România a intrat pe 16 martie în stare de urgență iar de atunci, prin ordonanțele militare, au fost impuse gradual măsuri restrictive de circulație și de distanțare socială, ceea ce a dus la închiderea sau suspendarea activității mai multor companii sau localuri, ceea ce îneamnă că multe persoane au surse de venit mai mici sau chiar deloc.
Primul pas pentru a economisi bani este monitorizarea cheltuielilor. Astfel poți vedea clar pe ce îți cheltui banii și poți analiza ce cumpărături sunt necesare și care sunt opționale. Pentru a face acest lucru poți folosi diferite aplicații online sau poți folosi clasica metodă – foaia și pixul.
Reducerea temperaturii termostatului cu doar un grad sau două va reduce costurile cu energia, la fel ca și alte măsuri simple, precum stingerea luminii când pleci dintr-o cameră sau oprirea dispozitivelor pe care nu le folosești sau folosirea apei reci.
Atunci când mergi la cumpărături, fă-ți o listă înainte de a pleca de acasă iar în magazin, dacă vrei ceva pe care nu îl plănuiai, las-ăl pentru la sfârșitul sesiunii de cumpărături. Atunci îți vei da seama dacă îl vrei cu adevărat sau nu.
Chiar dacă tentația este mare de a comanda mâncare, mai ales în perioada izolării la domiciliu, încearcă să îți plănuiești mesele pentru câteva zile înainte de a-ți face lista de cumpărături. Astfel, vei avea alimentele necesare în casă și poți prepara singur mâncare, economisind astfel și bani.
Fie că este vorba de cardul de la farmacia sau cel de la supermarket sau orice alt tip de card de reducere, folosește-le de fiecare dată. Chiar dacă par sume mici de economisit, vei vedea că luna vei putea economisi câteva zeci de lei sau chiar sute.