Oficial BCE: UE a acumulat DATORII semnificative și trebuie să aplice reforme structurale /Sunt necesare „investiții strategice masive”

Publicat: 08 11. 2024, 07:30

Uniunea Europeană a acumulat datorii semnificative și are nevoie de politici fiscale coerente pentru remedierea deficitelor și stimularea investițiilor, afirmă Philip R. Lane, un oficial din cadrul Băncii Centrale Europene (BCE), cerând reducerea birocrației și avansarea integrării bancare și a piețelor de capital.

”În acțiunile de gestionare a riscurilor, sunt necesare scăderi ale ponderilor mari ale datoriilor publice”, a declarat Philip R. Lane, membru al Comitetului Executiv al BCE, într-o conferință organizată de Banca centrală a Greciei pe tema ”Datoria publică: lecții din trecut, provocări viitoare”.

BCE evocă necesitatea reformelor pentru stabilizarea finanțelor publice

Philip R. Lane a evocat necesitatea stabilizării ”finanțelor publice”, pentru ”facilitarea transmiterii impactului politicii monetare” decise de Banca Centrală Europeană.

”Diferențele de valoare între titlurile emise pentru garantarea datoriilor suverane au impact semnificativ asupra condițiilor de finanțare pe piața comunitară și asupra condițiilor de creditare. În perioadele de tensiuni pe piețele suverane, diferențele între condițiile de creditare se accentuează substanțial, afectând dinamica împrumuturilor. Iar impactul asupra condițiilor de creditare este mai puternic asupra țărilor cu dezechilibre multiple”, a atras atenția Philip R. Lane.

Oficialul BCE cere acțiuni pentru diminuarea ”vulnerabilităților” la ”șocuri externe” de tip financiar și macroeconomic și reforme structurale care să stimuleze creșterea economică.

Datoria supranațională a UE este în creștere

Oficialul BCE a notat că ”datoria supranațională” a Uniunii Europene este în creștere.

”Datoria supranațională a UE a crescut considerabil în ultimii ani, iar UE este percepută ca fiind mai puțin solventă decât națiuni creditate cu nivelul financiar AAA”, a subliniat Philip R. Lane.

Oficialul BCE propune o serie de reforme pentru reducerea birocrației, pentru stimularea investițiilor și accelerarea activităților economice în zona euro și la nivelul întregii Uniuni Europene.

”UE are nevoie de investiții strategice masive”, a subliniat Phillip R. Lane, recomandând ”avansarea uniunii piețelor de capital și uniunii bancare”, ”consolidarea pieței comunitare”, ”reglementări fiscale favorabile investițiilor” și ”evitarea reglementărilor excesive”.

Foto: Profimedia

Citește și:

Kremlinul nu exclude contactele între PUTIN și TRUMP înainte de începerea noului mandat prezidențial în SUA