Isabel Schnabel.

Instabilitatea geopolitică este în creștere

”Protecționismul și incertitudinea geopolitică sunt în creștere. Incertitudinea geopolitică constituie un risc central pentru stabilitatea rețelelor globale de aprovizionare și pentru prețurile mărfurilor”, a atras atenția oficialul BCE.

”Lumea din jurul nostru se schimbă rapid. Atunci când viitorul este atât de incert, perspectivele furnizează un sentiment fals de confort. De aceea, analizele în funcție de scenarii ne pot proteja de situațiile în care am putea fi victimele incertitudinii și încrederii prea mari în capacități”, a concluzionat Isabel Schnabel.

Foto: Profimedia

Citește și:

INFLAȚIA pare să se stabilizeze în Statele Unite, facilitând eventuala decizie a Fed de relaxare a politicii monetare

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una ... vezi toate articolele

Citește și