OMV Petrom și Romgaz au aprobat o investiție de 4 mld. € în proiectul Neptun Deep. România va deveni cel mai mare producător de gaze naturale din UE
Companiile OMV Petrom și Romgaz au luat decizia finală de investiție pentru dezvoltarea proiectului Neptun Deep din Marea Neagră. Prima producție de gaze naturale este planificată pentru 2027, în urma unor investiții totale de dezvoltare ale proiectului de până la 4 miliarde de euro, potrivit unui anunț publicat, miercuri, la Bursa de Valori București.
OMV Petrom precizează că decizia finală de investiție este un pas important în realizarea Strategiei 2030 a companiei, estimând că proiectul va contribui la creșterea cu 50% a profitului din exploatare.
În urma acestei investiții, România va deveni cel mai mare producător de gaze naturale din UE și un exportator net de gaze naturale, consolidând securitatea în aprovizionare, mai arată reprezentanții OMV Petrom.
Planul este înaintat către ANRM
„OMV Petrom, cea mai mare companie integrată de energie din sud-estul Europei, împreună cu partenerul său Romgaz, a luat decizia finală de investiție pentru dezvoltarea proiectului Neptun Deep din Marea Neagră.
OMV Petrom este operatorul proiectului, cu o participație de 50%. Cele două companii au aprobat planul de dezvoltare a zăcămintelor comerciale de gaze naturale Domino și Pelican Sud din perimetrul offshore Neptun Deep, care este înaintat spre confirmare Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM)”, a anunțat OMV Petrom.
Odată cu confirmarea planului, va începe și etapa de dezvoltare a zăcămintelor.
Cristina Verchere, CEO OMV Petrom, a apreciat că investiția va asigura o afacere sustenabilă pe termen lung.
„Odată cu decizia finală de investiție pentru proiectul Neptun Deep, intrăm în faza de dezvoltare a primului proiect offshore în ape de mare adâncime din România împreună cu partenerul nostru, Romgaz. Acesta este un important pas înainte în execuția Strategiei 2030 a companiei și va aduce o schimbare semnificativă în portofoliul nostru. Propunerea noastră față de acționari rămâne creșterea investițiilor, creșterea profitabilității și a dividendelor – toate acestea asigurând în același timp o afacere sustenabilă pe termen lung pe parcursul tranziției noastre energetice”, a declarat Christina Verchere, CEO OMV Petrom.
Infrastructura necesară pentru dezvoltarea zăcămintelor comerciale offshore de gaze naturale Domino și Pelican Sud include 10 sonde, trei sisteme de producție submarine și conductele colectoare asociate, o platformă offshore, conducta principală de gaze naturale către Tuzla și o stație de măsurare a gazelor naturale, mai arată reprezentanții OMV Petrom.
„Platforma își generează propria energie electrică, funcționând la cele mai înalte standarde de siguranță și protecție a mediului. Întreagă infrastructură va fi operată de la distanță, prin intermediul unei replici digitale (digital twin). Acest lucru permite optimizarea proceselor și va contribui la îmbunătățirea performanței noastre de mediu, prin eficientizarea consumului de energie electrică și reducerea emisiilor”, potrivit anunțului publicat la Bursă.
Proiect strategic pentru România
La rândul său, Răzvan Popescu, directorul general al Romgaz, a apreciat că proiectul Neptun Deep are potențialul de a crește semnificativ producția de gaze naturale a României.
„Neptun Deep este un proiect strategic pentru România și pentru regiune din perspectiva asigurării necesarului de gaze naturale și tranziției energetice a țării. Începând cu 2027, vom avea o nouă sursă de gaze naturale, care are potențialul de a crește semnificativ producția de gaze naturale a țării. Suntem mândri să fim parte a unui proiect inovator, care va aduce beneficii semnificative pe termen lung”, a spus Răzvan Popescu.
Aspecte-cheie estimate privind proiectul Neptun Deep
- Investițiile totale pentru dezvoltare sunt estimate până la 4 mld. EUR, urmând a fi cheltuite în cea mai mare parte în perioada 2024-2026
- Prima producție este așteptată în 2027
- Producția de platou este estimată la aproximativ 140 mii bep/zi timp de aproape 10 ani
- Volumele recuperabile estimate sunt în prezent de aproximativ 100 mld. metri cubi (~700 mil. bep)
- Costul unitar de producție este estimat la o medie de 3 USD/bep (pentru durata de viață a zăcământului)
- HSSE: se estimează că amprenta de carbon va fi mai bună decât valoarea de referință a industriei (la producția de platou, amprenta de carbon de aproximativ 2,2 kg CO2/bep, semnificativ sub media industriei de 16,7 kg CO2/bep conform IOGP). Tehnologia și expertiza de ultima generație urmează să fie utilizate pentru a produce gazul natural în condiții de siguranță și într-un mod prietenos față de mediul înconjurător.
Neptun Deep, un perimetru de 7.500 de kilometri pătrați
Perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră are o suprafață de 7.500 km pătrați și este situat la o distanță de aproximativ 160 km față de țărm, în ape cu adâncimi cuprinse între 100 și 1.000 de metri.
Începând cu anul 2008, activitățile de explorare în perimetrul Neptun Deep au inclus două campanii de achiziție seismică 3D și două programe de foraj de explorare.
Prima descoperire de gaze naturale a fost făcută în 2012. Cheltuielile totale de explorare și evaluare până în prezent se ridică la peste 1,5 mld. EUR.
CITEȘTE ȘI: