Zona euro riscă să se confrunte cu deflație și recesiune dacă va fi menținută prea mult timp politica monetară strictă, afirmă Philip Lane, un oficial din cadrul Băncii Centrale Europene (BCE), avertizând și asupra amplificării problemelor structurale ale economiei Uniunii Europene din cauza tensiunilor geopolitice.
Philip Lane, membru al Comitetului Executiv al BCE, a argumentat, într-un interviu acordat cotidianului austriac Der Standard, că BCE trebuie să găsească ”o cale de mijloc” în materie de politică monetară, pentru a nu afecta perspectivele economice ale zonei euro.
”Noile date relevă că inflația anuală a fost de 2,4% în decembrie 2024, în scădere de la 2,9% anul trecut. (…) Pentru ca inflația să fie în mod constant la ținta noastră de 2,0%, trebuie să existe un declin al tarifelor la servicii, aflate în prezent la nivelul de 4,0%. Trebuie să ne asigurăm că dobânzile de referință urmează o cale de mijloc. Dacă dobânzile scad prea rapid, va fi dificil să aducem sub control inflația serviciilor”, a afirmat Philip Lane, potrivit BCE.
Însă Phillip Lane a atras atenția și asupra riscurilor generate de o politică monetară restrictivă.
”Nu vrem nici ca dobânzile de referință să rămână la niveluri prea ridicate prea mult timp, pentru că ar slăbi impulsul inflației, iar procesul de reducere a inflației nu se va opri la 2,0%, ci ar scădea sub țintă. Nu este de dorit nici acest lucru. (…) De aceea, anul acesta va trebui să identificăm calea de mijloc, o politică monetară care să nu fie nici prea agresivă și nici prea prudentă”, a subliniat Philip Lane.
”Nu există niciun conflict între atingerea țintei inflației de 2,0% și menținerea unui ritm suficient de creștere economică. Nu trebuie să aducem zona euro la recesiune pentru a ne atinge obiectivul stabilității prețurilor”, a insistat oficialul BCE.
Philip Lane a amintit că economia Uniunii Europene are ”probleme structurale”, care s-ar putea amplifica din cauza unor factori de conjunctură.
”Este important să facem distincția între problemele ciclice și cele structurale. Dar trebuie să admitem că acestea interacționează. Spre exemplu, dacă există o problemă structurală în materie de producție și alte sectoare ale economiei au creșteri mai bune, impasul poate fi depășit. În prezent, investițiile sunt la cote reduse, dar, dacă s-ar intensifica datorită scăderii dobânzilor, ar atenua problemele structurale. Prin urmare, factorii ciclici și cei structurali chiar interacționează”, a argumentat Philip Lane.
Foto: Profimedia
Citește și: