Operatorii de transport al gazelor naturale din Bulgaria, România, Ungaria și Slovacia – propun o inițiativă pentru transportul gazelor naturale prin rețelele integrate de transport al gazelor.
Bulgartransgaz, Transgaz, FGSZ și Eustream propun acțiuni comune privind extinderea cooperării dintre Uniunea Europeană și Azerbaidjan prin transportul de cantități suplimentare de gaze naturale prin rețelele lor existente, au anunțat reprezentanții societății naționale din România, printr-un comunicat de presă.
Operatorii de transport de gaze vor continua să lucreze conform cadrului stabilit prin acordul de cooperare strategică UE-Azerbaidjan semnat la 18 iulie 2022.
„Pe baza cooperării dintre companii de-a lungul anilor, și cu sprijinul fondurilor UE, operatorii sunt încrezători că un astfel de proiect ar oferi o rută alternativă sigură pentru aprovizionarea cu gaze în volume suficient de mari”, se arată în comunicat.
Companiile subliniază că într-un timp scurt și cu îmbunătățiri minime ale infrastructurii existente, proiectul ar putea transporta până la 5 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, din Turcia și Grecia către Europa de Est, Centrală și de Vest, prin Bulgaria, România, Ungaria și Slovacia.
„Acest lucru ar permite consumatorilor europeni să primească mai multe cantități de gaze naturale prin conductele Coridorului Sudic de Gaze. Un astfel de proiect ar putea fi implementat în cel mai scurt timp posibil, și la costuri minime, contribuind în mod semnificativ la asigurarea lichidității pe piața europeană de gaze. Inițiativa contribuie la punerea în aplicare a obiectivelor și priorităților stabilite în planul REPower EU al Comisiei”, conform documentului citat.
Transgaz SA este unicul operator al Sistemului Național de Transport (SNT) al gazelor naturale, care asigură transportul a peste 90% din gazele naturale consumate în România și compania intenționează să devină un operator recunoscut la nivel internațional în domeniul transportului de gaze, lider pe piața energiei din regiune, cu un sistem național modern de transport al gazelor, integrat la nivel european și cu un sistem de management competitiv, conform cu cele mai bune practici de guvernanță corporativă, așa cum arată datele oficiale.
Începând cu anul 2008, Transgaz este listată la Bursa de Valori București, cu 58.50% din acțiuni deținute de stat, și este o prezență activă pe piața de capital din România.
Sistemului național de transport gaze naturale constă în: