Prima pagină » Economic » Pagina web pe care vor fi publicate salariile angajaților de la stat va fi dezvoltată de olimpicii la informatică. Guvernul organizează în weekend un „hackathon”

Pagina web pe care vor fi publicate salariile angajaților de la stat va fi dezvoltată de olimpicii la informatică. Guvernul organizează în weekend un „hackathon”

Pagina web pe care vor fi publicate salariile angajaților de la stat va fi dezvoltată de olimpicii la informatică. Guvernul organizează în weekend un
Aplicațiile, paginile web și interfețele prin care Guvernul intenționează să asigure transparența informațiilor de interes public vor fi dezvoltate cu ajutorul a 28 de elevi de la trei licee din Capitală care vor participa în acest week-end la un "hackathon", un maraton de programare, ce va avea loc la Palatul Victoriei, informează executivul.

Aplicațiile, paginile web și interfețele prin care Guvernul intenționează să asigure transparența informațiilor de interes public vor fi dezvoltate cu ajutorul a 28 de elevi de la trei licee din Capitală care vor participa în acest week-end la un „hackathon”, un maraton de programare, ce va avea loc la Palatul Victoriei, informează executivul.

Tinerii vor ajuta la dezvoltarea unor platforme ce vor furniza date despre bugetul de stat, despre angajații din administrația publică și despre posturile disponibile în sectorul public „în încercarea de a aduce administrația publică mai aproape de cetățean și de a responsabiliza guvernanții prin deschidere și transparență”, se arată în comunicatul transmis de Guvern.

Reprezentanții executivului au precizat la sfârșitul lunii ianuarie că platformele online ar urma să fie disponibile până la sfârșitul lunii viitoare. Radu Puchiu, secretar de stat la Cancelaria premierului, a adăugat că site-urile nu vor costa „nici 500 de milioane de euro, nici 12 milioane de euro, nici un milion de euro”, potrivit ZF.

Elevii care vor participa la hackathon au fost selectați de Ministerul Educație și provin de la Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu”, de la Colegiul Național „Elena Cuza” și de la Colegiul Național Bilingv „George Coșbuc”, ei fiind premiați în cadrul concursurilor naționale și internaționale de informatică.

Cele cinci proiecte dezvoltate în cadrul acestui maraton sunt:

♦ angajati.gov.ro reprezintă unificarea într-un portal unic de acces a trei baze de date cuprinzând informații de identificare ale persoanelor ce compun aparatul administrației publice, respectiv demnitarii, funcționarii publici și personalul contractual. În practică, aceasta se traduce prin integrarea informațiilor furnizate de către Secretariatul General al Guvernului României, Agenția Națională a Funcționarilor Publici și Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice.

♦ buget.gov.ro se rezumă la facilitarea accesului cetățenilor la informații privind defalcarea bugetului de stat într-un format prietenos și deschis, prin intermediul infograficelor. Proiectul este realizat prin contribuția Ministerului Finanțelor Publice și a ministrului delegat pentru pentru buget. În paralel, informațiile furnizate aici au fost replicate pe platforma OpenSpending.org, care este un proiect online independent realizat de către Open Knowledge Foundation.

♦ date.gov.ro este punctul central de acces pentru seturile de date deschise (open data) livrate de autoritățile și instituțiile administrației publice, fondat pe principiile transparenței, participării și colaborării. Portalul urmărește modelele similare întreprinse în Statele Unite ale Americii și în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord.

♦ petitii.gov.ro împuternicește cetățenii pentru a se implica în procesul decizional, atrăgând atenția Guvernului cu privire la problemele importante pentru comunitate și solicitând astfel o reacție oficială din partea acestuia. În principiu, proiectul facilitează exercitarea dreptului la petiționare garantat de art. 51 al Constituției României.

♦ posturi.gov.ro va cuprinde toate anunțurile de funcții publice și posturi contractuale vacante în autoritățile și instituțiile administrației publice centrale și locale. Baza de date a anunțurilor este actualizată zilnic prin aportul Agenției Naționale a Funcționarilor Publici și cel al Regiei Autonome Monitorul Oficial.

Evenimentul este organizat de Departamentul pentru Servicii Online și Design în colaborare cu Bitdefender și Microsoft și are ca scop „producerea de instrumente online utile procesului de guvernare, motivarea cetățenilor pentru utilizarea noilor tehnologii și promovarea competențelor și ingeniozității tinerilor”.

Departamentul a fost înființat la începutul acestui an și are misiunea de sprijini „digitalizarea administrației publice”.

Citește și