OMV Petrom și Romgaz, pas important spre decizia finală de investiție în perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră
Cei doi titulari ai concesiunii Neptun Deep, cel mai mare perimetru offshore de gaze naturale din Marea Neagră românească, OMV Petrom și Romgaz, au depus la Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) o document importat în cadrul procedurii de începere a dezvoltării proiectului, respectiv trecerea de la etapa de explorare la cea ce exploatare a concesiunii, au confirmat, pentru Gândul, reprezentanții OMV Petrom.
OMV Petrom, operator al proiectului Neptun Deep, a confirmat, marți, depunerea declarației de descoperire comercială de către titularii concesiunii.
„Declarația de descoperire comercială reprezintă un pas intermediar în procesul de luare a deciziei finale de investiție si începerii dezvoltării. Investiția totală a titularilor pentru dezvoltarea proiectului a fost estimată la până la 4 miliarde de euro. în contextul îndeplinirii tuturor pașilor procedurali, decizia finală de investiție este estimată pentru mijlocul anului 2023, iar prima producție de gaze pentru începutul anului 2027”, au transmis reprezentanții OMV Petrom.
OMV Petrom este operator al proiectului Neptun Deep, unde deține 50% din acțiuni, restul fiind deținute de Romgaz care a anunțat, în 1 august, finalizarea tranzacției de achiziție și transferul tuturor acțiunilor emise de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited care deținea jumătate, alături de OMV Petrom, din drepturile dobândite și din obligațiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona de apă adâncă a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră, cunoscut sub denumirea de Neptun Deep. Preţul de achiziţie a fost de 1,06 miliarde de dolari, care poate fi ajustat pozitiv cu o valoare maximă de cel mult 10 milioane de dolari, în timp ce ajustarea negativă nu este limitată, conform deciziei Consiliului de Administrație al Romgaz și aprobată de Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor.
Care este potențialul concesiunii
„Proiectul Neptun Deep are o însemnătate importantă și strategică pentru România în vederea asigurării securității energetice a țării noastre, mai ales în actualul context geopolitic. Suntem determinați să trecem la etapa de dezvoltare-exploatare în cel mai scurt timp, alături de partenerul nostru”, a declarat atunci directorul general al Romgaz de la acea vreme, Aristotel Jude.
„În sfârșit, în acest moment, urmează să aibă loc semnarea documentelor oficiale de preluare a activelor de către Romgaz de la Exxon pentru ceea ce înseamnă 50% din perimetrul Neptun Deep. Este activitatea care a fost pregătită astfel încât să putem să continuăm demersurile de la nivelul Guvernului pentru a putea să dezvoltăm tot ceea ce înseamnă capacitatea statului român de a-și îndeplini obiectivul pentru a deveni independent din punct de vedere al resurselor energetice, iar gazul este una dintre ele”, a spunea premierul la semnarea contractului de vânzare-cumpărare pentru preluarea de către Romgaz a participației companiei Exxon.
În urma explorărilor din blocul Neptun, ExxonMobil și OMV Petrom au descoperit, în 2012, un rezervor de gaze estimat între 1,5 si 3 trilioane picioare cubice (respectiv între 42 si 84 miliarde metri cubi). Spre comparație, producția de gaze a României a fost de 9 miliarde de metri cubi în 2020, conform Direcției Generale pentru Energie a Comisiei Europene.