OMV: Guvernul român vrea ca gazele din Marea Neagră să fie consumate local, totul depinde de preț
„Statul român vrea ca gazul din Marea Neagră să fie vândut pe piața locală, dar depinde de preț. Dacă prețul nu ve convine, nu dezvoltăm zăcămintele”, a declarat miercuri directorul responsabil de explorare și producție din OMV, Jaap Huijskes, într-o conferință de presă în Londra.
OMV Petrom și ExxonMobil Exploration and Production România au anunțat în februarie o descoperire semnificativă de gaze la exploatările din Marea Neagră, estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivalează cu de 3-6 ori consumul anual al României.
Operațiunile de foraj derulate de cele două companii în Marea Neagră au început la sfârșitul anului 2011.
Huijskes a adăugat că lucrările de foraj din perimetrele din Marea Neagră aflate în concesiunea OMV vor continua anul viitor, dar încă nu a fost luată decizia finală.
„Forările vor depinde de sistemul de taxare și de redevențe, depinde cât de mult se va schimba actualul sistem de taxare”, a afirmat Huijskes.
Extracția de gaze în Marea Neagră este preconizată pentru sfârșitul deceniului, iar exploatarea zăcământului, estimată pentru o perioadă de 10 ani, ar putea asigura independența energetică a României în privința gazelor naturale.
Juijskes a adăugat că gazele pe care OMV le-ar putea extrage din perimetrele din Marea Neagră vor intra în primul rând în consumul României, iar dacă „va fi gaz în surplus”, compania va exporta.
„Este clar că gazele din Marea Neagră vor merge pe piața domestică, primul pas este înlocuirea importurilor. Apoi, dacă vom avea surplus, vom exporta”, a spus Huijskes.
El a mai spus că România mai are rezerve utilizabile de petrol, dar cu condiția redezvoltării zăcămintelor pentru a crește gradul de recuperare a resurselor de hidrocarburi.
România consumă anual aproximativ 14 miliarde metri cubi de gaze, cantitate asigurată în proporție de 80% din producția internă. Diferența este importată din Federația Rusă, la prețuri ridicate.
Directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe, declara în luna octombrie că OMV Petrom și Guvernul au început de câteva luni discuțiile privind redevențele pentru petrol și gaze.
Redevențele de petrol și gaze, cuprinse între 3,5% și 13% din producție, au fost fixate în 2004 și sunt valabile până în decembrie 2014. Aceste taxe au fost stabilite prin contractul de privatizare a companiei Petrom cu grupul austriac OMV.
Guvernul intenționează să aplice, din ianuarie 2013, o taxă pe veniturile extraordinare ale companiilor din sectorul gazelor și electricității, iar la mijlocul anului viitor va fi introdus un nou regim de reglementare și taxare în zona companiilor de petrol și gaze naturale.