Oprescu: Nu crește și impozitul pe mașini; acesta a crescut în 2010 și 2011

Publicat: 29 01. 2013, 17:00
Actualizat: 29 07. 2014, 20:28

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a precizat, marți, cu ocazia aprobării noilor taxe din București, că impozitul pe mașini nu va crește, deoarece acesta „a crescut în 2010 și 2011”.

Edilul a făcut această precizare după ce tot el spunea, luni seară, că în Capitală „vor crește cu 16%, respectiv 16,1% în unele cazuri, taxele pentru case, terenuri și mașini, pentru că așa a hotărât Guvernul”.

Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a aprobat, marți, creșterea cu 16% a impozitelor și taxelor pentru case și terenuri, potrivit unui proiect de hotărâre ce are în vedere stabilirea acestora în conformitate cu ordonanța Guvernului nr. 1/2013.

Proiectul a fost aprobat cu 30 de voturi „pentru”, 11 „împotrivă” și patru abțineri. Voturile „împotrivă” și abținerile s-au înregistrat în rândul consilierilor PDL și PPDD.

Primarul general a declarat marți, la începutul ședinței CGMB, că „nu s-a sucit”, fiind, în continuare, împotriva măsurii de a majora taxele, dar a subliniat totodată că municipalitatea nu poate să decidă cu privire la indexarea taxelor cu rata inflației.

„Sorin Oprescu nu s-a sucit. În decembrie, când s-a pus prima dată problema majorării taxelor, aveam un alt cadru legal, care ne permitea să decidem noi, la nivel administrativ, dacă vrem sau nu să împovărăm cetățenii cu creșteri de taxe”, a spus edilul.

Primarul general a explicat că, potrivit modificărilor aduse Codului fiscal prin ordonanța Guvernului nr. 1/2013, este obligat să aducă în atenția Consiliului proiectul de hotărâre pentru stabilirea nivelurilor impozitelor și taxelor în Capitală începând cu anul în curs.

„În continuare, sunt împotriva acestei măsuri și tocmai din acest motiv nu propun nicio majorare legată de taxele pe care le colectează Primăria Munciipului București. Ordonanța guvernamentală nu ne permite să decidem noi dacă vrem majorarea taxelor sau nu, ci obligă cel puțin la indexarea taxelor cu rata inflației toate primăriile care înregistrează arierate”, a mai precizat Oprescu, precizând că urmare a faptului că trei din cele șase sectoare ale Capitalei au asemenea arierate, nu a fost găsită „nicio portiță” care permită municipalității să nu indexeze aceste taxe.

„În conclzuie, vreau să fie foarte clar: Sorin Oprescu nu majorează taxele în București ci împreună cu CGMB respectă legea”, a mai spus primarul general.

Potrivit lui Oprescu, printre impozitele și taxele care vor fi majorate se numără cele pe clădiri și terenuri, dar și amenzile.

Din celelalte două categorii de impozite și taxe, care nu vor fi indexate cu rata inflației, fac parte acele taxe care nu sunt prevăzute în hotărârea Guvernului nr. 109/2012 și nu intră sub incidența Ordonanței 1/2013, respectiv taxele locale stabilite prin hotărâri ale CGMB. Dintre acestea, Oprescu a amintit taxele pentru parcările de reședință, concesionarea locurilor de înhumare în cimitire și taxa pentru accesul vehiculelor grele în municipiul București.

Potrivit proiectului de hotărâre aprobat de CGMB, bonificația pentru plata cu anticipație până la 31 martie a impozitului de clădiri, terenuri și mijloacele de transport datorate de persoanele fizice pentru tot anul 2013 este 10%. Persoanele fizice care au achitat deja impozitele și taxele locale pentru anul în curs și care achită integral până la 30 septembrie diferențele rezultate în urma aplicării noilor hotărâri beneficiază de bonificația de 10%.

Primăriile care mențin taxele locale la nivelul de anul trecut nu vor mai putea recurge la această măsură decât dacă nu au niciun fel de datorii și nu își afectează astfel veniturile proprii, în caz contrar fiind obligate de Guvern să indexeze taxele și impozitele prin noi hotărâri potrivit modificării Codului Fiscal.