Oierii PICHETEAZĂ Ministerul Agriculturii: Lumea A LĂCOMIT la bani, dar ȘI-A STRICAT animalele. Reacția lui Daea
„Am vrut să îi arătăm domnului ministru, eu i-am explicat de mai multe ori, de la un timp nu a mai vrut să mă asculte, știind ce se întâmplă. Am venit cu doi berbeci. Unul este normal, fără acel certificat de origine, iar celălalt este berbec cu certificat de origine. Au aceeași vârstă, trei ani. Crescuți amândoi în zonă de câmpie, unul la Oradea, iar celălalt la Timișoara. Agenția Națională pentru Zootehnie, prin programul de ameliorare, spune că prin berbecul mai mic poți face mai mare performanță decât celălalt și te obligă să cumperi berbeci cu certificate de subvenție, dacă vrei să încasezi acea subvenție, acel sprijin cuplat din zootehnie”, a declarat Dănulețu Gheorghe, oier din Sibiu cu 2.000 de animale.
Ciobanii se plâng că, fără certificatul de origine din programul de ameliorare a speciei la ovine, nu se mai primește sprijinul cuplat, în valoare de 25 de euro/cap de animal, ci doar cuantumul Ajutoarelor Naționale Tranzitorii (ANT), în valoare de 25 de lei/cap de animal, iar pentru efectivele care beneficiază de programul de ameliorare se încasează atât sprijinul cuplat, cât și ajutoarele naționale tranzitorii.
„Deci lumea a lăcomit la niște bani, dar cu acest lucru și-au stricat animalele, pentru că de când mă știu, am căutat ce e mai bun să bag în animale. De aceea, lumea a căutat să-și cumpere berbeci, fără să mai conteze talia, pentru bani s-au înghesuit toți,” explică Dănulețu Gheorghe.
„Suntem alături de toți crescătorii de ovine, dar vrem să creștem performanța. Performanța pentru animale o faci când urmărești un program. Sunt de acord și cu observațiile pe care le fac ei. Suntem alături de toți fermierii și crescătorii din România, însă trebuie să creștem performanța, obiective pe care statul le urmărește prin lansarea subvențiilor de către stat la timp”, a spus Daea.
Ministrul a avut întâlniri cu asociația oierilor și consideră au ajuns la „concluzii convenabile”, dar este preocupat de evoluția prețului cărnii.