Prima pagină » Economic » PARADOX. România rămâne în topul scumpirilor din UE, în plină criză COVID-19

PARADOX. România rămâne în topul scumpirilor din UE, în plină criză COVID-19

PARADOX. România rămâne în topul scumpirilor din UE, în plină criză COVID-19
Criza economica /Scumpiri în România, chiar și în pandemie

Chiar dacă intrarea în criza economică generată de pandemia COVID-19 a însemnat reduceri de prețuri pentru majoritatea sectoarelor economice, România rămâne în topul scumpirilor între țările din UE.

Din fericire, România a pierdut statutul de campioană a inflației din UE, deținut anul trecut. În luna mai, cele mai ridicate rate anuale ale inflaţiei din UE au fost înregistrate, luna trecută, în Polonia (3,4%), Cehia (3,1%), Ungaria (2,2%), Slovacia (2,1%), iar România (1,8%) a coborât pe locul cinci în Europa.

Potrivit datelor Eurostat publicate miercuri, rata anuală a inflaţiei a scăzut în mai față de aprilie în 20 de state membre, a rămas stabilă în două ţări şi a crescut în alte cinci sate membre. În România, rata anuală a inflaţiei a scăzut până la 1,8% în luna mai, de la 2,3% în luna aprilie.

Prețurile rămân mari în România

În cazul României, Institutul Naţional de Statistică (INS) a informat că rata anuală a inflaţiei a coborât la 2,3% în luna mai a acestui an, de la 2,7% în aprilie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 5,25%, serviciile cu 2,6%, iar mărfurile nealimentare cu 0,15%.

Preţurile de consum, în luna mai 2020, comparativ cu aprilie, au urcat cu 0,05%, iar faţă de decembrie 2019 avansul a fost de 1,47%. Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 1,8%.

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, estima recent că inflaţia va coborî, anul acesta, sub 2%, în prezent tendinţa fiind de scădere. Banca Naţională a României (BNR) a redus prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an la 2,8%, de la 3% anterior.

Țările din UE în care viața devine mai ieftină

Sunt mai multe state membre UE în care rata anuală a inflaţiei este negativă: Estonia (-1,8%), Luxemburg (-1,6%), Cipru şi Slovenia (ambele cu minus 1,4%).

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a coborât până la 0,1% în luna mai 2020, de la 0,3% în luna aprilie 2020, în timp ce în Uniunea Europeană a scăzut până la 0,6%, de la 0,7% în luna precedentă.

Comparativ cu situaţia din luna aprilie, rata anuală a inflaţiei în luna aprilie a scăzut în 20 de state membre, a rămas stabilă în două ţări şi a crescut în alte cinci sate membre. În România, rata anuală a inflaţiei a scăzut până la 1,8% în luna mai, de la 2,3% în luna aprilie.

Autor

Citește și