EXCLUSIV | OMV Petrom și Romgaz au constituit o garanție de câte 44 de milioane de euro pentru a-și rezerva capacitate pe conducta care va fi construită de Transgaz pentru producția din Marea Neagră. Care sunt implicațiile

EXCLUSIV | OMV Petrom și Romgaz au constituit o garanție de câte 44 de milioane de euro pentru a-și rezerva capacitate pe conducta care va fi construită de Transgaz pentru producția din Marea Neagră. Care sunt implicațiile
În a doua campanie de foraj de explorare în apele de mare adâncime din zona românească a Mării Negre, cu șapte sonde săpate, încheiată în ianuarie 2016, s-au descoperit acumulări de gaze / Sursa foto: ExxonMobil
Publicat: 08/03/2023, 20:09
Actualizat: 08/03/2023, 20:47

Concesionarii perimetrului Neptun Deep din Marea Neagră, OMV Petrom și Romgaz, se angajează și au constituit o garanție bancară de 88 de milioane de euro pentru a-și rezerva capacitate de transport pe conducta pe care operatorul național de gaze naturale, Transgaz, o va construi în zona Tuzla. Acest pas poate fi considerat o confirmare neoficială a deciziei finale de investiției estimate în prezent de 4 miliarde de euro, care este așteptată să fie anunțată la jumătatea acestui an.

Giganții OMV Petrom și Romgaz, parteneri în proiectul Neptun Deep, și-au exprimat dorința de a rezerva capacitate de transport al gazelor extrase din Marea Neagră în cadrul Etapei Angajante a procesului de capacitate incrementală pentru punctul de intrare/ieșire în/din Sistemul Național de Transport Gaze Naturale (SNT), derulată de Transgaz, au confirmat pentru Gândul oficiali ai operatorului național de transport al gazelor naturale.

În ce condiții se execută garanția

Anunțul privind demararea acestui proces a fost făcut public în premieră de Ion Sterian, directorul general al Transgaz, într-un interviu pentru Gândul. „Probabil în jurul datei de 1 iulie voi semna ordinul de începere a lucrărilor pentru gazoductul de la Tuzla, conductele de tranzit, Podișor, un gazoduct de circa 310 kilometri”, a declarat Ion Sterian, pentru Gândul, la începutul lunii februarie. Acest proiect major, inclus în Planul de Dezvoltare a Sistemului Național de Transport gaze naturale pentru perioada 2022 – 2031, este necesar este ca să poată transporta și cele 15 miliarde de metri cubi de gaze care ar urma să vină în România și din zona Mării Caspice, din terminalele de LNG din Turcia și din Grecia.

Operatorul proiectului Neptun Deep, OMV Petrom, și producătorul român care a preluat participația americanilor de la ExxonMobil, respectiv 50%, Romgaz, au constituit o garanție de câte 44 de milioane de euro, deci în total 88 de milioane de euro, pe care i-au pierde dacă renunță la intenția de a investi.

Mai concret, dacă în termen de șase luni de la semnarea contractului dintre Transgaz și concesionari, aceștia nu demarează investiția, statul va executa garanția de bancară constituită, în contul cheltuielilor ce vor fi fost făcute de compania națională.

Proces încheiat cu succes

Mai detaliat, procesul de rezervare de capacitate incrementală în punctul de intrare/ieșire în/din SNT, preconizat a fi creat în zona localității Tuzla, județul Constanța – Etapa Angajantă s-a încheiat cu succes, după cum a anunțat conducerea Transgaz.

Astfel, în etapa angajantă, desfășurată între 6 și 23 februarie, Transgaz a primit cereri angajante de capacitate incrementală pentru acest punct, atât pentru direcția de intrare cât și pentru direcția de ieșire din SNT, atingând pragul minim de capacitate menționat în documentația aferentă

Potirivit Transgaz, cererile au fost analizate în conformitate cu prevederile ,,Procedurii privind rezervarea de capacitate incrementală în Sistemul Naţional de Transport al gazelor naturale prin derularea proceselor de capacitate incrementală având ca obiect puncte de intrare/ieşire în/din Sistemul Naţional de Transport al gazelor naturale, altele decât punctele de interconectare, ce urmează a fi create/dezvoltate prin intermediul proiectelor incluse în planurile de investiţii şi dezvoltare a Sistemului Naţional de Transport al gazelor naturale pentru următorii 10 ani” avizată prin Avizul ANRE nr. 13/2017.

Valoarea cumulată pe toată perioada ofertată a capacității alocate este de 1.323.920.520 MWh, mai mare decât pragul minim de 1.323.743.050 MWh.

