OMV Petrom, despre ultimele consultări privind reglementările din ENERGIE. „Este nevoie să ne asigurăm că structura costului rămâne competitivă”

OMV Petrom, despre ultimele consultări privind reglementările din ENERGIE. „Este nevoie să ne asigurăm că structura costului rămâne competitivă”
Publicat: 31/07/2024, 18:33

Procesul actual de consultare dintre autorități și operatorii din energie, etapă esențială pentru cea de-a cincea perioadă de reglementare, este urmărit nu numai de distribuitori și transportatori, ci de toți actorii din piață. Într-un comentariu la întrebarea reporterului Gândul, Franck Neel, membru al Directoratului responsabil pentru activitatea de Gaze si Energie, a precizat că, dincolo de negocierile în sine, este important pentru companii să aibă acces la rețele și interconexiuni, iar costul final să fie competitiv în raport cu alte piețe din regiune.

Negocierile privind nivelurile de reglementare ale ratei rentabilității vor determina formulele finale pe baza cărora operatorii își vor putea recunoaște o parte mai mare sau mai mică din costurile pentru investiții, investiții care se traduc, de exemplu, în racordări la rețele de transport, de gaze sau curent, înlocuiri de conducte uzate ale operatorilor de distribuție sau noi linii aeriene, interconectări.

Se apropie cea de-a cincea perioadă de reglementare

Operatorii din energie au comunicat, în urmă cu o săptămână, în cadrul unei întâlniri informale cu presa, că susțin adoptarea unei rate a rentabilităţii diferențiate pentru gaze naturale, față de energie electrică, fără să menționeze alte segmentări.

O zi mai târziu, directorul general al Transgaz, Ion Sterian, spunea, într-o declarație în exclusivitate pentru Gândul, că operatorii de transport din energie, atât de gaze naturale, cât și de electricitate, ar trebui să beneficieze de o rată reglementată a rentabilității (RRR) diferențiată, mai ridicată decât cea aferentă distribuitorilor, pentru că nivelul investițiilor și provocările sunt inegalabil mai mari.

Toate pozițiile sunt exprimate în contextul în care Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a publicat o nouă propunere pentru valoarea RRR, aflată într-o fază avansată înainte de aprobare pentru a cincea perioadă de reglementare.

Franck Neel: „Trebuie să avem acces rapid la interconectării”

Punctul de vedere exprimat de oficialul Grupului OMV Petrom, cel mai mare producător integrat de energie din Europa de Sud-Est, a fost adresată în contextul în care compania este unul dintre utilizatorii majori ai rețelelor din sistemul energetic național, atât de gaze naturale, cât și energie electrică.

„În ceea de privește procesul de reglementare pentru operatorii de distribuție, nu comentăm pe marginea acestui subiect, este o discuție între distribuitori și autoritatea de reglementare. Ce am putea să scoatem în evidență, în calitate de utilizator al rețelei de sdistrubuție ar fi două lucruri. Unul, în special în ceea ce privește Transelectrica; trebuie să avem acces rapid la interconectării, un răspuns rapid pentru contract, mă refer la ATR (avizul tehnic de racordare – n.r.) etc. Deci trebuie să ne asigurăm că Transelectrica are resurse suficiente pentru a satisface toate cerințele din partea producărorului care vrea să se conecteze și să dezvolte un proiect”, a declarat Franck Neel, membru al Directoratului responsabil pentru activitatea de Gaze si Energie, la întrebarea Gândul, joi, într-o conferință de presă prilejuită de prezentarea rezultatelor din primul semestru al anului.

Costul este un alt aspect subliniat de oficialul Grupului OMV Petrom.

„Al doilea comentariu este că trebuie de asemenea să ne asigurăm că, la sfârșit, costul total rămâne competitiv pe piață. Nu cred că este o provocare când te uiți în România, dar este mai mult când te uiți peste graniță, când te uiți să aduci de exemplu, gaze naturale sau GNL din Grecia în România, costul de interconexiune a crescut destul de mult și cred că aceasta reprezintă un risc pentru competitivitatea gazulului în regiune. Deci este nevoie să ne asigurăm că structura costului rămâne competitivă pe piață pentru consumatorul final al produselor/utilităților. Deci astea sunt cele două: lucruri să ne asigurăm că putem să ne conectăm la rețea la timp și că avem un buget rezonabil și să ne asigurăm că, per ansamblu, utilitățile să rămână la preț competitiv față de alte piețe ale energiei”, a precizat Franck Neel.

Traseul RRR

Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE) susține adoptarea unei rate reglementate a rentabilității (RRA) diferențiate pentru rețelele de gaze naturale, având în vedere provocările și costurile față de cele pentru energia electrică, după cum a transmis conducerea executivă a ACUE, lunea trecută, într-o întâlnire cu presa.

Valoarea minimă recomandată de ACUE, rezultat al unei analize interne, este de 9,42%, în timp ce propunerea ANRE este de 6,94%, atât pentru energie electrică, cât și pentru gaze naturale.

RRR este aceeaşi pentru toţi operatorii de distribuţie, se stabileşte de ANRE, în conformitate cu prevederile metodologiei şi se aprobă prin ordin al preşedintelui ANRE cu cel puţin trei luni înainte de începerea unei noi perioade de reglementare.

Autoritatea a publicat, în urmă cu o săptămână, propunerea sa de rată reglementată a rentabilităţii, prin proiectul de Ordin privind stabilirea ratei reglementate a rentabilităţii capitalului investit aplicată la aprobarea tarifelor pentru serviciile de transport și distribuție ale energiei electrice și gazelor naturale, pentru a cincea perioadă de reglementare – faza a II-a.

ANRE a propus o creștere a valorii ratei rentabilității reglementate pentru perioada a cincea de reglementare, față de nivelul anterior de 6,39%, la 6,75%, iar după consultări, la 6,94%.

Autoritatea a supus consultării publice proiectul, cu propunerile și observațiile primite în fazele anterioare de consultare publică, pe 15 iulie, iar termenul final de transmitere a propunerilor și observațiilor este de 10 de zile de la data publicării pe site.

Sursa foto: Grupul OMV Petrom, caracter ilustrativ

Citiți și:

Primele gaze naturale din perimetrul Neptun Deep vor fi livrate în 2027, a confirmat OMV Petrom. Scenarii privind obiceiurile de consum de energie

OMV Petrom și Romgaz au aprobat o investiție de 4 mld. € în proiectul Neptun Deep.  România va deveni cel mai mare producător de gaze naturale din UE

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Pe cine vede Crin Antonescu în turul 2 pentru președinție și cine va fi la...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu...
„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Cum s-au dat de gol rușii...
Poliția, chemată la vila lui Silviu Prigoană! Totul la scurt timp după ce copiii lui...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Șoferii din România NU mai pot face ITP. Anunțul RAR venit azi, 21 noiembrie
Alimentul folosit zilnic, care se strică imediat. Cum îl salvăm. Trucuri ingenioase, testate
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Iată cum o simplă cană cu ceai poate deveni un detector de particule!