Prima pagină » Economic » OPTIMISM. Ministrul Economiei, Virgil Popescu: „Economia României nu a fost în închidere totală ca în alte state europene. Prețul gazelor va scădea de la 1 iulie”

OPTIMISM. Ministrul Economiei, Virgil Popescu: „Economia României nu a fost în închidere totală ca în alte state europene. Prețul gazelor va scădea de la 1 iulie”

OPTIMISM. Ministrul Economiei, Virgil Popescu:
Virgil Popescu

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, consideră că România s-a diferențiat de alte state europene în actuala criză generată de pandemia de COVID-19 prin faptul că a a avut „deschise” investițiile publice.

Aproximativ 60 de companii din România produc biocide, printre care mari producători, precum Farmec Cluj, Antibiotice Iaşi, OMV Petrom şi Chimcomplex Borzeşti, iar 24 de firme produc măşti, a afirmat, luni, ministrul Economiei Virgil Popescu, la Realitatea Plus.

„Economia României nu a fost într-un lockdown, într-o închidere totală cum a fost economia altor state europene. Noi am avut un lockdown parţial, am avut deschise investiţiile publice. Practic, s-a lucrat peste tot acolo. S-a lucrat la drumuri, s-a lucrat în energie, s-a lucrat în industria de apărare, s-au pus investiţii noi în companii care au început să producă din industria sanitară. Să nu uităm că, dacă la începutul epidemiei nu producea nimeni biocide în România, nu producea nimeni măşti chirurgicale în România, într-un timp foarte scurt, cu ajutorul Ministerului Apărării, s-a reuşit să nu mai avem absolut nicio problemă cu producerea de biocide, să fie mari producători precum Farmec Cluj, Antibiotice Iaşi, OMV Petrom, Chimcomplex Borzeşti, firme foarte mari şi foarte mulţi privaţi. Vreo 60 de companii produc biocide, ceea ce, după părerea mea, suntem campioni la acest lucru şi bine facem că nu mai importăm biocide şi 24 de companii produc măşti”, a explicat Popescu.

Ministrul Economiei: există şi sectoare în care încă se resimte criza

Potrivit lui Virgil Popescu, au fost susţinute investiţiile private care au dorit să integreze în România, în domeniul industriei sanitare, materialele pentru producerea măştilor, combinezoanelor şi a halatelor.

Însă, a menţionat ministrul, există şi sectoare în care încă se resimte criza, precum HoReCa, industria auto şi industria de petrol şi gaze.

Virgil Popescu: De la 1 iulie va scădea prețul gazelor

Ministrul economiei Virgil Popescu a criticat din nou furnizorii de gaze care nu vor să reducă prețurile începând cu 1 iulie când va fi liberalizată piața. Aceasta în condițiile în care prețul gazului la producător a scăzut foarte mult. Ministrul a spus că în cazul în care acest comportament continuă, statul va interveni pe baza Legii Concurenței.

„Anumiți furnizori care nu doresc să scadă prețul la gaze, doresc să mențină oferta. Aceeași ofertă, la același preț. Dar după mine, nu e un comportament corect în piață. Dacă cumperi mai ieftin e normal să vinzi mai ieftin. Și de aceea avem legea concurenței: în cazul în care vedem că acest comportament continuă, să intervenim și pe baza Legii concurenței să îi obligăm pe acei furnizori, până ce piața se așază timp de șase luni de zile, să își modifice ofertele în așa fel încât să intre și alți competitori pe piață”, a declarat ministrul luni, în Parlament, la Ora Guvernului.

Ministrul a mai spus că sunt câțiva furnizori care oferă un preț mai mic, însă există o problemă administrativă care nu-i lasă să vândă oriunde. „Și sunt deja competitori pe piață care oferă mai un preț mai mic, dar tot această Lege a energiei electrice nu îi lasă, de exemplu pentru cei de la compania Oltenia să vândă în Iași, pentru că administrativ au o blocare – și trebuie rezolvat și acest lucru – că trebuie să aibă sedii acolo unde doresc să vândă. Ori asta nu e normal. Ne vom asigura că piață dacă piața este liberă, să fie liberă și funcțională”, a precizat ministrul.

Autor