Ordonanțele de urgență pregătite de Guvernul Ludovic Orban injectează 2% din PIB în economie pentru a susține mediul de afaceri și angajații vulnerabili în fața unei crize fără precedent. GÂNDUL.ro prezintă în premieră documentele pe care Guvernul României le adoptă în noaptea de miercuri spre joi.
ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ privind unele măsuri fiscal bugetare
ORDONANŢE DE URGENŢĂ
ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul Penal
III. HOTĂRÂRI
10.HOTĂRÂRE privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2020 al Regiei Autonome ”Monitorul Oficial”
11.HOTĂRÂRE pentru suplimentarea bugetului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale din fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2020
12.HOTĂRÂRE privind suplimentarea bugetului Ministerului Afacerilor Interne din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2020
13.HOTĂRÂRE privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2020 pentru Societatea de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale Hidroelectrica S.A., aflată sub autoritatea Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri
14.HOTĂRÂRE privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2020 al Societăţii „Telecomunicaţii C.F.R.” S.A., aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor
16.HOTĂRÂRE privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2020 al Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Călători „C.F.R.Călători” – S.A. aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor
17.HOTĂRÂRE pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 941/2013 privind organizarea şi funcţionarea Comitetului Tehnico-Economic pentru Societatea Informaţională
18.HOTĂRÂRE pentru aprobarea scoaterii definitive din fondul forestier naţional, fără compensare, de către Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A., a terenului forestier în suprafaţă de 19,9842 ha, în vederea realizării obiectivului de interes naţional şi utilitate publică „Drum expres Craiova-Piteşti şi legăturile la drumurile existente”, tronsonul 2, aflat pe raza localităţilor Slătioara, Balş, Milcov şi Slatina, din judeţul Olt
19.HOTĂRÂRE privind aprobarea ocupării temporare din fondul forestier naţional a terenului în suprafaţă de 16,8810 ha, de către Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale „Transgaz” S.A. Mediaş, pentru proiectul de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale „Conductă de transport gaze naturale DN 250 Pojorâta – Vatra Dornei”
Ordonanțele de urgență pentru susținerea economiei României și a angajaților români sunt adoptate într-o ședință de guvern maraton care a început miercuri la ora 17 și s-a prelungit după ora 2 noaptea. Înainte de începerea ședinței, Gândul.ro a prezentat în timp real declarațiile premierului Ludovic Orban aflat în auto-izolare, cu privire la măsurile care urmau să fie adoptate.
Unul dintre documentele cele mai importante din pachetul de legi este Ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2 VEZI TEXTUL care se referă la plata șomajului tehnic, în draft, mai jos.
Companiile afectate de pandemia de coronavirus vor beneficia de credite garantate de stat, cu dobândă subvenţionată, potrivit unui proiect de act normativ care se află miercuri pe masa Executivului. DETALII AICI
Astfel, firmele pot primi credite de până la 10 milioane de lei dacă utilizează banii pentru investiţii; 5 milioane de lei dacă folosesc banii pentru capitalul de lucru. 80% din credit este garantat de stat; 1 milion de lei pentru firmele mici; 500. 000 de lei pentru microîntreprinderile, 90% din credit este garantat de stat.
Dobânda la credite este subvenţionată integral de stat pentru firmele mici şi microîntreprinderi şi în proporţie de 50% pentru restul firmelor. ORDONANŢA DE URGENŢĂ privind unele măsuri fiscal-bugetare poate fi văzută în draft AICI
De asemenea, Guvernul și-a propus și amânarea taxelor și impozitelor până la stabilizarea lucrurilor și poartă discuții cu băncile pentru o soluție privind amânarea plăților ratelor.
Guvernul României acordă certificate de situație urgență (CSU) pentru companiile cărora le scade cifra de afaceri cu minim 40%, în domenii ca transport, turism, horeca, organizări de evenimente, publicitate, învățământ privat și activități adiacente, industria confecțiilor, încălțămintei și pielăriei, servicii destinate populației.
VEZI AICI PROIECTUL DE HOTĂRÂRE privind acordarea de certificate de situaţie de urgenţă (CSU) de către Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, la cerere, operatorilor economici a căror activitate este afectată în contextul pandemiei SARS-CoV-2.
Guvernul a decis și modificarea limitelor valorice privind competenţele de aprobare a documentaţiilor tehnico-economice aferente obiectivelor/proiectelor de investiţii noi: Guvernul pentru valori mai mari de 40 de milioane lei, iar ordonatorii principali de credite, pentru valori cuprinse între 7 milioane lei şi 40 de milioane lei. DETALII AICI
Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat, miercuri seara, că statul poate suporta două luni şomajul tehnic în cazul companiilor afectate de măsurile luate de guvern.
„Este o propunere diferită de ceea ce s-a întâmplat în 2010. Cred că am învățat multe din criza din 2008-2010. Astăzi, cetățenii, prin noi, îi vor susține pe ceilalți cetățeni, care trec prin această perioadă dificilă. Vor fi niște condiții. În principal va fi vorba de acele societăți care sunt afectate direct de măsurile pe care le ia Guvernul. Deja știm că sunt restaurante, companiile care se ocupă de evenimente etc. Apoi mai sunt și celelalte companii care vor putea să acceseze și ele această măsură, dar începem cu cele afectate direct”, a declarat Florin Cîțu, miercuri seară.
