OMV încercă să vândă rafinăria. Fără un cumpărător Arpechim se va desființa
„Toate argumentele pentru care am închis Arpechim rămân valabile. E vorba de o rafinărie foarte mică, care din punct de vedere al părții economico-operaționale nu are justificare. Cert este că la nivel european ne așteptăm la închideri în continuare de rafinării, tocmai pentru că este o supraofertă în întreaga Europă, deci și la noi. Nu uitați că România are în continuare capacități operaționale de peste 18 milioane de tone, în contextul în care nevoia pe piață este de circa nouă milioane de tone de produse”, a spus Gheorghe.
Mariana Gheorghe a afirmat că în cazul în care ar dori să redeschidă Arpechim, OMV Petrom ar trebui să investească mai multe sute de milioane de euro.
„Orice repornire, chiar dacă acest context ar fi schimbat, ar însemna sute de milioane de euro, atât din punct de vedere al reautorizării unei astfel de rafinărie, cât și de investițiile pe care trebuie să le faci ca să faci o activitate profitabilă. Nu avem niciun fel de intenție să repornim Arpechim-ul. Suntem în proces de a separa autorizarea fiscală pentru zona de depozite. Așa cum am anunțat, o parte din această rafinărie se va folosi pentru depozitele de carburanți și țiței”, a completat Gheorghe.
Ea a precizat că la ora actuală niciun cumpărător nu s-a arătat interesat de rafinărie.
„În absența unui cumpărător pentru Arpechim, după rezolvarea problemei cu depozitele, probabil că vom merge pentru desființare, dacă nu avem altă soluție”, a subliniat Mariana Gheorghe.
OMV Petrom a înregistrat anul trecut primul rezultat negativ de la privatizarea din 2004, o pierdere de 690 de milioane de lei (155 milioane euro), comparativ cu un profit de 2,1 miliarde de lei în anul 2014, iar conducerea companiei de petrol și gaze, controlată de grupul austriac OMV, și-a anunțat intenția de a a nu propune distribuirea de dividende către acționari, printre care se numără și statul român, cu o deținere de peste 20%.
Rezultatul de anul trecut a fost influențat puternic de o pierdere semnificativă înregistrată în trimestrul al patrulea, când compania a contabilizat un cost de 1,9 miliarde de lei din ajustări de depreciere a activelor din producție, determinată de scăderea prețului petrolului, se arată într-un raport transmis de OMV Petrom Bursei de Valori București.