OLT. Locuitorii județului Olt au cele mai puține locuințe dotate cu instalații de canalizare din întreaga țară
Locul 34 în clasamentul județelor cu cel mai ridicat nivel de trai din România, realizat de gândul, este ocupat de Olt.
În această regiune locuințele românilor sunt dotate cu instalații de canalizare în proporție de 30,5%, cel mai mic procent de la nivel național. Tot aici procentul șomerilor este foarte ridicat. Atunci când reușesc să obțină un loc de muncă locuitorii județului Olt sunt plătiți de către angajatori cu sume sub media națională. Se estimează, de asemenea, că pe parcursul anului 2013 contribuția populației din acestă zonă a țării la economia locală va fi una dintre cele mai scăzute din România.
Doar 30,5% dintre gospodăriile aflate în județul Olt dispun de instalații de canalizare față de peste 85% în Timiș, Brașov și București.
Tot în Olt se înregistrează a șaptea cea mai ridicată rată a șomajului de la nivel național, de 8,01%, procentul șomerilor din această regiune fiind depășit doar de cel din județele Alba, Galați, Dolj, Mehedinți, Teleorman și Vâlcea.
(Click pentru a mări)
FOTO: gândul.info
Cei care au însă un loc de muncă sunt plătiți cu sume sub media națională. La finalul anului trecut, spre exemplu, angajații din Olt obțineau un salariu mediu net de 1.260 de lei, cu 279 de lei mai mic decât cel înregistrat, în aceeași perioadă, la nivel național și cu 614 lei mai mic decât cel câștigat de bucureșteni – cei mai bine plătiți angajați din România.
Una dintre companii cu cel mai semnificativ aport la economia locală este producătorul de aluminiu Alro Slatina. Potrivit celor mai recente date ale Ministerului Finanțelor Publice, acesta avea, în 2011, o cifră de afaceri de 2,2 miliarde de lei și obținea un profit net de 228 de milioane de lei. În aceeași perioadă, Alro Statina asigura locuri de muncă pentru 2.513 persoane.
Se estimează, de asemenea, că anul acesta contribuția pe care o vor avea locuitorii județului Olt la economia locală va fi cu 2.596 euro sub media națională. Aceasta va ocupa, potrivit datelor Comisiei Naționale de Prognoză, locul opt în topul celor mai scăzute valori ale indicelui PIB pe cap de locuitor din România.
Punctul forte al acestei regiuni este reprezentat de rata scăzută a criminalității. În 2011, în județul Olt au fost condamnate definitiv 162 de persoane la fiecare 100.000 de locuitori, lucru care îi asigură locul opt în top la nivel național, după Ilfov, Vâlcea, Buzău, Bacău, Prahova și Călărași. Numărul persoanelor condamnate definitiv aici a fost același cu cel din județul Iași care ocupă locul 10 în clasamentul județelor cu cel mai ridicat nivel de trai din România.