Oficial european, sub protecția anonimatului: „Opt țări vor fi scoase de pe „lista neagră” a paradisurilor fiscale”
„Exceptând o situație neprevăzută, miniștrii de Finanțe din UE vor scoate de pe „lista neagră” Panama, Coreea de Sud, Emiratele Arabe Unite, Tunisia, Mongolia, Macao, Grenada și Barbados”, cu ocazia reuniunii din 23 ianuarie de la Bruxelles. Declarațiile au fost făcute de un oficial european, sub protecția anonimatului, pentru agenția de presă AFP.
Ar urma ca autoritățile europene să ia această decizie „fără discuții”, motivând că țările în cauză s-au angajat în respectarea angajamentelor față de UE. „Angajamentele au fost analizate de experți și cu toții sunt de acord că aceste state trebuie scoase de pe „lista neagră”, a mai spus sursa respectivă.
Marți, în timpul unei conferințe de presă desfășurată la Paris, Comisarul european pentru Fiscalitate, Pierre Moscovici, a declarat că „mai multe țări de pe „lista neagră” și-au asumat angajamente suplimentare”.
„Prevăd un semn bun, pentru că scopul listei este tocmai acela de a nu fi inclus în ea, de a rezolva problemele identificate”, a mai spus fostul ministru francez.
Potrivit oficialului european, care a dorit să-și păstreze anonimatul, cele opt țări vor rămâne sub o strictă supraveghere. „O să fie situate într-o zonă gri”, a țărilor care au făcut promisiuni în privința reformei fiscale și trebuie monitorizate, a spus sursa citată.
„Lista neagră” a paradisurilor fiscale, tot mai „albă”?
În data de 5 decembrie 2017, UE a alcătuit în premieră o „listă neagră” cu 17 paradisuri fiscale, situate în afara blocului european.
După eliminarea celor opt țări, lista va cuprinde următoarele nume: Bahrain, Guam, Insulele Marshall, Namibia, Palau, Samoa, Samoa Americană, insula Sfânta Lucia și Trinidad-Tobago.
Lista amintită a fost rezultatul scandalurilor de evaziune fiscală care au afectat UE în ultimii ani: „LuxLeaks” – la sfârșitul lui 2014, „Panama Papers” – aprilie 2016 și „Paradise Papers” – noiembrie 2017.
La rândul său, Aurore Chardonnet, expertă a ONG-ului Oxfam, a criticat decizia: „Este un fenomen îngrijorător, la o lună de la adoptarea listei, ei elimină țările din ea”.
„Scade credibilitatea listei…care devine tot mai goală”, a mai spus Chardonnet. La momentul adoptării listei, în decembrie 2017, cele 28 de membre UE nu au căzut de acord asupra unor posibile sancțiuni împotriva țărilor aflate pe „lista neagră” a paradisurilor fiscale.
În timp ce ministrul francez de Finanțe, Bruno Le Maire, susține aplicarea unor sancțiuni, omologul său de la Luxemburg, Pierre Gramegna, nu se grăbește să ia măsuri: „Este suficient de rău să te afli pe acea listă neagră…”, a ținut să precizeze oficialul luxemburghez.