Ministrul de Finanțe Florin Cîțu a anunțat în cursul zilei de miercuri, 27 mai, ce măsuri economice pregătește Guvernul Orban în contextul pandemiei de coronavirus.
Cele mai importante declaraţii făcute de ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, referitoare la măsurile economice
- Două bariere au fost eliminate astăzi. În cazul liniilor de credit garanțiile se vor face asupra creditelor. Garanția COVID a fost eliminată. Aș vrea să anunț că astăzi am depășit plafonul de 1 miliarde de lei. Astăzi am adoptat o ordonanță pentru măsuri fiscale. Continuăm șirul de măsuri fiscale pentru antreprenori.
- Aș vrea să vă aduc aminte că au fost 3 tipuri de măsuri fiscale, măsuri pentru perioada stării de urgență, alte măsuri pentru starea de urgență și măsuri fiscale după starea de urgență. Ele înseamnă 1,5% din PIB.
- Prorogarea termenului de depunerea a declarației unice până la 30 iunie 2020, inclusiv. Sunt măsuri reale care au ajutat foarte mult mediul de afaceri. Un alt subiect este legat de împrumutul pe care l-am luat de pe piață financiară de 3,3 mld de euro. Am ieșit pe piață internațională unde suntem judecați la sânge. În aprilie și mai ne-am împrumutat mai iefitin decât se împrumută PSD anul trecut. Suntem bine văzuți pe piețele internaționale. Această emisiune de obligațiuni de oferă confortul că o să putem să finanțăm deficitul bugetar.
„Am depăşit plafonul de un miliard de lei şi avem 1.441 de credite aprobate”
Ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, a declarat miercuri, după şedinţa de Guvern, că Executivul a aprobat o ordonanţă de guvern pentru eliminarea unor bariere din programul IMM Invest.
„În ceea ce priveşte creditele de investiţii, garanţia de stat nu va mai fi extinsă. În cazul luniilor de credit, garanţia se va face doar asupra conturilor deschise de beneficiarii programului instituţiilor de credit. Deci, şi aici s-au făcut lucrurile mai simple. O altă barieră eliminată, acel criteriu covid a ieşit din această schemă. Aş vrea să vă anunţ că astăzi, la ora 09.00, am depăşit plafonul de un miliard de lei şi erau aprobate 1.441 de credite şi de către fondul de garantare. În sistemul financiar bancar sunt aprobate mult mai multe, iar după ce va intra în vigoare ordonanţa de astăzi, sunt sigur că viteza va creşte”, a declarat Florin Cîţu.
Acesta a făcut câteva precizări și despre împrumutul de 3,3 miliarde de euro luat de pe pieţele financiare.
„Referitor la împrumutul pe care l-am luat de pe pieţele financiare de 3,3 miliarde de euro, eu ţin minte că acum câteva săptămâni, triada Tăriceanu – Ponta – Ciolacu ne acuzau că acest Guvern nu poate să se împrumute, nimeni nu vrea să împrumute acest Guvern. Am ieşit pe pieţele internaţionale, unde suntem judecaţi la sânge şi analiza pe care o fac aceşti investitori asupra modului în care guvernăm este la superlativ şi interesul pentru România a fost de aproape 14 miliarde de euro. Din aceşti 14 miliarde de euro am ales să luăm 3,3 miliarde. Veţi vedea că media randamentelor cu care ne-am împrumutat în 2020, pe piaţa internaţională este mult sub medie, este o minimă istorică pentru tot ce s-a făcut până acum”, a adăugat ministrul Finanţelor.
Cele mai importante declaraţii făcute de Ionel Dancă, şeful Cancelariei prim-ministrului
- A fost aprobat un un proiect pentru alocarea din fondul de rezervă 600 milioane de lei pentru MS, pentur acoperirea cheltuilelilor de carantină. O alocate foarte importantă din fondul de rezervă.
- Fonduri europene – Am institutit un memorandum cu privire la instituirea unui mecanism pentru fondurilor europene. Alocarea sumei de aproximativ 100 de milioane de euro pentru pregătirea acestor proiecte.
- E o premieră în istoria guvernărilor anterioare în ceea ce privește modul de pregătire a proiectelor pentru următoarele exerciții financiare.
- E o premieră pe care a reușit-o acest guvern față de guvernările anterioare care au gâfâit. Au fost 2 acte nromative în ceea ce privește modul de gestionare a două instituții importante. Amintim de situația legată de modul în care rezervele de stat au fost gestionate prost de către guvernările anterioare.
- Astăzi a fost organizat un proiect de oug pentru întărirea atribuțiilor de control la nivelul instituțiilor publice. Corpul de control al prim-ministrului capătă instrumentele aferente . A fost aprobat un proiect de modificare a ordonanței care vizează organizarea campaniilor publice de informare.
- Aș vrea să insist asupra necesității derulării unei campanii de informare amplă la nivelul opinii publice. După încetarea stării de alertă se impune că instrument principal gradul ce conformare a populației cu privire la măsurile împotriva covid. Pentru a putea încheia contractele de prestări servicii se instituție un termen până la care aceste entități pot furniza documentele necesare. Obiectivul campaniei este să fie derulată în cel mai scurt timp posibil.
- Școlile de șoferi – Este reglementată situația cele care au absolvit cursurile să poată desfășura examenele.