Uniunea Europeană trebuie să avanseze integrarea financiară și economică, în perspectiva ”incertitudinii” generate de politicile viitoarei Administrații Donald Trump, afirmă Piero Cipollone, membru al Comitetului Executiv al Băncii Centrale Europene (BCE), pledând și pentru intensificarea inovării tehnologice, pentru a face față competiției cu Statele Unite și China.
Piero Cipollone a atras atenția că, în acest moment, Uniunea Europeană nu poate face față competiției cu statul chinez în materie de producție.
”Chiar vrem să concurăm cu China la nivelul costurilor de producție? Conform anumitor studii, chiar dacă aplicăm taxe vamale de 100% asupra mașinilor chineze, tot nu am putea să fim câștigători la nivelul prețurilor”, a afirmat Piero Cipollone, membru al Comitetului Executiv al BCE, într-un interviu acordat publicației italiene Corriere della Sera.
Piero Cipollone a denunțat ”monopolul” exercitat de companii tehnologice americane, insistând pentru dezvoltarea industriei europene de profil.
”Dacă analizăm sectoarele care explică decalajul de productivitate dintre Europa și SUA și ceea ce ne plasează pe o poziție mai slabă față de China, constatăm că este vorba de tehnologie și finanțe. Nu este suficient să adoptăm soluții dezvoltate de alții, ci este important să fim în stare să concurăm. Dacă o companie europeană adoptă soluții de înaltă tehnologie precum inteligența artificială, va produce mai mult cu același volum al forței de muncă. (…) Dar, de obicei, un grup tehnologic american care deține monopol le furnizează aceste soluții companiilor europene (…), ceea ce generează majorarea costurilor de producție și reduce valoarea firmelor europene. Europenii sunt la fel de capabili să fie inovativi”, a subliniat Piero Cipollone, potrivit BCE.
Piero Cipollone a notat că problema Uniunii Europene este că nu are piețe de capital integrate total.
”Problema Europei este următoarea: nu avem o piață unică la nivel complet pentru produse, servicii și capital. Fondul Monetar Internațional estimează că fragmentarea Uniunii Europene echivalează cu impunerea unor tarife de 44% asupra bunurilor și de 110% asupra serviciilor”, a subliniat Piero Cipollone.
Piero Cipollone a notat că, în ultimele șapte luni, proiecțiile privind creșterea economică a zonei euro au fost revizuite în scădere de trei ori.
”Între 2024 și 2026, revizuirea cumulativă este cu aproape 1,0% mai puțin la nivelul PIB-ului. Iar actualele estimări iau în calcul doar parțial incertitudinea asociată politicilor comerciale viitoare ale SUA. Exact din cauza acestei incertitudini firmele vor asista pasiv, iar acest lucru nu va fi benefic nici pentru investiții, nici pentru consum”, a subliniat Piero Cipollone.
Foto: Profimedia
Citește și: