Operatorii de sisteme de transport de gaze din Republica Moldova – controlat de Tranzgaz – Ucraina și Slovacia, MEMORANDUM pentru Coridorul Vertical

Publicat: 19/01/2024, 18:08
Actualizat: 19/01/2024, 18:55

Cooperarea pentru Coridorul Vertical este consolidată prin semnarea unui Memorandum de Înțelegere care prevede participarea a trei noi operatori de transport de gaze naturale, Vestmoldtransgaz din Republica Moldova, companie controlată de Transgaz, GTSO din Ucraina și Eustream din Slovacia, au anunțat, vineri, operatorul național român. Documentul a fost semnat cu ocazia Reuniunii la Nivel Înalt pentru Conectivitate în Europa Centrală și de Est (CESEC) de la Atena.

Un pas important în vederea activării unui coridor bidirecțional al fluxurilor de gaze naturale din Grecia în Ucraina și vice-versa a fost înregistrat vineri, 19 ianuarie 2024, de către operatorii de infrastructură de gaze naturale participanți la inițiativa Coridorului Vertical, prin semnarea Memorandumului de Înțelegere de către operatorii din Republica Moldova (Vestmoldtransgaz), Ucraina (GTSO) și Slovacia (Eustream), a anunțat, vineri, Transgaz.

Memorandumul de Înțelegere care stabilește un flux bidirecțional de gaze din Grecia către Ucraina a fost semnat în marja reuniunii ministeriale a Grupului la nivel înalt pentru Conectivitate în Europa Centrală și de Est (CESEC) la Atena. Din partea SNTGN Transgaz SA, Memorandumul a fost semnat de către Ion Sterian, director general.

Acest Memorandum validează cooperarea intensă dezvoltată de operatorii de sisteme de transport gaze și GNL din Grecia (DESFA, Gastrade), Bulgaria (ICGB, Bulgartrangaz), România (Transgaz), Ungaria (FGSZ) și Slovacia (Eustream), în urma reuniunii organizate la București de către Transgaz în 11 ianuarie 2023.

Premise pentru ca România să devină un pol de dezvoltare economică a Europei

„Acest coridor va aduce prestigiu României și securitate energetică pentru țările din estul Europei, Republica Moldova și Ucraina, dar și pentru centrul Europei. Transgaz este un susținător constant și puternic al Coridorului Vertical, acționând permanent prin respectarea angajamentelor asumate și prin dezvoltarea unui dialog constructiv și a unei cooperării strânse. Transgaz are încredere în sinergia Operatorilor Tehnici de Sistem din Grecia, Bulgaria, România, Ungaria, Ucraina, Republica Moldova și Slovacia, în impactul semnificativ pe care aceștia îl pot aduce în creșterea și consolidarea securității energetice a țărilor respective, a regiunii și a Uniunii Europene”, a declarat Ion Sterian, cu ocazia semnării Memorandului.

„O dezvoltare coordonată a sistemelor acestor țări și a capacităților de interconectare poate contribui la transformarea regiunii și continentului din perspectiva securității aprovizionării cu gaze și să permită României să devină un pol de dezvoltare economică a Europei”, a subliniat directorul general al Transgaz.

Un test de piață, programat în vară

Activarea completă a Coridorului Vertical, prin modernizarea corespunzătoare a rețelelor din țările semnatare, va permite transportul gazelor dinspre sud spre nord și viceversa, prin intermediul sistemelor europene de transport de gaze naturale și GNL, valorificând capacitățile sporite ale FSRU-urilor noi și în curs de dezvoltare din zonă. Acest potențial poate fi extins și mai mult prin utilizarea infrastructurilor menționate pentru gazele regenerabile și hidrogen, conform operatorului național.

Operatorii care au semnat Memorandumul își exprimă angajamentul de a promova PCI și alte proiecte necesare, împreună sau individual, pentru activarea Coridorului Vertical, subliniind în același timp intenția de a se sprijini reciproc în vederea obținerii de fonduri din surse europene și din alte surse de finanțare pentru aceste proiecte. De asemenea, acestea convin să solicite, dacă este cazul, facilitarea și îndrumarea Comisiei Europene.

În ceea ce privește pașii următori, participanții consideră că cea mai bună cale de urmat este coordonarea acestora, în conformitate cu soluțiile bazate pe piață și cu legislația europeană.

„În acest context, ei convin să efectueze simultan, în iulie 2024, cu un an mai devreme decât calendarul prevăzut, un test de piață cu caracter angajant pentru alocarea de capacități la punctele lor de interconectare respective, în conformitate cu Regulamentul CAM (UE) al Comisiei Europene. Ulterior, pe baza interesului utilizatorilor, vor identifica și dimensiona cele mai adecvate și mai bine orientate proiecte de extindere a capacității necesare pentru a satisface cererea de-a lungul traseului Coridorului Vertical”, se arată în comunicatul Transgaz.

Cartea de vizită Vestmoldtransgaz

Compania Vestmoldtransgaz a devenit operatorul național al sistemul național de transport al gazelor din Republica Moldova, inclusiv Transnistria, pe 19 septembrie anul trecut, după ce a preluat operațiunile de la gigantul rus Gazprom, parte demersulului autorităților de la Chișinău de aliniere la cadrul normativ european.

Vestmoldtransgaz, care a operat inițial secțiunea de peste Prut a gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău. este controlat de Transgaz, care deține 75% din acțiuni. Compania a fost înființată  de Guvernul Republicii Moldova în anul 2014 pentru a gestiona reţeaua  de conducte de  gaze din vestul Republicii Moldova, mai precis conducta de transport gaze Iaşi-Ungheni. În anul 2018, aceasta a fost preluată integral, după ce a fost scoasă la privatizare de Chișinău, de Eurotransgaz SRL, subsidiară a Transgaz.

Începând din 25 august 2021, Banca Europeană Pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a devenit asociat cu o participație de 25% în capitalul social al companiei de transport gaze naturale Vestmoldtransgaz SRL, după ce BERD s-a angajat să majoreze capitalul social al Vestmoldtransgaz cu suma de 20 milioane euro în vederea finanțării costurilor dezvoltării gazoductului Ungheni – Chișinău, conform informării de la Bursa de Valori București și după ce tranzacția a fost aprobată de Consiliul Concurenței.

Sura foto: Transgaz

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu-ți dai seama cât de groaznic suna vocea lui Freddie Mercury, fix ca a unei...
Calcul complet. Ce pensie ia un român, dacă s-a pensionat cu o vechime de 42...
FOTO. Femeia despre care bărbații nu cred că e reală când o văd cum arată
Angajații români scapă de plata unei părți din contribuțiile sociale. Consiliul Europei cere transferul acestora...
Cum au apărut Culiță Sterp și Daniela Iliescu la nunta lui Iancu și a Denisei...
„Un gheizer de fecale”, înalt cât un bloc de 18 etaje, a izbucnit în mijlocul...
„Vă voi lichida pe toți”. Fostul președinte al unei țări a creat o o „echipă...
Cât costă o ciorbă în restaurantul din București al lui Nicolai Tand. A dat lovitura...
Andreea Bănică s-a pozat aproape dezgolită pe internet. Imagini sexy cu artista: „Arăți ca o...
Mierea rară care vindecă organismul de boli şi e bogată în seleniu. Cât costă un borcan la un...
Breaking news! Au murit amândoi!
A murit Teri Garr, actrița cunoscută pentru rolul din „Tootsie”. Cu ce probleme de sănătate...
Cuplu bombă în România! El e la PRO TV și ea e la Antena 1
TOP 3 SUV-ur la prețuri de nerefuzat în România! Dacia DUSTER vs. concurența directă
Un însoţitor de zbor dezvăluie cele mai murdare locuri dintr-un avion
Poveste incredibilă! Exploratorul care a ajuns la Polul Nord în ciuda...
Ordin UE. Se schimbă benzile de circulație pe șosea. Reguli noi pentru șoferi
Să râdem! Cele mai tari bancuri din lume
Gabriela Cristea a împlinit 50 de ani. Ce cadou i-a oferit Tavi Clonda înainte de...
Destin macabru pentru Marian, un bărbat de 38 de ani! A fost înjunghiat fără milă...
Daniela Iliescu a explicat alegarea ținutelor sale de la nunta lui Iancu Sterp. “Acum gusturile...
VIDEO Georgiana Lobonț, un artist cu suflet mare. Gestul caritabil făcut pentru un copil a...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Draga mea, azi noapte ai strigat „Ionele, nu”!
O pasăre considerată dispărută de 300 de ani a fost văzută din nou