OMV Petrom a cumpărat noi proiecte de parcuri fotovoltaice, de 710 MW. A primit aviz și pentru preluarea a trei companii din piața energiei electrice

OMV Petrom a cumpărat noi proiecte de parcuri fotovoltaice, de 710 MW. A primit aviz și pentru preluarea a trei companii din piața energiei electrice
Publicat: 30/09/2024, 15:31
Actualizat: 30/09/2024, 15:38

Grupul OMV Petrom a anunțat, luni, extinderea capacităților de producție a energiei din surse regenerabile, odată cu finalizarea tranzacției cu danezii de la Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice în România, cu o putere instalată de aproximativ 710 MW. Tot luni, Consiliul Concurenţei a transmis că a autorizat tranzacția prin care OMV Petrom a preluat alte trei companii din domeniu producției de energie electrică.

OMV Petrom, cel mai mare producător integrat de energie din sud-estul Europei, a finalizat achiziția mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice de la compania daneză Jantzen Renewables ApS, au anunțat luni, reprezentanții grupului.

Proiectele urmează să fie dezvoltate în județul Teleorman, sunt acum la stadiul „gata de construit”, iar puterea instalată a acestor parcuri fotovoltaice va fi de ~710 MW, fiind printre cele mai importante proiecte de acest tip și în acest stadiu din Europa de Sud-Est, potrivit OMV Petrom.

„Această achiziție marchează un progres esențial în angajamentul ferm al OMV Petrom de a dezvolta un portofoliu de aproximativ 2,5 GW de capacitate instalată de energie regenerabilă până în 2030, valorificând parteneriate strategice. Ne dorim să venim în întâmpinarea creșterii cererii pentru energie verde și să rămânem un partener de încredere pentru clienții noștri, contribuind la securitatea aprovizionării cu energie a României. În continuare, ne dorim să identificăm partenerii potriviți alături de care să construim aceste proiecte”, a declarat Franck Neel, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Gaze și Energie.

Christian Jantzen, cofondator & CEO al Jantzen Renewables a declarat că misiunea companiei este de a promova tranziția energetică a României, iar această tranzacție este un prim pas vital pentru companie în acest sens. „Cu toate acestea, acesta este doar începutul și vom continua să investim resurse semnificative în misiunea noastră în următorii ani”, a spus cofondatorul Jantzen Renewables.

Amplasamentele alese pentru parcurile fotovoltaice din județul Teleorman au potențial pentru randamente superioare, în ceea ce privește energia solară. Astfel, producția estimată pentru 25 de ani de funcționare este de peste 20.000 GWh, producția sa anuală fiind suficientă pentru a furniza echivalentul a aproximativ 70% din consumul casnic anual al municipiului București.

Proiectelor li s-a acordat deja acces la rețeaua națională de transport energie electrică. Conform estimărilor actuale, proiectele ar trebui să furnizeze energie electrică sistemului energetic național în a doua jumătate a anului 2026.

Potrivit OMV Petrom, tranzacția a fost aprobată de Comisia pentru Examinarea Investițiilor Străine Directe și de Consiliul Concurenței.

Trei noi companii în portofoliu

Tot la capitolul avize, Consiliul Concurenţei a anunțat tot luni că a autorizat tranzacția prin care OMV Petrom S.A. a preluat companiile Intertrans Karla SRL, Bridgeconstruct SRL și ATS Energy SA.

Astfel, Grupul OMV Petrom, care este activ în România de-a lungul întregului lanț valoric al energiei – de la explorarea și producerea de țiței și gaze naturale, până la rafinarea și distribuția de carburanți și, mai departe, la generarea de energie electrică, precum și comercializarea gazelor naturale și a energiei electrice – preia Intertrans Karla SRL, Bridgeconstruct SRL și ATS Energy SA, care sunt active în domeniul producerii de energie electrică.

„În urma analizei, Consiliul Concurenţei a constatat că această operaţiune nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa din România sau pe o parte substanţială a acesteia și că nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea sa cu un mediu concurenţial normal”, a transmis Consiliul Concurenței.

Grupul OMV Petrom, cel mai mare producător integrat de energie din sud-estul Europei, a avut un profit net în creștere cu 178% în primul semestru din 2024, comparativ cu același interval din 2023, deși prețurile la principalele produse au scăzut. Dincolo de diminuarea rezultatelor din exploatare, un impact pozitiv a avut ridicarea obligației de a plăti taxa de solidaritate pentru țiței în prima parte a acestui an, potrivit datelor oficiale anunțate pe 31 iulie.

Producția netă de electricitate de ~2,1 TWh a fost în creștete față de ~1 TWh în primele șase luni din 2023, cea mai mare producție pentru o primă jumătate de an, centrala de la Brazi fiind într-o revizie planificată mai scurtă comparativ cu aceeași perioadă a anului 2023, arată raportul Grupului OMV Petrom.

Sursa foto: OMV Petrom

Citiți și:

Primele gaze naturale din perimetrul Neptun Deep vor fi livrate în 2027, a confirmat OMV Petrom. Scenarii privind obiceiurile de consum de energie

OMV Petrom și Romgaz au aprobat o investiție de 4 mld. € în proiectul Neptun Deep.  România va deveni cel mai mare producător de gaze naturale din UE

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce sancțiune a primit un şofer din Vâlcea după ce şi-a împodobit BMW-ul cu luminițe
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum ar vota românii cu pregătire superioară la alegerile prezidențiale. Diaspora, marea necunoscutǎ. Surprizele studiului...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei...
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
Haos pe șosele, trafic paralizat și viscol în jumătate de ţară. Zona în care zăpada...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
Harry și Meghan Markle au făcut marele anunț privind mariajul lor. Au pus capăt!
Marea trădare a lui Meghan. Ce lovitură pentru Harry
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Rebecca Lee Crumpler, prima femeie de culoare medic. „Cu siguranță, dacă femeile nu pun întrebări...