Prima pagină » Economic » Opt ponturi pentru un interviu de angajare reușit

Opt ponturi pentru un interviu de angajare reușit

Opt ponturi pentru un interviu de angajare reușit
Persoanele aflate în căutarea unui nou loc de muncă se pregătesc, de cele mai multe ori, pentru un interviu de angajare întocmind un CV care să se "muleze" cât mai bine pe funcția dorită, redactând o scrisoare de intenție cât mai convingătoare și obținând recomandări din partea foștilor patroni.

Persoanele aflate în căutarea unui nou loc de muncă se pregătesc, de cele mai multe ori, pentru un interviu de angajare întocmind un CV care să se „muleze” cât mai bine pe funcția dorită, redactând o scrisoare de intenție cât mai convingătoare și obținând recomandări din partea foștilor patroni.

Există însă și alte metode care te pot pregăti pentru un interviu de angajare, precum simularea acestuia alături de un prieten, jucând rolul intervievatorului, sau pregătirea din timp a răspunsurilor potrivite pentru întrebările care ar putea să apară pe parcursul lui și care ar putea să te facă să te simți inconfortabil.

Iată, mai jos, opt ponturi pentru pregătirea unui candidat înainte de interviul de angajare, publicate de Business Insider:

1. Citește articole de specialitate destinate celor care lucrează în domeniul resurselor umane.

Este indicat să citești, înainte de interviul de angajare, articole destinate intervievatorilor. Aflând sfaturile date persoanelor din domeniul resurselor umane care urmează să te intervieveze poți obține informații valoroase legate de motivele pentru care acestea aleg să îți pună, spre exemplu, anumite întrebări.

 

2. Simulează un interviu de angajare alături de un prieten, dar joacă rolul reprezentantului companiei.

Persoanele specializate în recrutarea candidaților pentru ocuparea posturilor vacante din companii susțin că au intervievat atât de multe persoane încât acum nu mai au emoții pe parcursul propriilor interviuri de angajare pentru că au ajuns să înțeleagă cum funcționează mintea unui intervievator.

Dacă simulezi o astfel de întâlnire alături de un prieten și joci rolul persoanei care o conduce, atunci ai putea să te simți mai confortabil atunci când te vei afla la propriul interviu.

3. Gândește-te care este întrebarea de care îți este cel mai „frică”.

Dacă există o întrebare de care îți este teamă la un interviu de angajare, precum una prin care ți se cere motivul pentru care ai renunțat la fostul post, încearcă să exersezi răspunsul cu voce tare de cât mai multe ori pentru a-l avea pregătit.

4. Încearcă să îți programezi interviul de angajare dimineața.

Gândul că va trebui să te duci la un interviu de angajare poate să te facă să te simți neliniștit. Cu fiecare oră, anxietatea poate să crească și să îți distrugă încrederea în sine înainte de întâlnirea cu posibilul angajator.

5. Întreabă înainte de interviu cu cine te vei întâlni.

Știind acest lucru din timp poți să afli mai multe informații despre intervievator și poți să eviți surprizele neplăcute, precum întâlnirea cu un grup de reprezentanți ai companiei în loc de un singur specialist în resurse umane.

6. Nu te duce la interviu cu prea mult timp înainte.

Mulți dintre intervievatori sunt deranjați de candidații care ajung cu mai mult de 5 – 10 minute înainte de începerea întâlnirii.

Este indicat să ajungi la sediul companiei din timp, dar nu este indicat să urci decât cu câteva minute înainte de începerea interviului de angajare.

7. Scrisorile de recomandare nu sunt necesare la interviu.

Deși mulți dintre candidați cred că scrisorile de recomandare provenite de la foști patroni îi ajută, în realitate cei care îi recrutează preferă să vorbească personal la telefon cu angajatorii pentru a le pune propriile întrebări.

8. După interviu, nu te mai gândi la postul pentru care ai aplicat.

Unii dintre candidați se gândesc mult timp, după încheierea interviului, la felul în care a decurs acesta sau dacă ar fi putut să răspundă diferit la întrebările puse de angajator, lucruri care îi pot afecta.

Este mai indicat să îți notezi data la care ai dat interviul pentru a-ți aminti să contactezi compania dacă nu primești un răspuns în cel mult două săptămâni.

Citește și