ONG-urile de mediu cer oprirea lucrărilor la microhidrocentralele de lângă Transfăgărășan, acuzând distrugerea mai multor râuri și habitate naturale protejate prin lege

ONG-urile de mediu cer oprirea lucrărilor la microhidrocentralele de lângă Transfăgărășan, acuzând distrugerea mai multor râuri și habitate naturale protejate prin lege
Publicat: 26/08/2012, 19:46
Actualizat: 01/02/2019, 13:12

ONG-urile care alcătuiesc Coaliția pentru Mediu din România au reclamat de mai multe ori că albiile râurilor de munte Capra, Buda și Otic, din județul Argeș, și odată cu ele habitate naturale protejate prin lege, au fost distruse în schimbul construcției de microhidrocentrale.

Ministerul Mediului spune că în perioada perioada iunie-august au fost făcute controale pentru verificarea modului în care sunt respectate reglementările în vigoare în cazul microhidrocentralelor din județul Argeș.

Totodată, ministrul Rovana Plumb va merge luni în județul Argeș, pentru a evalua situația construcțiilor de microhidrocentrale și pentru a dispune măsurile necesare, potrivit Ministerului Mediului și Pădurilor.

Organizațiile Ecopolis și Asociația Salvați Dunărea și Delta au anunțat că vor organiza, luni, o acțiune de protest în zona râului Capra.

Directorul executiv al Asociației Salvați Dunărea și Delta, Dan Bărbulescu, a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, că ONG-urile de mediu cer autorităților să ia măsuri urgente pentru oprirea lucrărilor la microhidrocentralele de lângă Transfăgărășan.

Dan Bărbulescu a precizat că în cazul lucrărilor de construire a microhidrocentralelor pe râurile Buda, Capra și Otic, din Masivul Făgăraș, județul Argeș, este încălcată legislația de mediu.

El a dat ca exemplu râul Capra, unde lucrările de construcție au afectat semnificativ albia râului prin lucrări de excavare, derogare, dinamitare și săpare a malurilor, fapt total interzis de legislația în vigoare. Totodată, Dan Bărbulescu a precizat că secțiunea de curgere a apei a fost îngustată după montarea unor conducte de aducțiune, iar în prezent lățimea secțiunii este mult mai mică decât albia existentă înainte de lucrări.

Coaliția pentru Mediu a trimis, în 22 august, o scrisoare deschisă ministrului Mediului și Pădurilor, prin care a semnalat ilegalitatea lucrărilor de construcție a microhidrocentralelor din Munții Făgăraș și a cerut încetarea imediată a acestora.

Reprezentanții Coaliției pentru Mediu spun că abuzurile de mediu în cazul lucrărilor de construcție a microhidrocentralelor pe mai multe râuri de munte din Masivul Făgăraș au dus la albii de râu distruse în totalitate de excavatoare, zone defrișate și debite de apă semnificativ diminuate.

Potrivit acestora, deși problemele au fost semnalate încă din noiembrie 2011, în prezent, lucrările de captare și modificare a cursurilor râurilor continuă, „sfidând legea și distrugând ireversibil printre puținele zone rămase neatinse în România”.

Coaliția pentru Mediu din România solicită Ministerului Mediului și Pădurilor suspendarea actelor neconforme legislației în vigoare, „ce au fost emise abuziv”, readucerea râurilor la starea inițială și instituirea imediată a unui moratoriu pentru demararea unor proiecte similare pe apele de munte din România.

„În lipsa unei intervenții rapide, există riscul afectării iremediabile a tuturor cursurilor de apă și ale ecositemelor aferente din Masivul Făgăraș. Totodată, există riscul creării unui precedent extrem de periculos, având în vedere că lucrări similare se pregătesc pe majoritatea râurilor de munte din România”, scriu ONG-urile de mediu în scrisoarea deschisă adresată ministrului Mediului.

Ca răspuns la scrisoarea deschisă a Coaliției pentru Mediu, Ministerul Mediului a comunicat că în cazul microhidrocentralelor au fost făcute mai multe controale, în perioada iunie-august, iar luni, ministrul Rovana Plumb va face o vizită în zonă, pentru a evalua situația.

Astfel, Garda Națională de Mediu a făcut, în perioada 14 iunie – 3 iulie, controale tematice privind respectarea condițiilor din actele de reglementare și stadiul realizării lucrărilor la construcția microhidrocentralelor.

Ulterior, ministrul Rovana Plumb a dispus constituirea unei echipe mixte formate din reprezentanți ai Gărzii de Mediu și ai Administrației Naționale „Apele Române” pentru efectuarea unui control suplimentar, în 22 august, la care să fie evaluate situația existentă în teren la momentul actual și progresul înregistrat în urma măsurilor dispuse de către instituțiile din subordinea ministerului.

Ministrul Rovana Plumb ar urma să aibă, săptămâna viitoare, și o întrevedere cu reprezentanții Coaliției pentru Mediu din România, pentru a discuta propunerile acestora, răspunzând astfel printr-o invitație la dialog scrisorii deschise transmise de organizație.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Statul îți IA BANII. Românii n-au dreptul la ei, deși i-au câștigat corect. Nu poți...
Calendarul pensiilor în luna decembrie. Când vin banii. Schimbare anunțată de Ministerul Muncii
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar