96% dintre produsele analizate nu respectă rețeta tradițională a pâinii: făină, apă, drojdie, sare. Studiul realizat de APC România a identificat 18 aditivi alimentari în cele 52 de sortimente de pâine analizate. Consumate pe termen lung de astfel de produse prezintă un risc de apariție a unor afecțiuni medicale, scrie TVR.
Pâinea feliată este un produs care, în cele mai multe situații, nu mai are nimic din gustul și savoarea pâinii tradiționale. În compoziția ei există ingrediente care au denaturat rețeta acestui produs, cum ar fi: margarina, uleiul de palmier, făina de fasole, făina de soia, fibrele de citrice etc, la care se adaugă aditivi alimentari din belșug, a declarat președintele APC România, Costel Stanciu.
La 73% dintre produsele analizate s-au identificat în compoziția lor conservanți alimentari, iar la 21% dintre acestea câte două tipuri de conservanți alimentari. Totodată, 60% dintre produsele analizate au adaos de gluten și 56% dintre ele adaosuri de zaharuri (glucoză – indice glicemic 100 și sucroză – indice glicemic 70), mai arată studiul.
APC România mai atrage atenția că 46% dintre produsele analizate nu menționează tipul de făină de grâu folosită la fabricarea pâinii, astfel că recomandă verificarea ingredientelor și consumul sortimentelor de pâine care conțin „numai cele patru tipuri de ingrediente: făină neagră/făină integrală/făină graham, apă, drojdie și sare”.
În circa șase din șapte gospodării se consumă pâine albă, în ciuda eforturilor de informare asupra efectelor negative ale consumului de pâine albă pentru sănătate. Explicația este, fără îndoială, legată de prețul mai accesibil al acestui sortiment de pâine, față de prețul altor sortimente mai sănătoase, a declarat prof. univ. dr. Ion Schileru.
Românii mănâncă mai mult de jumătate de kilogram de pâine pe zi, aproape dublu față de media europeană, arată datele Institutului Național de Statistică. Obiceiul alimentar se reflectă inevitabil în sănătatea populației.