OMV confirmă negocierile cu RWE pentru preluarea participației grupului german la Nabucco
Grupul german de utilități RWE va părăsi consorțiul care urmează să dezvolte gazoductul Nabucco Vest, iar OMV negociază preluarea participației, a declarat, vineri, directorul general al grupului austriac OMV, Gerhard Roiss, informează Mediafax.
Acționarii Nabucco sunt OMV (Austria), Transgaz, Botas (Turcia), Bulgarian Energy Holding, MOL (Ungari) și RWE (Germania).
OMV, unul dintre partenerii consorțiului, pare cel mai probabil cumpărător al pachetului de acțiuni deținut de RWE la Nabucco, potrivit Wall Street Journal.
„Ne aflăm în negocieri”, a răspuns Roiss jurnaliștilor la întrebarea dacă OMV va cumpăra participația RWE.
Presa internațională a scris recent, citând surse, că RWE este pe punctul de a se retrage din proiectul Nabucco și ar putea vinde participația către OMV.
Retragerea grupului german nu are legătură cu șansele de succes ale proiectului, a spus Roiss.
În cazul în care Nabucco nu se va materializa, OMV nu intenționează să lanseze un alt proiect, a adăugat șeful OMV. Roiss a refuzat să confirme dacă Shah Deniz analizează preluarea unei participații de 50% în proiectul Nabucco.
Consorțiul Shah Deniz ar putea lua o decizie în privința intrării în acționariatul Nabucco în prima jumătate a anului următor, a declarat Roiss.
Roiss a afirmat, de asemenea, că OMV va analiza construcția propriei conducte de gaze naturale, în funcție de rezultatele descoperirilor de gaze naturale de la Marea Neagră.
„Nu poți dezvolta un câmp gazeifer fără rute de transport”, a afirmat el, citat de Bloomberg.
Nabucco Vest, un gazoduct de 1.300 de kilometri susținut de Uniunea Europeană, concurează cu Trans-Adriatic Pipeline (TAP), pentru dreptul de a exporta gaze naturale din proiectul Shah Deniz, din regiunea Mării Caspice, care ar putea conține rezerve de 1.200 de miliarde de metri cubi. UE vrea să-și diversifice importurile de gaze naturale. În prezent, circa un sfert din consumul UE este asigurat de Rusia.
Partenerii Shah Deniz au selectat în iunie gazoductul Nabucco Vest ca posibilă rută de export către Europa și intenționează să ia o hotărâre finală între Nabucco și TAP înaintea unei decizii, planificate pentru mijlocul anului 2013, privind noi investiții în creșterea producției.
Nabucco Vest ar trebui să transporte gaze naturale de la granița Turciei cu Bulgaria către un hub din Baumgarten, Austria, tranzitând Bulgaria, România și Ungaria. Gazoductul este o variantă mai scurtă a unei conduct care ar fi traversat și Turcia. Turcia și Azerbaidjan au semnat un acord de 7 miliarde de dolari pentru construcția unui gazoduct pe teritoriul turc (Trans-Anatolia Pipeline – Tanap).
OMV Petrom și ExxonMobil Exploration and Production România au anunțat în februarie o descoperire semnificativă de gaze la exploatările din Marea Neagră, estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivalează cu de 3-6 ori consumul anual al României.
Grupul austriac a mai concesionat două perimetre în apele teritoriale ale Ucrainei și Bulgariei, ambele situate în vecinătatea blocului Neptun.
Extracția de gaze în Marea Neagră este preconizată pentru sfârșitul deceniului, iar exploatarea zăcământului, ar putea asigura independența energetică a României în privința gazelor naturale.