Prima pagină » Economic » Ordonanța de urgență pentru HoReCa a fost publicată în Monitorul Oficial. Peste 70.000 de firme vor fi ajutate cu 500 de milioane de euro

Ordonanța de urgență pentru HoReCa a fost publicată în Monitorul Oficial. Peste 70.000 de firme vor fi ajutate cu 500 de milioane de euro

Ordonanța de urgență pentru HoReCa a fost publicată în Monitorul Oficial. Peste 70.000 de firme vor fi ajutate cu 500 de milioane de euro
FOTO: Alexandra Pandrea/Gandul

Ordonanța de urgență (OUG) care prevede acordarea de ajutoare de stat pentru firmele din domeniul HoReCa (cazare, agenții de turism, restaurante) afectate de restricțiile din perioada pandemiei a fost publicată în această seară în Monitorul Oficial.

OUG prevede ajutoare totale de 500 milioane euro (aproximativ 2,4 miliarde de lei) pentru sectorul HoReCa până la 30 iunie 2021, informează G4Media.ro.

Actul inițiat de Ministerul Economiei prevede că firmele din domeniu pot primi de la bugetul de stat 20% din diferența de cifră de afaceri între 2019 și 2020, ca un ajutor pentru a trece peste dificultățile din pandemie.

Valoarea maximă a ajutorului de stat pe care îl poate primi o companie este de 800.000 de euro, iar beneficiarii nu pot fi în insolvență. Numărul estimat de beneficiari este de 73.211.

Firmele interesate trebuie să acceseze site-ul Ministerului Economiei, unde va exista un sistem informatic dedicat.

Analiză INS: Patronii din construcții, jocuri de noroc și HORECA prognozează un început de an foarte prost. Salariații au noi motive de temere

Primele luni ale noului an vor fi extrem de dificile pentru sectoare de activitate precum construcțiile, industria hotelieră sau cea a jocurilor de noroc, estimează managerii din domeniu.

Retailul este unul dintre puținele sectoare unde se previzionează creșteri. Institutul Naţional de Statistică (INS) a publicat luni o analiză referitoare la cum estimează responsabilii din diferite industrii că se vor derula afacerile lor în perioada decembrie 2020 – februarie 2021.

Tendințele sunt denumite „sold conjunctural” și indică strict percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen, nu și ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS.

Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Se reduce ritmul în construcții

Potrivit estimărilor făcute până în februarie, inclusiv, în activitatea de construcţii se va înregistra o scădere cu sold conjunctural de -38% și o reducere a numărului de salariaţi (sold conjunctural -19%).

În pofida acestui potențial recul, el nu se va reflecta în preț, în condițiile în care se preconizează relativă stabilitate a acestuia, la un sold conjunctural +1%.

Criza continuă în servicii

Conform estimărilor din luna decembrie 2020, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o scădere până în primăvară (sold conjunctural -17%).

Cele mai afectate sectoare vor fi hotelurile și alte facilități de cazare (sold conjunctural -57%) și activitățile de jocuri de noroc și pariuri (sold conjunctural -56%). În ceea ce privește personalul, se estimează o scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -6%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de scădere moderată (sold conjunctural -11%).

Marian Tănase are o experiență de peste 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, ... vezi toate articolele

Citește și