Ordonanţa de Urgenţă privind despăgubirile fermierilor afectaţi de secetă, publicată în Monitorul Oficial
Emil Dumitru, secretar de stat în cadrul ministerului de resort, a anunțat că Ordonanţa de Urgenţă prin care fermierii afectaţi de secetă pot cere ajutoare de stat a fost publicată în Monitorul Oficial, după ce a fost aprobată de Comisia Europeană.
Ştim cu toţii că este un an agricol foarte greu. Nimeni nu şi-a dorit să trecem prin secetă şi COVID. În Monitorul Oficial de astăzi (miercuri – n.r.) a fost publicată Ordonanţa de Urgenţă numărul 148/2020, care reglementează modul de acordare a sprijinului. Avem decizia Comisiei Europene de aprobare a schemei de ajutor de stat. Este un ajutor de stat excepţional, pentru că celelalte state au mecanisme precum fondul mutual: fermierii cotizează la un fond şi, dintr-un euro despăgubiri, 60 de eurocenţi sunt rambursaţi de la Comisia Europeană”, a spus oficialul ministerial, care a participat, miercuri, la o conferinţă de presă organizată de Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare, potrivit Agerpres.
El spune că un astfel de fond mutual ar putea fi înfiinţat şi în România, dar este nevoie ca fermierii să se asocieze.
„Voi genera o discuţie cu asigurătorii şi cu ASF, astfel încât cei care activează pe piaţa asigurărilor în agricultură să introducă în mod obligatoriu şi seceta ca risc asigurabil”, a mai spus Dumitru.
Luni, în ședința de Guvern, a fost aprobată o ordonanţă potrivit căreia fermierii vor primi despăgubiri pentru compensarea pierderilor cauzate de secetă.
Agricultorii afectați de secetă pot primi bani pentru compensarea pierderilor, conform ordonanței de urgență aprobată, luni seara, de Guvernul României, în valoare maximă de: grâu- 925 lei/ha, secară- 925 lei/ha, triticale-805 lei/ha, orz-912 lei/ha, orzoaică-951 lei/ha, ovăz-771 lei/ha şi rapiţă-1002 lei/ha, potrivit unui comunicat de presă transmis de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
„Vorbim despre o schemă de ajutor de stat cu un buget de 850 de milioane de lei pentru un număr de aproximativ 34.400 de fermieri și o suprafață afectată de aproximativ 1,16 milioane de hectare. Forma sprijinului, valoarea maximă a sprijinului acordat în cadrul acestei scheme de ajutor de stat poate să ajungă până la 925 de lei pe hectar, pentru suprafețele afectate de secetă. Imediat după publicarea ordonanței de urgență în Monitorul Oficial fermierii se vor putea înscrie în cadrul acestui program, vor putea depune cererile pentru finanțarea acestor pierderi în termen de 10 zile, astfel încât în cursul lunii septembrie să fie efectuate plățile în cadrul acestui program de compensare a pierderilor suferite de fermierii români ca urmare a secetei”, a detaliat Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului, în briefingul de la finalul ședinței de Guvern de luni.