Paradoxul romanesc. România are resurse, dar energia și benzina sunt mai scumpe decât în statele în care importa
Potrivit datelor de la Eurostat, 13 state europene au prețuri mai mici la energie pentru consuÂmaÂtorul casnic decât România, cele mai multe dintre acestea având și salarii medii nete mai mari.
Eurostat analizează preÂțurile exprimate în euro pentru o gospodărie cu un consum mediu cuprins între 2.500 și 5.000 kWh anual pentru fiecare an fiind publicată media din primul semestru.
În 2015, o gospodărie din România plătea mai mult pe energie decât una din Estonia, Cehia, Malta sau Ungaria. Este de aștepÂtat ca în următoarea perioadă prețurile plătite de consumatorii casnici să crească în contextul în care piața este în plin proces de implementare a calendarului de liberalizare prin care se renunță la protecția tarifelor reglementate.
În timp ce salariul mediu net în România este de circa 463 de euro, în Estonia, potrivit daÂtelor existente, este 903 euro, în Cehia 793 de euro, în Malta peste 1.000 de euro, iar în Ungaria este 570 de euro.
Mai mult, Ungaria este una dintre prinÂciÂpaÂlele destinații de export pentru energia roÂmânească, alături de Bulgaria, iar state precum Malta sunt în totalitate dependente de importurile de energie.
Piața energiei este în plină deschidere, mai mulți traderi privați, dar și companii din alte domenii de activitate fiind interesate să deÂvină furnizori de energie pentru consumatorii casnici.
Singurele state europene în care energia este mai ieftină, dar în care și salariile sunt mai mici decât cele din România sunt BulÂgaria, Moldova, Albania, Bosnia și HerÂțeÂgovina, Kosovo și Serbia. Cazuri similare se întâlnesc și în cazul prețurilor la benzină și moÂtorină. Un litru de motorină este mai scump aici decât în Luxemburg, Austria sau SpaÂnia, state cu salarii medii nete semniÂficativ mai mari decât cele din România.