Prima pagină » Economic » OMS avertizează că va crește numărul victimelor cauzate de căldura extremă. Agricultura în EUROPA, compromisă din cauza deșertificării

OMS avertizează că va crește numărul victimelor cauzate de căldura extremă. Agricultura în EUROPA, compromisă din cauza deșertificării

175.000 de persoane mor anual ca urmare a căldurii extreme în Europa. 

Continentul se încălzește tot mai mult, de la an la an, a comunicat OMS.

Europa se deșertifică

ONU a avertizat că creșterea temperaturilor globale nu doar că vor duce la deșertificarea în masă a sudului Europei (cele mai afectate vor fi  Grecia, Spania, Bulgaria și Italia, inclusiv sudul Franței și Turcia), dar și la inundarea zonelor de coastă din cauza creșterii nivelului apei din mări și oceane până în anul 2100.

Numărul cazurilor de fenomene meteo extreme, de la tornade la furtuni devastatoare, va crește în viitorul apropiat.

Inclusiv țări cu climat temperat ca România  vor fi grav afectate. Recoltele se usucă, fermierii primesc apă cu porția ca într-o țară africană și se plâng că recoltele le-au fost compromise. Seceta a pus la pământ  sute de culturi, fiindcă se irigă doar 20% din suprafața arabilă.

Impactul încălzirii globale asupra Europei

„Temperaturile extreme exacerbează afecţiunile cronice, în special bolile cardiovasculare, respiratorii şi cerebrovasculare, sănătatea mintală şi afecţiunile asociate diabetului”, a explicat OMS Europa.  Temperaturile ridicate provoacă și un „stres termic” pentru corpul uman care nu mai reuşeşte să-şi menţină temperatura între 36 şi 37 de grade Celsius.

OMS avertizează că numărul victimelor căldurii  „va creşte foarte rapid” în următorii ani din cauza schimbărilor climatice.

„Cei mai fierbinţi trei ani înregistraţi vreodată în regiunea europeană de OMS s-au produs toţi după 2020, iar cei mai calzi 10 ani s-au înregistrat după 2007”, a mai precizat OMS, citează Agerpres.  

Impactul încălzirii globale asupra României. 80% din recoltele de porumb, pârjolite

Potrivit Antena 3 CNN, fermierii deja se simt neputincioși în fața secetei din caua lipsei unor sisteme de irigație. România deja traversează o criză a apei.

Fermierii au primit apă de la stat cu porția în ciuda contractelor și tot nu au reușit să-și ude toate recoltele. Au fost mai multe avarii în sistemele de irigație din Ialomița, la temperaturi de 40 grade. În proporție de 80% din  recoltele de porumb și Floarea-soarelui sunt compromise.

Canalele de irigație sunt epuizate. Ca urmare, recolta de porumb va fi de 10 ori mai mică anul acesta. Sute de fermieri din județul Vaslui, în lipsa unor canale, au recoltele distruse, iar falimentul le bate la ușă. Fermieri cu 30 ani de activitate în domeniu spun că niciodată nu s-au confruntat cu așa ceva. Statul român promite că se vor iriga 2 milioane de hectare în 2027 dacă vor primi investiții europene.

 

Sursa Foto: Shutterstock 

Autor
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate articolele

Citește și