Prima pagină » Economic » OMV Petrom se așteaptă să nu plătească taxa de solidaritate în România, impusă de Guvern, după transpunerea regulamentului UE, pentru supraimpozitarea profiturilor din petrol și gaze

OMV Petrom se așteaptă să nu plătească taxa de solidaritate în România, impusă de Guvern, după transpunerea regulamentului UE, pentru supraimpozitarea profiturilor din petrol și gaze

OMV Petrom se așteaptă să nu plătească taxa de solidaritate în România, impusă de Guvern, după transpunerea regulamentului UE, pentru supraimpozitarea profiturilor din petrol și gaze

OMV Petrom, cea mai mare companie integrată de energie din sud-estul Europei, a anunţat, joi, într-o informare către Bursa de Valori București privind indicatori operaționali-cheie ai Grupului pentru trimestrul încheiat la 31 decembrie 2022, că se aşteaptă să nu plătească taxa de solidaritate pentru anul fiscal 2022, impusă prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 186 publicată în data de 29 decembrie 2022, după ce autoritățile române au transpus regulamentul decis la nivel european. Oficialii OMV Petrom argumentlază că Grupul are „sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi fabricarea produselor obţinute din rafinarea petrolului”.

Conducerea Grupului OMV Petrom estimează că regulamentul UE, transpus în legislația românească la finalul anului trecut, nu s-ar aplica în cazul său, conform propriilor calcule.

Este vorba de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 186 din 29 decembrie 2022, care are la bază Regulamentul 1854/2022 al Uniunii Europene, care permite statelor membre să taxeze suplimentar companiile energetice care au realizat profituri excepționale, fără să impună însă un anumit prag.

Potrivit unor calcule ale Guvernului, din această suprataxă bugetul de stat ar putea câștiga aproximativ un miliard de euro în acest an viitor. Ministerul de Finanțe ar urma să deschidă un cont special pentru colectarea acestor sume.

România, prin OUG 186/2022, a stabilit o cotă de 60% asupra bazei. „Sunt contribuabili obligaţi la plata contribuţiei de solidaritate plătitorii de impozit pe profit potrivit art. 13 şi de impozit pe veniturile microîntreprinderilor potrivit art. 47 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, care desfăşoară activităţi în sectoarele ţiţeiului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinăriilor, care fac obiectul Regulamentului (CE) nr. 1.893/2006 al Parlamentului European şi al Consiliului din 20 decembrie 2006 de stabilire a Nomenclatorului statistic al activităţilor economice NACE a doua revizuire şi de modificare a Regulamentului (CEE) nr. 3.037/90 al Consiliului, precum şi a anumitor regulamente CE privind domenii statistice specifice, cu codurile CAEN: 0610 – „Extracţia ţiţeiului”, 0620 – „Extracţia gazelor naturale”, 0510 – „Extracţia huilei”, 1910 – „Fabricarea produselor de cocserie” şi 1920 – „Fabricarea produselor obţinute prin rafinarea petrolului” şi care au ponderea acestor activităţi în cifra de afaceri de peste 75% inclusiv.” potrivit prevederilor prezentului articol”, se arată în OUR 186/2022.

Argumentele Grupului OMV Petrom

Potrivit informațiilor financiare publicate joi, în trimestrul IV din 2022, segmentul de afaceri gaze și energie (G&E) a fost semnificativ reglementat prin extinderea aplicabilităţii limitelor de preţ şi a taxării suplimentare, atât la gaze naturale, cât şi la electricitate. „În consecinţă, estimăm că rezultatul din exploatare excluzând elementele speciale în segmentul G&E va fi doar marginal pozitiv”, au transmis către BVB oficialii Grupului.

În ceea ce privește suprataxarea, oficialii Grupului anununță că „în baza rezultatelor noastre financiare preliminare aferente anului 2022 şi a prevederilor acestei ordonanţe de urgenţă, ne aşteptăm ca OMV Petrom să nu intre în scopul acestei contribuţii de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi fabricarea produselor obţinute din rafinarea petrolului”.

„Pentru primele 9 luni ale anului 2022, OMV Petrom precizează că a achitat deja către bugetul de stat al României redevenţe, impozite suplimentare şi alte contribuţii specifice industriei de aproximativ 5,2 miliarde lei, la care se adaugă aproximativ 1,6 miliarde lei impozit pe profit. În total, pentru primele 9 luni ale anului 2022, acestea reprezintă aproximativ 60% din profitul brut înainte de impozitare i au crescut de peste 6 ori faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent”, se arată în anunţul companiei transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB), precizând că rezultatele financiare preliminare aferente anului 2022 şi trimestrului IV 2022 vor fi publicate pe 2 februarie 2023.

Comform datelor publicate în raportul la finalul trimestrului III din 2022, producţia de gaze a companiei a scăzut în primele nouă luni la 2,59 miliarde metri cubi, față de 2,82, în primele 9 luni din 2021, respectiv cu 8%, în timp ce producţia totală de hidrocarburi a scăzut cu 9% în primele nouă luni, la 32,63 milioane barili echivalent petrol, de la 35,97 milioane barili echivalent petrol, în perioada similară anterioară.

Profitul net al OMV Petrom la finalul lui septembrie a crescut la 9,15 miliarde de lei, de la 1,6 miliarde de lei la finalul lunii septembrie 2021. Veniturile din vânzări s-au majorat la 44,24 miliarde lei, de la 17,15 miliarde de lei.

Potrivit Profit.ro, și pricipalul acționar, grupul austriac OMV, a informat Bursa vieneză că Petrom nu va achita contribuția de solidaritate către statul român. Nu același lucru se va întâmpla însă cu grupul austriac, care a anunțat și suma pe care o va achita în contul contribuției de solidaritate, stabilită la 33% de guvernul vienez. „Pe baza cifrelor financiare preliminare, ne așteptăm ca contribuția de solidaritate din Austria să aibă un impact negativ de aproximativ 150 milioane euro pentru anul 2022. Aceasta va fi plătită efectiv de-abia în 2023”, conform sursei citate.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și