Întrebat câte luni îşi va permite statul să facă acest lucru, ministrul a răspuns că se va începe cu perioada pentru care a fost declarată stare de urgenţă, respectiv 30 de zile, şi apoi se va putea prelungi cu încă 30 de zile, în funcţie de ce se va întâmpla.
Ludovic Orban a vorbit despre un prim set de măsuri pentru a veni în sprijinul companiilor afectate și al angajaților din aceste companii.
Este vorba despre măsuri de susţinere financiară, de la buget, a efortului de plată a somajului tehnic, precum și de măsuri în ceea ce privește asigurarea capitalului de lucru, care vizează nu neapărat companiile care sunt afectate, ci vizează toate companiile:
„Astăzi, vom adopta un prim set de măsuri pentru a veni în sprijinul companiilor afectate și al angajaților din aceste companii, dar va trebui să urmărim în continuare, cu foarte mare atenție, tot ceea ce se întâmplă în economie, nu numai în economia românească, și trebuie să urmărim cu mare atenție evoluțiile economiilor de la nivel european și evoluția economiilor din celelalte țări cu care România are schimburi comerciale importante, pentru a căuta să găsim soluții pentru a reduce impactul negativ.
Sigur că, deocamdată, măsurile la care ne-am gândit sunt, pe de o parte, măsuri de a susţine financiar, de la buget, efortul de plată a ceea ce se numeşte somajul tehnic. Am ales această formulă dintr-un motiv foarte important. Foarte multe companii, care sunt afectate, sunt companii care funcţionau foarte bine, care îşi desfăşurau activitatea în bune condiții, cu profitabilitate, cu plata la timp a taxelor şi impozitelor, iar aceste companii sunt afectate de o conjunctură pe care o considerăm de moment.
Aceste companii, foarte multe dintre ele, odată ce trece vârful epidemiei și lucrurile încep să revină la normal, vor avea capacitatea de a relua activitatea în bune condiții și vor avea nevoie de angajații pe care i-au format în timp și care, practic, au făcut parte din echipa fiecărei companii. A nu-i susține pe această perioadă care, repet, este o perioadă care va fi limitată în timp, înseamnă a condamna companiile să piardă acești angajați, pentru că, odată ce se rup, practic, contractele de muncă, odată ce angajații sunt trecuți în șomaj, posibilitatea de refacere a structurii de angajați în fiecare campanie afectată va fi foarte mică.
Deci, capacitatea acestor companii de a reveni într-o activitate cât mai aproape de normal, pe măsură ce se normalizează situația și se reduc consecințele epidemiei, depinde în mare măsură de capacitatea de a ține aceşti angajați într-o formă de susținere, în care statul să fie implicat prin plata acestei forme, să-i spunem, de șomaj tehnic.
De asemenea, vom lua măsuri în ceea ce privește asigurarea capitalului de lucru. Aceste măsuri vizează nu neapărat companiile care sunt afectate, ci vizează toate companiile, pentru că noi trebuie să fim cu atenția, în egală măsură, asupra activităților economice care pot să continue în condiții normale și să asigurăm capitalul de lucru, să asigurăm resursele financiare necesare pentru a putea să susținem aceste companii.
În mod clar, va trebui să injectăm bani în economie, va trebui să creștem investițiile, să creștem alocările financiare pentru a susține un program amplu de investiții. Va trebui să luăm măsuri care să permită dezvoltarea companiilor în domenii în care există oportunități de dezvoltare pentru a putea să creeze, practic, răspuns potrivit la diversele cereri care există pe piața actuală. Ştiți că domnul ministru al economiei deja este implicat într-o comunicare foarte apropiată cu companii care să poată să dezvolte capacitatea de a produce materiale, substanțe, echipamente, care sunt necesare în criza actuală și este păcat să nu folosim cererea de astăzi pentru a putea permite ca anumite companii românești să aibă capacitatea să producă cele necesare bunei funcționări a sistemului de luptă împotriva coronavirus”, a spus Ludovic Orban la începutul ședinței de Guvern.
VEZI ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ privind unele măsuri fiscal-bugetare – în draft
VEZI AICI Ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.
VEZI AICI PROIECTUL DE HOTĂRÂRE privind acordarea de certificate de situaţie de urgenţă (CSU) de către Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri
O parte din pachetul de legi discutat de Guvernul Orban miercuri noaptea:
1. PROIECT DE ORDONANȚĂ DE URGENŢĂ pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecţiei sociale în contextul situaţiei epidemiologice determinată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2
2. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aplicarea prevederilor Legii nr.19/2020 privind acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ
3. PROIECT DE ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ privind unele măsuri fiscal bugetare
4. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind acordarea de certificate de situaţie de urgenţă (CSU) de către Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, la cerere, operatorilor economici a căror activitate este afectată în contextul pandemiei SARS-CoV-2
5. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea Normelor metodologice pentru stabilirea cheltuielilor pentru carantină şi pentru alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2020, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii
Proiectul poate fi consultat AICI