Olteanu, la Gândul LIVE: Anul 2014 va fi anul de vârf al „confruntării pe tema clauzelor abuzive”
Anul 2014 va fi anul de vârf al „confruntării pe tema clauzelor abuzive”, a declarat vineri, Bogdan Olteanu, viceguvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), invitat la Gândul LIVE.
„Suntem în momentul de vârf al reglementării eliminării clauzelor abuzive pentru că legea intrată în vigoare, autoritatea competentă care e Autoritatea pentru Protecția Consumatorului, a avut un număr semnificativ de sesizări, probabil cele mai multe sesizări care ar fi putut veni de la cetățenii care percepeau că aveau aceste probleme, le-a procesat, a sesizat justiția. Mă aștept ca în acest an să avem hotărâri judecătorești în cele mai multe dintre sesizările ANPC, deci va fi anul de vârf al confruntării pe tema clauzelor abuzive, după care eu cred, sper și cred că această chestiune va deveni una marginală pentru că nu mă aștept ca vreo bancă să mai introducă clauze abuzive odată ce le-a eliminat”, a explicat Olteanu.
Potrivit calculelor BNR, impactul sentințelor din dosarele privind clauzele abuzive din contractele de credit ar putea fi de la limitat la semnificativ.
„Impactul nu poate fi foarte clar cuantificat. N-ai cum să prevezi întinderea, natura și întinderea unei hotărâri judecătorești (…) Poate exista un impact de la limitat până la semnificativ asupra portofoliilor băncilor, fără a se ajunge la o destabilizare financiară. Nu ajungem la o afectare a stabilității financiare a României, din calculele noastre”, a mai spus el.
În momentul de față, ANPC a deschis 11 procese privind clauzele abuzive din contractele de credit. Dacă judecătorii le vor da dreptate clienților, băncile vor fi nevoite să elimine clauzele care au făcut obiectul proceselor din toate contractele de credit.
Olteanu, despre salariile bancherilor: Sunt plătiți bine, dar nu s-a sărit calul
Bancherii din România nu vor avea parte de scăderi ale salariilor în urma implementării directivei europene privind schimbarea modului de acordare a remunerațiilor deoarece acestea nu au fost niciodată „nerușinate” și nu s-a „sărit calul”, este de părere Bogdan Olteanu, viceguvernator BNR.
„În România nici n-au existat situații de genul acesta, prime-lending, și nici nu avem bancheri cu, haideți să preiau o expresie faimoasă la un moment dat, cu remunerații nerușinate. În general bancherii din România au fost rezonabil plătiți, la nivelul pieței pe care se află. Trebuie să înțelegem că e o piață în care se plătește bine, dar nu s-a sărit calul”, a declarat vineri Olteanu, la Gândul LIVE.
Directiva vine pentru a „corecta” o practică a instituțiilor financiare de a acorda stimulente financiare în funcție de creditele acordate și nu de calitatea acestora, susține viceguvernatorul BNR.
„Remunerarea încuraja acordarea de credite și așa în anumite economii s-a ajuns la ceea ce se numea credite sub-prime, acordate celor care se vedea dintr-un început că n-au resurse să le plătească înapoi decât dacă au norocul ca valoarea garanției respective să crească permanent. Asta seamănă foarte mult cu o schemă piramidală și s-a dovedit că n-a funcționat în momentul în care piața imobiliară din Statele Unite, care a fost cea mai mare bulă, a căzut”, a explicat el.
Astfel, bancherii de top urmează să fie plătiți în funcție de performanțele pe termen lung.
„S-a instituit acest cadru prin care o bună parte, o semnificativă parte din remunerația ancherilor bine plătiți, nu vorbim aici de funcționarul de la ghișeu, vorbim de bancherul de top, este condiționată, este dependentă de performanțele pe termen mai lung, deci de succesul întregului ciclu de intermediere financiară”, a mai spus Olteanu.