Oficial din Ministerul Energiei: Banca de dezvoltare pentru IMM-uri trebuie înființată până la finele anului
„Un fond strategic de investiții este de dorit. Acea bancă de dezvoltare care să fie dedicată IMM-urilor ar trebui înființată până la sfârșitul anului, acum să vedem ce spun și Finanțele Publice. Din câte am înțeles, banca ar putea fi implicată și pe proiectele depuse pe fondurile europene”, a afirmat Ionescu la o conferință pe tema fondurilor europene și ajutoarelor de stat.
Un sondaj al BNR în rândul a peste 10.000 de IMM-uri a relevat că din cauza dobânzilor prea mari peste 60% dintre firme nu contractează credite bancare.
„Accesul la finanțare este una dintre problemele presante cu care se confruntă IMM-urile. Din păcate IMM-urile nu apelează la creditele bancare, nu neapărat că nu vor sau că nu au nevoie, dar nivelul dobânzilor sau clauzele contractuale sunt piedici în accesarea acestor credite. 64% dintre companii nu doresc să apeleze la un credit în lei, iar 68% la creditele în euro, indiferent de cost”, a spus secretarul de stat.
Ionescu a arătat că mai multe programe destinate ajutorării IMM-urilor au fost lansate în acest an cu fonduri mai mici decât cele inițiale.
„Ministerul derulează o serie de programe cu finanțare de la bugetul de stat, sunt scheme de minimis. Avem un număr de șapte scheme, dintre care trei sunt deja lansate, iar un altul se lansează mâine (…) Din păcate ele sunt lansate cu bugete limitate, pentru că la nivel declarativ toți spun că dau o șansă IMM-urilor, dar când vine vorba de ceva practic, la rectificare se taie tot de la IMM-uri. Ne descurcăm cu ce avem. Nu mă încântă că SRLD din peste 29 de milioane de lei, cât aveam, l-am lansat cu 19,3 milioane, dar sperăm că anul viitor va fi unul mai bun”, a apreciat Ionescu.
Secretarul de stat în Ministerul Finanțelor Publice Enache Jiru a anunțat în luna mai că instituția urma să lanseze până la finele acelei luni proiectul de lege pentru transformarea EximBank în bancă de dezvoltare, astfel ca aceasta să devină funcțională în 3-4 luni de la promovarea legii.
El a arătat că statul a optat pentru transformarea unei bănci existente în bancă de dezvoltare, respectiv EximBank, întrucât aceasta are experiență locală, iar extinderea sa nu implică bani de la buget, care ar fi fost necesari în cazul construcției unei entități noi.