Operatorii din energie susțin adoptarea unei rate a rentabilităţii diferențiate pentru gaze naturale. Estimările pieței și propunerea ANRE

Operatorii din energie susțin adoptarea unei rate a rentabilităţii diferențiate pentru gaze naturale. Estimările pieței și propunerea ANRE
FOTO - caracter ilustrativ: Mediafax Foto / Andreea Alexandru
Publicat: 22/07/2024, 21:46

Companiile din energie vor ca statul să recunoască o rată a rentabilității mai ridicată, diferențiată pe gaze naturale și curent electric, față de cea propusă de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), aflată într-o fază avansată înainte de aprobare pentru a cincea perioadă de reglementare.

Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE) susține adoptarea unei rate reglementate a rentabilității (RRA) diferențiate pentru rețelele de gaze naturale, având în vedere provocările și costurile față de cele pentru energia electrică, a transmis conducerea executivă a ACUE, luni, într-o întâlnire cu presa.

Valoarea minimă recomandată de ACUE, rezultat al unei analize interne, este de 9,42%, în timp ce propunerea ANRE este de 6,94%, atât pentru energie electrică, cât și pentru gaze naturale.

Potrivit ACUE, se impune o diferențiere a valorii RRR pentru activitățile de distribuție a energiei electrice, respectiv a gazelor naturale și o corelare a nivelului de risc, pentru că, din perspectiv operatorilor, mediul pentru investițiile în gaz prezintă incertitudine ridicată cu privire la reconfigurarea infrastructurii de distribuție a gazelor naturale și adaptarea acesteia la gazele verzi, investițiile din acest sector nu mai sunt eligibile pentru finanţare/cofinanţare din fonduri europene având în vedere focusul pe sursele regenerabile, dar și riscul de nerecuperare a investiției crescut, dar fiind că lipsa aportului la investiții a unor capitaluri provenind din fonduri UE nerambursabile lasă toată povara în seama operatorilor de distribuție, care se trebuie să investească în continuare în active cu un risc major de a deveni inutilizabile într-un orizont mediu de timp.

Ce a propus ANRE

Rată reglementată a rentabilităţii (RRA) se calculează în termeni reali pe baza costului mediu ponderat al capitalului înainte de impozitare și fără inflație, în funcție de evoluţia valorilor parametrilor luaţi în considerare la determinarea acesteia, iar perspectiva operatorilor diferă de cea a ANRE.

RRR este aceeaşi pentru toţi operatorii de distribuţie și stabileşte de ANRE în conformitate cu prevederile prezentei metodologii şi se aprobă prin ordin al preşedintelui ANRE cu cel puţin trei luni înainte de începerea unei noi perioade de reglementare.

Autoritatea a publicat acum o săptămână propunerea sa de rată reglementată a rentabilităţii prin  proiectul de Ordin privind stabilirea ratei reglementate a rentabilităţii capitalului investit aplicată la aprobarea tarifelor pentru serviciile de transport și distribuție ale energiei electrice și gazelor naturale, pentru a cincea perioadă de reglementare – faza a II-a.

ANRE a propus o creștere a valorii ratei rentabilității reglementate pentru perioada a cincea de reglementare, față de nivelul anterior de 6,39% la cea de 6,75%, iar după consultări, la 6,94%.

„Scopul proiectului de ordin este stabilirea unei valori actualizate a ratei reglementate de rentabilitate a activelor prin actualizarea elementelor de calcul pentru a cincea perioadă de reglementare pentru activitățile de transport și distribuție ale energiei electrice și gazelor naturale. Valoarea ratei rentabilității reglementate (RRR) este stabilită în termeni reali şi se calculează ca valoare a costului mediu ponderat al capitalului (CMPC) determinat în termeni reali, înainte de aplicarea impozitului pe profit. Prin înmulțirea RRR cu valoarea bazei reglementate a activelor rezultă rentabilitatea reglementată a activelor utilizate la prestarea serviciilor, care este luată în calcul ca şi cost recunoscut la stabilirea tarifelor de distribuție și transport ale energiei electrice și gazelor naturale”, se arată în proiectul ANRE.

Prin tarifele aprobate, ANRE recunoaște rentabilitatea reglementată a activelor utilizate pentru prestarea serviciilor, asigurând o remunerare a capitalului investit într-un domeniu economic reglementat, protejat de multitudinea factorilor ce generează riscurile activităților economice din piața concurențială, domeniu ce constituie serviciu public, conform proiectului.

ANRE precizează că la stabilirea RRR s-a avut în vedere atingerea unui echilibru optim între menținerea interesului realizării investițiilor necesare asigurării calității serviciilor de transport și distribuție ale energiei electrice și gazelor naturale, și asigurarea unui nivel rezonabil al profiturilor operatorilor de transport și distribuție.

Autoritatea a supus consultării publice proiectul, cu propunerile și observațiile primite în fazele anterioare de consultare publică, pe 15 iulie, iar termenul final de transmitere a propunerilor și observațiilor este de 10 de zile de la data publicării pe site.

Citiți și:

România se pregătește de iarnă. Depozitele de gaze sunt umplute la peste 80%. Ion Sterian, șeful Transgaz: „Un record-istoric pentru iulie”

Sebastian Burduja despre riscul unor avarii majore ale Sistemul Energetic Național: „Nu au de ce să-și facă grijă românii”. Estimări privind facturile

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Dentista Marina Gavril ar fi fost ucisă la comandă. Luni a fost înmormântată în R....
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Un bărbat a fost atacat de urs în Bistrița-Năsăud! Victima a fost transportată de urgență...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Obligație în România. Trebuie să semneze neapărat contractul. Au început amenzile
Cea mai periculoasă armă din istorie. Poate să facă prăpăd
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor