OMV a finalizat achiziția celei mai extinse rețele de mobilitate electrică din România. Câte stații vrea să aibă până la finalul anului

OMV a finalizat achiziția celei mai extinse rețele de mobilitate electrică din România. Câte stații vrea să aibă până la finalul anului
Publicat: 31/05/2024, 18:00

OMV Petrom, cel mai mare producător integrat de energie din sud-estul Europei, a finalizat achiziția Renovatio Asset Management, proprietarul celei mai mari rețele de încărcare pentru vehicule electrice din România, cu peste 400 de puncte de încărcare și perspective de creștere la aproximativ 650 până în 2026, a anunțat, vineri, compania.

Tranzacția prin care OMV Petrom a preluat Renovatio Asset Management a fost aprobată de Consiliul Concurenței și Comisia pentru Examinarea Investițiilor Străine Directe.

La sfârșitul primului trimestru din 2024 existau circa 300 de puncte de încărcare în rețelele OMV și Petrom, iar OMV Petrom țintește 1.000 de puncte de încărcare pentru vehicule electrice în regiune, până la sfârșitul anului 2024

OMV Petrom anunțase, pe 3 ianuarie, că va achiziționa integral Renovatio Asset Management, proprietarul celei mai mari rețele de încărcare pentru vehicule electrice din România,

Prin acest parteneriat nou format, OMV Petrom împreună cu Renovatio spunea că planifică să investească, până în 2027, circa 1,3 miliarde euro, inclusiv finanțare bancară, în surse regenerabile în România. Contribuția OMV Petrom pentru achiziția și construcția acestor proiecte este estimată la până la 350 de milioane euro, potrivit companiei.

„Prin finalizarea acestei achiziții, OMV Petrom devine cel mai mare jucător în domeniul mobilității electrice din România. Ambiția noastră este ca până la sfârșitul acestui an să avem instalate 1.000 de puncte de încărcare în România, Bulgaria, Serbia și Moldova. Ne dorim sa rămânem prima opțiune pentru clienții noștri si sa ne consolidam poziția de lider in Romania pe segmentul de mobilitate”, a declarat Radu Căprău, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru rafinare și marketing:

Evoluția pieței

Piața autoturismelor electrice și full hibrid este în creștete, conform Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile din România (APIA) pe anul trecut.

Autoturismele “electrificate“, respectiv cele electrice (100% și hibride plugin), precum și cele full hybrid (care dispun şi de propulsie electrică fără încărcare din sursă externă), ajung să dețină, după 12 luni din 2023, o cotă de piață de 24,4%, care depăşeşte cu 11,5% cota deţinută de motoarele diesel.

Autoturismele full electrice dețin o cotă de 10,7% din piață în cele 12 luni ale anului 2023 față de anul 2022 când reprezentau 9,1%.

Ca și în anul 2022, când, deși s-a înregistrat o scădere a achizițiilor de autoturisme în general, autoturismele electrificate au performat, în anul 2023. Achizițiile din această categorie au crescut considerabil (+25,9%) comparativ cu perioada similară a anului trecut. In acest context, este de remarcat creșterea importantă a autoturismelor 100% Electrice (+31,9%) şi a celor plug-in hybrid (+45,2%) din totalul autoturismelor electrificate.

În luna decembrie 2023, autoturismele 100% electrice înregistrau o scădere de 43,8% față de luna similară a anului trecut, iar la nivelul celor 12 luni din anul 2023 o creștere de 31,9% față de anul precedent.

Cota de piața a mașinilor electrice a ajuns la 11,4% din total piață pe luna decembrie 2023 si la 10,7% in cele 12 luni ale anului 2023.

Și cele plug-in urmează o curbă crescătoare, cumulând și acestea volume semnificative, cu o creștere de 50,4% față de luna similară a anului trecut și una de 45,2% față de cele 12 luni din anul 2022.

Autoturismele Full Hybrid prezintă o creștere de 40,5% față de luna decembrie 2022 și o creștere de 14,2% față de cele 12 luni ale anului anterior.

Cel mai mare producător integrat de energie din Europa de Sud-Est

OMV Petrom este cel mai mare producător integrat de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de țiței și gaze la nivel de grup de aproximativ 41 milioane bep în 2023. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și operează o centrală electrică pe gaze naturale de înaltă eficiență de 860 MW. Pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România și în țările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 benzinării, sub două branduri – OMV și Petrom.

OMV Petrom este o companie în care, la sfârșitul anului 2023, acționarii români dețin peste 43% din acțiuni (din care statul român, prin Ministerul Energiei, deține 20,7%, iar 22,5% sunt deținute de fondurile de pensii din România, la care se adaugă aproape 500.000 de investitori individuali și alte entități românești). OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deține 51,2% din acțiunile OMV Petrom, iar restul de 5,6% sunt deținute de alți investitori străini. Din totalul acțiunilor OMV Petrom, 28,1% se tranzacționează liber la Bursa de Valori București.

OMV Petrom este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat, cu circa 42 miliarde de euro reprezentând taxe, impozite și dividende plătite în perioada 2005 – 2023. În aceeași perioadă, compania a investit aproximativ 18 miliarde de euro.

Sursa foto: OMV Petrom

Citiți:

OMV Petrom cumpără cea mai mare rețea de încărcare pentru vehicule electrice din țară și jumătate din dintr-un proiect de energie verde de 1 GW

Conducta de transport al gazelor naturale Țărmul Mării Negre-PODIȘOR a fost lansată oficial. Ce înseamnă proiectul strategic pentru România

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ucraina vs. „Beretele negre”: Cum a arătat primul atac ucrainean asupra trupelor de elită ale...
Motivul real pentru care a murit Silviu Prigoană. De ce boală suferea milionarul, de fapt
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
Sora șoferului sinucigaș din Suceava o acuză pe soția acestuia de moartea lui și a...
Bursucu a vorbit cu Silviu Prigoană, cu câteva momente înainte ca afaceristul să se stingă...
Cine a fost Silviu Prigoană. Omul de afaceri a murit marți, la 60 de ani
Rusia interzice prin lege promovarea unui mod de viaţă „fără copii”
A murit Silviu Prigoană! Omul de afaceri ar fi suferit un accident stupid!
Cum și-a pierdut, de fapt, Silviu Prigoană piciorul! „Mi-am tăiat singur tendonul, pentru că medicii...
Avertismentul experților, după creșterea bruscă a Bitcoin: Nu riscați banii familiei pe așa ceva
Declarația șocantă a unui martor care a văzut cum a murit Silviu Prigoană!
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Cei doi și-au...
De ce A MURIT Silviu Prigoană! Cauza IREALĂ a decesului
Două săptămâni de reduceri la sute de mașini! Skoda Octavia și Toyota C-HR la prețuri...
Prinţul moştenitor saudit susţine că Israelul comite „genocid” în Gaza
Imagini HALUCINANTE cu cea mai MARE planetă din Sistemul Solar
Șoc în lumea tenisului. Simona Halep a renunțat
Silviu Prigoană: Omul de afaceri și mogulul media de succes. A fost și politician, dar...
Cine este văduva lui Silviu Prigoană. Mihaela este mai tânără cu 15 ani decât regretatul...
"Inima ni se face bucăți". Doliu la colegiul unde tinerii morți în accidentul de la...
Silviu Prigoană a murit! Vestea cutremurătoare a uimit întreaga Românie!
Silviu Prigoană și marea sa durere. A suferit în tăcere
BANCUL ZILEI. Polițistul: - Bulă, de ce alergi cu 80 km/h prin oraș?
Cele mai cunoscute femei samurai