OFICIAL: Iată cine va CUMPĂRA Poșta Română

Publicat: 03 02. 2015, 10:47
1-2787954-publimedia-silviu-matei

„În urma analizei detaliate a documentelor depuse de compania belgiană bpost, Comisia de Privatizare a concluzionat că acesta răspunde cerințelor din caietul de sarcini. Invităm ofertantul să continue procedurile de due-diligence pentru a trece la următoarea etapă, cea a depunerii unei oferte ferme de achiziționare a pachetului majoritar la Poșta Română. Operatorul național de servicii poștale a încheiat anul 2014 cu un profit substanțial, după șase ani de pierderi consecutive, și a demonstrat că poate fi un activ valorors pentru un investitor strategic”, a declarat într-un comunicat ministrul pentru Societatea Informațională, Sorin Grindeanu.

Admiterea bpost în etapa de due diligence presupune, în principal, acces la camera de date, întâlniri operaționale cu managementul companiei și negocierea contractului de privatizare. La finalul acestei etape, bpost va putea depune o ofertă finală fermă pentru achiziționarea pachetului majoritar de acțiuni la Poșta Română.

„În paralel cu etapa de due diligence, MSI intenționează să finalizeze conversia datoriilor Poștei Române către stat în acțiuni, decizie care va crește atractivitatea companiei.”, se precizează în comunicat.

La finele lunii septembrie, bpost a depus singura ofertă neangajantă pentru cumpărarea a 51% din acțiunile companiei Poșta Română.

Privatizarea va avea loc printr-o majorare de capital cu aport de capital privat. Aceasta presupune dobândirea de către un nou investitor a unui pachet de acțiuni reprezentând 51% din capitalul social al companiei, inclusiv cel rezultat ca urmare a conversiei în acțiuni a creanțelor statului față de companie.

Prima încercare de privatizare a Poștei a avut loc în 2013, dar niciun investitor nu a cumpărat caietul de sarcini.

Fostul șef al Poștei, Ion Smeeianu, a afirmat atunci că situația financiară negativă a companiei și datoria calculată de Agenția Națională de Administrare Fiscală au îndepărtat potențialii investitori.

La finele anului 2013, datoriile totale ale Poștei însumau 778,1 milioane de lei, conform datelor Ministerului Finanțelor Publice.

În decembrie 2014 MSI a anunțat că Poșta Română va încheia anul 2014 cu un profit operațional de 74,3 milioane de lei, comparativ cu o pierdere de 35 milioane de lei în 2013.

În perioada 2008-2013, compania a consemnat pierderi în fiecare an, care au atins cumulat aproape 560 milioane de lei.

MSI deține un pachet de acțiuni reprezentând 75% din capitalul social al CNPR, restul acțiunilor revenind Fondului Proprietatea.

Statul belgian controlează peste 50% din acțiunile companiei bpost, diferența de 49,54% fiind în posesia unor investitori privați.

bpost a consemnat în primele nouă luni ale anului trecut venituri în valoare de 1,8 miliarde de euro, în creștere cu 1,2% comparativ cu aceeași perioadă din 2013. Profitul EBITDA (înainte de dobânzi,
taxe, deprecieri și amortizări) al companiei s-a situat la 441 milioane de euro, în urcare cu 2,6% față de primele nouă luni din 2013.