Operatorii de sisteme de transport de gaze din Republica Moldova – controlat de Tranzgaz – Ucraina și Slovacia, MEMORANDUM pentru Coridorul Vertical

Publicat: 19/01/2024, 18:08
Actualizat: 19/01/2024, 18:55

Cooperarea pentru Coridorul Vertical este consolidată prin semnarea unui Memorandum de Înțelegere care prevede participarea a trei noi operatori de transport de gaze naturale, Vestmoldtransgaz din Republica Moldova, companie controlată de Transgaz, GTSO din Ucraina și Eustream din Slovacia, au anunțat, vineri, operatorul național român. Documentul a fost semnat cu ocazia Reuniunii la Nivel Înalt pentru Conectivitate în Europa Centrală și de Est (CESEC) de la Atena.

Un pas important în vederea activării unui coridor bidirecțional al fluxurilor de gaze naturale din Grecia în Ucraina și vice-versa a fost înregistrat vineri, 19 ianuarie 2024, de către operatorii de infrastructură de gaze naturale participanți la inițiativa Coridorului Vertical, prin semnarea Memorandumului de Înțelegere de către operatorii din Republica Moldova (Vestmoldtransgaz), Ucraina (GTSO) și Slovacia (Eustream), a anunțat, vineri, Transgaz.

Memorandumul de Înțelegere care stabilește un flux bidirecțional de gaze din Grecia către Ucraina a fost semnat în marja reuniunii ministeriale a Grupului la nivel înalt pentru Conectivitate în Europa Centrală și de Est (CESEC) la Atena. Din partea SNTGN Transgaz SA, Memorandumul a fost semnat de către Ion Sterian, director general.

Acest Memorandum validează cooperarea intensă dezvoltată de operatorii de sisteme de transport gaze și GNL din Grecia (DESFA, Gastrade), Bulgaria (ICGB, Bulgartrangaz), România (Transgaz), Ungaria (FGSZ) și Slovacia (Eustream), în urma reuniunii organizate la București de către Transgaz în 11 ianuarie 2023.

Premise pentru ca România să devină un pol de dezvoltare economică a Europei

„Acest coridor va aduce prestigiu României și securitate energetică pentru țările din estul Europei, Republica Moldova și Ucraina, dar și pentru centrul Europei. Transgaz este un susținător constant și puternic al Coridorului Vertical, acționând permanent prin respectarea angajamentelor asumate și prin dezvoltarea unui dialog constructiv și a unei cooperării strânse. Transgaz are încredere în sinergia Operatorilor Tehnici de Sistem din Grecia, Bulgaria, România, Ungaria, Ucraina, Republica Moldova și Slovacia, în impactul semnificativ pe care aceștia îl pot aduce în creșterea și consolidarea securității energetice a țărilor respective, a regiunii și a Uniunii Europene”, a declarat Ion Sterian, cu ocazia semnării Memorandului.

„O dezvoltare coordonată a sistemelor acestor țări și a capacităților de interconectare poate contribui la transformarea regiunii și continentului din perspectiva securității aprovizionării cu gaze și să permită României să devină un pol de dezvoltare economică a Europei”, a subliniat directorul general al Transgaz.

Un test de piață, programat în vară

Activarea completă a Coridorului Vertical, prin modernizarea corespunzătoare a rețelelor din țările semnatare, va permite transportul gazelor dinspre sud spre nord și viceversa, prin intermediul sistemelor europene de transport de gaze naturale și GNL, valorificând capacitățile sporite ale FSRU-urilor noi și în curs de dezvoltare din zonă. Acest potențial poate fi extins și mai mult prin utilizarea infrastructurilor menționate pentru gazele regenerabile și hidrogen, conform operatorului național.

Operatorii care au semnat Memorandumul își exprimă angajamentul de a promova PCI și alte proiecte necesare, împreună sau individual, pentru activarea Coridorului Vertical, subliniind în același timp intenția de a se sprijini reciproc în vederea obținerii de fonduri din surse europene și din alte surse de finanțare pentru aceste proiecte. De asemenea, acestea convin să solicite, dacă este cazul, facilitarea și îndrumarea Comisiei Europene.

În ceea ce privește pașii următori, participanții consideră că cea mai bună cale de urmat este coordonarea acestora, în conformitate cu soluțiile bazate pe piață și cu legislația europeană.

„În acest context, ei convin să efectueze simultan, în iulie 2024, cu un an mai devreme decât calendarul prevăzut, un test de piață cu caracter angajant pentru alocarea de capacități la punctele lor de interconectare respective, în conformitate cu Regulamentul CAM (UE) al Comisiei Europene. Ulterior, pe baza interesului utilizatorilor, vor identifica și dimensiona cele mai adecvate și mai bine orientate proiecte de extindere a capacității necesare pentru a satisface cererea de-a lungul traseului Coridorului Vertical”, se arată în comunicatul Transgaz.

Cartea de vizită Vestmoldtransgaz

Compania Vestmoldtransgaz a devenit operatorul național al sistemul național de transport al gazelor din Republica Moldova, inclusiv Transnistria, pe 19 septembrie anul trecut, după ce a preluat operațiunile de la gigantul rus Gazprom, parte demersulului autorităților de la Chișinău de aliniere la cadrul normativ european.

Vestmoldtransgaz, care a operat inițial secțiunea de peste Prut a gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău. este controlat de Transgaz, care deține 75% din acțiuni. Compania a fost înființată  de Guvernul Republicii Moldova în anul 2014 pentru a gestiona reţeaua  de conducte de  gaze din vestul Republicii Moldova, mai precis conducta de transport gaze Iaşi-Ungheni. În anul 2018, aceasta a fost preluată integral, după ce a fost scoasă la privatizare de Chișinău, de Eurotransgaz SRL, subsidiară a Transgaz.

Începând din 25 august 2021, Banca Europeană Pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a devenit asociat cu o participație de 25% în capitalul social al companiei de transport gaze naturale Vestmoldtransgaz SRL, după ce BERD s-a angajat să majoreze capitalul social al Vestmoldtransgaz cu suma de 20 milioane euro în vederea finanțării costurilor dezvoltării gazoductului Ungheni – Chișinău, conform informării de la Bursa de Valori București și după ce tranzacția a fost aprobată de Consiliul Concurenței.

Sura foto: Transgaz

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Românii sunt verificați. ANAF face măcel. Este obligatoriu în România
Daniela Condurache, tarif de lux. Cât încasează la un eveniment
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor