Rusal – care produce aproximativ 7% din aluminiu la nivel mondial – a declarat că demisia miliardarului face parte din eforturile sale de a „proteja interesele companiei”, deoarece sancțiunile aplicate de președintele Donald Trump împiedică cetățenii americani să facă afaceri cu toate companiile controlate de Oleg Deripaska.
Lista neagră a sancțiunilor a fost propusă în aprilie, iar administrația Trump a vizat persoane și companii despre care a spus că a profitat de la un stat rus angajat în activități „maligne”, în întreaga lume.
Potrivit unor rapoarte, Oleg Deripaska intenționează acum să-și reducă participația la EN +, grupul energetic care controlează compania Rusal, la un nivel la care Trezoreria Statelor Unite ar permite ca afacerile producătorului de aluminiu să fie eliminate din lista neagră.
La jumătatea lunii aprilie, consumatorii, producătorii și comercianții se luptau pentru a asigura alimentarea stocurilor cu energie întrerupte de Rusal. Cotațiile aluminei – materia primă necesară pentru fabricarea aluminiului – au ajuns să atingă un maxim din ultimii șase ani, iar nichelul s-a scumpit cel mai mult din 2009, relatează Bloomberg.
„Este cu adevărat fără precedent din punctul de vedere al turbulențelor pe care le dezlănțuie”, a declarat Robin Bhar, analist la Société Générale SA, citat de Bloomberg.
Rusal produce aproximativ 7% din aluminiul mondial și operează mine, topitorii și rafinării în întreaga lume, de la Guineea și Irlanda, Rusia până la Jamaica.
Prețul aluminiului urcase în 18 aprilie cu 5,2%, ajungând la 2.530 de dolari pe tona metrică, cel mai mare preț din august 2011, iar Goldman Sachs Group anticipa că prețurile ar putea crește la 3.000 de dolari pe termen scurt.
Alumina este cea mai afectată de sancțiuni, deoarece Rusal este un producător-cheie, cu firme în regiuni precum Irlanda și Jamaica. Înainte de sancțiuni, aprovizionarea a fost deja constrânsă de reducerea producției la rafinăria Alunorte a Norsk Hydro ASA din Brazilia, cea mai mare din lume.