Potrivit datelor Transgaz, valoarea cumulată a angajamentelor solicitanților desemnați câștigători este de 2.819.621.116,80 lei (deci aproximativ 564 de milioane de euro), cu 378.012,80 lei mai mare decât valoarea actuală a creșterii estimate a venitului permis, asociată capacității incrementale oferite in cadrul acestei proceduri (2.819.243.104 lei).

Transgaz a prezentat și rezultatul agregat al procesului de alocare de capacitate atât pe direcția de intrare cât și pe direcția de ieșire din SNT, în următorii ani gazieri:

Decizie oficială în așteptare

Sursa: OMV Petrom

Oficialii OMV Petrom, care au anunțat, în 2 februarie, un profit-record pentru anul trecut și pe trimestrul al patrulea din 2022, au precizat cu această ocazie că încă se analizează oportunitatea investiției offshore. Noi surse trebuie aduse în sectorul energetic, a subliniat Christina Verchere, Director General Executiv şi Președinte al Directoratului OMV Petrom, făcând referire la gazele din Marea Neagră și anunțând că mai avem câteva luni până la momentul deciziei privind investiția în perimetrul Neptun Deep.

Alina Popa, Director Financiar și Membru al Directoratului OMV Petrom, a spus că cea mai mare parte a profitului va fi reinvestit în România, investițiile fiind planificate să crească în acest an cu 70%, până la 6 miliarde de lei.

Pentru investiții în Neptun Deep sunt programate investiții de 600 de milioane de lei pentru 2023, dar decizia finală de investiție încă nu e luată. „Suntem foarte încrezători că vom merge mai departe”, a spus Christina Verchere, în 2 februarie.

Dat fiind cu sunt parteneri egali în proiectul Neptun Deep, Romgaz ar urma să investească o sumă identică, ajungând la o investiție totală, în acest an, de 1,2 miliarde de lei.

CITEȘTE ȘI:

OMV Petrom se așteaptă să nu plătească taxa de solidaritate în România, impusă de Guvern, după transpunerea regulamentului UE, pentru supraimpozitarea profiturilor din petrol și gaze

EXCLUSIV VIDEO | Ce știe OMV Petrom și nu știe statul român? Analist: ”Dacă a găsit o soluție să evite taxa, înseamnă că legea a fost făcută prost. Nu te poți juca dacă vrei să finanțezi din suprataxă toate măsurile de plafonare pe energie și pe gaze în 2023″

Șeful ANAF „pune tunurile” pe OMV Petrom pentru taxa de solidaritate: „Vă garantez că nu vor putea scăpa de atenţia noastră şi vom face toate demersurile pentru a recupera aceşti bani”

Ce crede Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, despre taxa de solidaritate în energie? „În spiritul legii, OMV Petrom ar trebui să o plătească”

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Două surori din Italia au găsit o sumă uriașă în pivnița bunicului lor. Când au...
Ireal! Cum s-a „scuzat” un bărbat în fața soției sale, după ce a lăsat-o însărcinată...
FOTO. Imagini hot! Cum arată Doina, românca superbă care l-a cucerit pe milionarul olandez de...
Doliu în familia lui Edward Iordănescu! Vestea tristă vine la scurt timp după ce România...
GALERIE FOTO Doi soți britanici și-au vândut casa și au cumpărat un sat întreg în...
Rugăciunea pe care toți credincioșii trebuie să o rostească de Sfântul Petru și Pavel. Te...
Imagini mult prea INDECENTE! Cum arată actrița de 57 de ani în costum de baie....
Reacţia unui turist din Eforie, întrebat de ce intră în mare, deşi e arborat steagul...
Detalii șocante despre măcelul din camera de hotel. Ce s-a întâmplat cu Alexandra: A fost...
Cum pot beneficia românii de umbrelă și șezlong gratuit pe plajele din Thasos. Oferta de...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Nemții au lansat „GARSONIERA” Dacia Duster. Pentru minimaliști – VIDEO
Peskov a dezvăluit ce făcea Putin în timpul dezbaterii Biden-Trump
S-a aflat ce s-a întâmplat cu LOCUITORII de pe INSULA PAȘTELUI! Experții au RECUNOSCUT!
Amendă de 3.300 de lei. Se interzice montarea pe mașină. 20 de puncte-amendă
Ce escrocherie! Infractorii au golit conturile cu un singur telefon
Anda Adam și Yosif Mohaci se căsătoresc religios. Primele imagini de la eveniment. Ce rochie...
Românii din vestul țării, în pericol! Medicii trag un semnal de alarmă. Boala care îi...
Sebastian din „Casa Iubirii” a invitat-o pe Julia la biliard. Care a fost reacția tinerei....
Altercația violentă pe care ar fi avut-o Ștefan Bănică Jr. și Mihaela Rădulescu: "Risca să...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Bună ziua, televizoare color aveţi? Vânzătorul:- Bineînţeles!
Ajutor neașteptat în lupta cu schimbările climatice
×