OMV a înregistrat în trimestrul al doilea un provizion special de 55 milioane euro, rezultat din deprecierea activelor legate de proiectul Nabucco Vest, după ce consorțiul care dezvoltă exploatarea Șah Deniz din Azerbaijan a selectat alt gazoduct ca rută de export către Europa.
„Nu au fost înregistrate costuri speciale nete în rezultatul operațional. Provizioanele speciale nete pe partea financiară au totalizat 55 milioane euro, rezultând din deprecierea activelor în legătură cu proiectul Nabucco Vest”, se arată într-un raport preliminar prezentat miercuri de OMV pentru trimestrul al doilea al acestui an.
Consorțiul Șah Deniz II, care dezvoltă zăcământul uriaș de gaze naturale Șah Deniz, din Marea Caspică, a confirmat selectarea proiectului Conductei Trans-Adriatice (TAP), cu destinația în Italia, ca rută de export către Europa. Proiectul Nabucco Vest, la care este parte și România, a pierdut astfel, în primă etapă, cursa pentru gaze azere.
Nabucco Vest vizează livrarea de gaze extrase din Marea Caspică la un terminal din Austria, cu tranzit prin Bulgaria, România și Ungaria.
Acționarii consorțiului Nabucco sunt OMV (Austria), Transgaz Mediaș (România), BEH (Bulgaria), MOL (Ungaria), BOTAS (Turcia) și GDF Suez (Franța).
Gazele azere vor fi aduse în sud-estul Europei prin gazoductul TANAP, dezvoltat de Azerbaijan și Turcia, care face legătura între Șah Deniz și granița europeană a Turciei.
Producția de petrol și gaze a OMV a scăzut ușor în trimestrul al doilea, la 297.000 barili echivalent petrol pe zi, față de 302.000 barili echivalent petrol pe zi în primele trei luni ale anului, respectiv 305.000 în perioada aprilie-iunie a anului trecut, se mai arată în raportul preliminar publicat miercuri de grupul austriac.
Declinul a fost determinat de chestiuni tehnice și inundații în Austria, probleme tehnice în Kazahstan și probleme de securitate și greve în Libia, se spune în raport. Scăderea a fost limitată de evoluția favorabilă din România și Noua Zeelandă.
Producția de petrol și gaze a Petrom a urcat la 184.000 barili echivalent petrol pe zi, de la 183.000 barili în primul trimestru, respectiv 182.000 în trimestrul al doilea al anului trecut.
Aprecierea dolarului față de euro a influențat pozitiv rezultatele OMV pentru trimestrul al doilea pe segmentul de explorare și producție, însă nu a acoperit efectul scăderii prețului petrolului.
Vânzările de gaze ale OMV au scăzut cu 5% în trimestrul al doilea raportat la perioada corespunzătoare a anului trecut, la 85,02 TWh. Activitățile de trading reprezintă 66% din vânzările de gaze în perioada analizată.
Vânzările de gaze ale Petrol au crescut cu 3% în perioada analizată, la 11,5 TWh, însă marja de profit s-a redus.
Marja indicativă a operațiunilor de rafinare de produse petroliere la nivelul grupului OMV a scăzut la 2,48 dolari pe baril în trimestrul al doilea, față de 3,01 dolari în primele trei luni, respectiv 4,15 dolari în aprilie-iunie 2012. Rata de utilizare a rafinăriilor a crescut însă la 94%, de la 87% în primu ltrimestru, respectiv 80% în trimestrul doi al anului trecut.
Vlad Popescu, [email protected]