Olanda speră să obțină 15 miliarde de euro din privatizarea ABN Amro, ieșind în pierdere cu 6,7 miliarde

Publicat: 25 08. 2013, 14:43
Actualizat: 31 01. 2019, 18:09

Guvernul olandez speră să obțină până la 15 miliarde euro din privatizarea băncii ABN Amro, față de o investiție de 21,7 miliarde euro a statului, astfel rezultând o posibilă pierdere de 6,7 miliarde euro pentru contribuabili.

Banca va avea la dispoziție un termen de aproximativ un an pentru a pregăti privatizarea, a declarat într-un comunicat ministrul olandez al Finanțelor, Jeroen Dijsselbloem, potrivit Bloomberg.

Guvernul olandez va evalua apoi dacă sunt îndeplinite condițiile de vânzare și ar putea efectua privatizarea în trei tranșe, a adăugat oficialul.

ABN Amro a înglobat în 2008 operațiunile bancare și de asigurări din Olanda ale grupului Fortis, ajuns în colaps.

Dijsselbloem a precizat că statul a investit 21,7 miliarde euro până în prezent la ABN Amro. Vânzarea băncii cu o pierdere semnificativă, de 6,7 miliarde euro, va fi o chestiune delicată din punct de vedere politic în Olanda, unde populația este deja nemulțumită de creșterea taxelor și măsurile de austeritate.

„Dacă Parlamentul va fi de acord, prima oportunitate pentru o listare va fi prima jumătate a anului 2015. Planurile ministrului reprezintă primul pas spre trecerea în proprietate privată”, a comentat într-un comunicat președintele ABN Amro, Gerrit Zalm.

Guvernele vest-europene care au fost nevoite să salveze băncile cu bani publici în timpul crizei, devenind acționari, analizează posibilități de privatizare a participațiilor preluate la instituțiile de credit. Marea Britanie se pregătește să-și reducă participația de peste 41% deținuită la grupul bancar Lloyds, în timp ce privatizarea Royal Bank of Scotland, unde statul deține peste 80% din acțiuni, este încă o perspectivă îndepărtată.

În Olanda, activele industriei financiare depășesc de peste 4 ori Produsul Intern Brut, în pofida declinului înregistrat în urma crizelor din ultimii ani. Guvernul olandez a cheltuit inițial 16,8 miliarde euro pentru a prelua operațiunile Fortis, însă costul bailout-ului a crescut ulterior, fiind necesare noi intervenții pentru stabilizarea băncii.

Olanda a sprijinit companiile financiare cu peste 95 miliarde euro începând din 2008, sumă care include garanții de stat și infuzii de capital. În luna februarie a acestui an, guvernul a investit 3,7 miliarde de euro și a naționalizat SNS Reaal, a patra bancă din țară, ajunsă în pragul colapsului din cauza pierderilor generate de credite și investiții imobiliare.

O comisie parlamentară a apreciat anul trecut că prețul plătit de guvern pentru stabilizarea sistemului financiar în urma colapsului Fortis a fost prea ridicat și nu este justificat de valoarea economică creată.