Orange ia în calcul achiziționarea de operațiuni în domeniul telefoniei fixe în România și Belgia
Orange ia în calcul consolidarea poziției în țări precum Spania și Polonia și achiziționarea de active în domeniul telefoniei fixe în Belgia și România, dacă autoritățile vor aproba fuziunea diviziilor din Germania ale Telefonica (Spania) și KPN (Olanda).
„Dacă Germania va accepta să meargă de la patru operatori la trei, decizia va crea un cutremur în Europa. Va forța alte țări să-și reevalueze poziția privind consolidarea pieței”, a declarat directorul general al Orange, Stephane Richard, citat de Bloomberg.
Grupul francez anticipează un „cutremur” pe piața europeană a telecomunicațiilor dacă autoritățile germane vor aproba fuziunea diviziilor locale ale Telefonica și KPN, acceptând astfel reducerea numărului de concurenți de pe piață de la patru la trei, transmite Bloomberg.
Comisia Europeană va evalua de asemenea preluarea operatorului german E-Plus, deținut de compania olandeză Royal KPN, de către Telefonica Deutschland Holding, divizie a grupului spaniol Telefonica, acesta fiind cunoscut în Germania prin marca O2.
Piața europeană a telecomunicațiilor este fragmentată, cu peste 100 de operatori, majoritatea cu probleme de profitabilitate.
Fuziunea E-Plus cu O2 va crea cel mai mare operator din Germania după numărul de clienți, dacă va fi aprobată, și va încuraja alte fuziuni și achiziții pe continent.
Orange va căuta să-și consolideze poziția în mai multe țări, printre care Spania și Polonia, și va lua în calcul achiziții în domeniul telefoniei fixe în Belgia și România, unde operează numai servicii mobile, a afirmat Richard.
Orange oferă în România servicii de telefonie mobilă, internet și televiziune.
Antoine Colombani, purtătorl de cuvânt al comisarului european pentru Concurență, Joaquin Almunia, a declarat săptămâna trecută cu nu există „o cifră magică” în ceea ce privește numărul operatorilor telecom din Europa.
Telefonica și KPN nu au notificat până în prezent Comisia Europeană cu privire la fuziunea operațiunilor din Germania. În multe cazuri, CE condiționează aprobarea unor astfel de tranzacții de vânzarea unor active.
Ceilalți doi operatori de pe piața germană sunt Vodafone Group (Marea Britanie) și grupul german Deutsche Telekom, care deține T-Mobile.
Almunia a sugerat anterior că el consideră consolidarea (fuziunile și achizițiile) drept pozitivă pentru industria telecom. Comisarul s-a arătat „preocupat” de fragmentarea pieței.
Unele guverne afișează o poziție mai dură. Spre exemplu, autoritatea pentru concurență din Franța a arătat că încurajează utilizarea în comun a rețelelor de către mai mulți operatori pentru reducerea costurilor, însă a avertizat că fuziunea mai multor operatori nu va fi posibilă și nu este de dorit.
Comisarul european pentru telecomunicații, Neelie Kroes, va prezenta în următoarele zile un proiect de reformă menit să accelereze tranziția sectorului telecom din UE spre o piață unică. Principalele măsuri propuse sunt eliminarea tarifelor de roaming și standardizarea procedurilor prin care guvernele alocă licențe pentru utilizarea spectrului de frecvențe.
Piața românească a telecomunicațiilor este disputată de Orange, Vodafone și grupul elen OTE, prezent prin Romtelecom și Cosmote.