Populația Europei migrează către nord-vest. Produsul Intern Brut (PIB) al statelor de la periferia estică pare să crească semnificativ, în timp ce populația din mediul rural și cea din orașele mici se mută în marile aglomerații urbane, notează Business Insider.
Cu toate că statele din sud continuă să sufere ca urmare a măsurior de austeritate, orașele de la Marea Mediterană înregistrează cea mai rapidă creștere a populației. Acestea sunt principalele concluziile demografice ale unui raport lansat de Bloomberg Philanthropies și LSE Cities.
Cu toate că sunt adesea prezentate drept „rudele” sărace ale Europei, statele din estul și din centrul continentul au avut partea de cea mai mare creștere economică.
În medie, luând în calcul evoluția PIB din perioada 2003-2013, statele care au înregistrat cele mai mari progrese sunt Lituania, Republica Moldova și Albania. În aceste regiuni, marile orașe se dezvoltă într-un ritm mai scăzut decât cel al statelor din care fac parte. Excepție fac, spre exemplu, Sofia și Bratislava, capitalele Bulgariei respectiv Slovaciei.
Pe de altă parte, statele din sudul continentului stagnează pe fondul măsurilor de austeritate. Orașe mai mici precum Messina (Italia) sau Larissa (Grecia) au înregistrat scăderi semnificative ale PIB-ului pe cap de locuitor.
Jurnaliștii străini notează că un oraș din România a avut parte de o evoluție demnă de invidiat la nivel european. PIB-ul din Cluj-Napoca a înregistrat o creștere anuală medie de 4,1%. Chiar și așa, în termeni reali acesta este de numai 5.840 de euro pe cap, doar 10 la sută din cel al capitalei Danemarcei, Copenhaga (56.100 de euro pe cap de locuitor). „Estul crește, dar mai are un drum lung de parcurs”, notează sursa.
Lipsesc locurile de muncă pentru tineri
Harta șomajului în rândul tinerilor evidențiază o serie de puncte „roșii” deja cunoscute, cum ar fi Atena sau Barcelona, însă, chiar și orașele care o duc destul de bine economic par a avea probleme în ceea ce privește integrarea tinerilor pe piața muncii.
Stockholm, spre exemplu, are un șomaj în rândul tinerilor de 30%. Există și foarte multe discordanțe între situațiile orașelor dintr-un singur stat. Astfel, în Marea Britanie, șomajul în rândul tinerilor din Sheffield este de 35%, în timp ce, la doar câteva ore distanță, în Edinburgh sau la Cambridge ei par să-și găsească mai ușor un loc de muncă.
Dezvoltarea orașelor mari
Orașele din Europa cresc, în special, ca urmare a atragerii de oameni atât din străinătate cât și din zone mai sărace a statelor din care fac parte. În această situație se află capitala Albaniei, Tirana, a cărei populație a crescut anual cu 2,8% în medie. După Tirana, Larissa și suburbia Acharnes din Atena, orașele care au atras cel mai ridicat număr de migranți au fost Manchester, Utrecht și Brussels, alegeri mai populare decât metropolele europene mai scumpe precum Paris sau Londra.
Migrația către nord-vest
Orașele europene care atrag cei mai mulți migranți născuți în alte state se află în țările de la granița dintre Marea Neagră și Canalul Mânecii. Londra conduce topul ca volum, însă, raportat la populația locală, pe primul loc se află orașul elvețian Lausanne.
Lausanne este situat într-o zona cu prețuri accesibile. Având și o rată a natalității scăzută, al doilea cel mai mare oraș din Elveția atrage imigranți de câteva secole.