Prima pagină » Economic » Parlamentul adoptă CREȘTEREA ALOCAȚIEI pentru copii la 150 lei. Pentru finanțare, a fost majorat deficitul bugetar la 2,76% din PIB

Parlamentul adoptă CREȘTEREA ALOCAȚIEI pentru copii la 150 lei. Pentru finanțare, a fost majorat deficitul bugetar la 2,76% din PIB

Parlamentul a adoptat un amendament PNL care prevede majorarea alocației pentru copii la 150 lei. Vezi de unde este finanțată creșterea

Potrivit unor surse politice, amendamentul este inaplicabil deoarece prevede ca sumele pentru creșterea alocațiilor copiilor să fie luate din excedentul bugetar de pensii, lucru care ar fi neconstituțional. Prin urmare, majoritatea PSD-ALDE va corecta amendamentul pentru ca banii să fie alocați din altă parte.

„Amendamentul PNL, susținut de familiile din România, de peste 4,5 milioane de copii, a trecut. Le mulțumesc tuturor celor care au votat pentru. Este victoria societății românești care a pus presiune pe parlamentarii guvernării, care nu au ascultat unii dintre ei de ordinele lui Dragnea. Nu este nici majorarea lui Dragnea, nici a PSD. Este amendamentul PNL și victoria românilor. Amendamentul prevede creșterea alocațiilor de la 84 de lei la 150 de lei pentru copiii care au vârsta între 2 și 18 ani, iar pentru copiii care au vârsta între o lună și doi ani vor primi de la 200 de lei la 300 de lei alocație majorată”, a declarat Robert Sighiartău, după votul din plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului.

Parlamentarii au votat amendamentul cu 123 de voturi pentru și 119 voturi împotrivă. Amendamentul a fost susținut și de parlamentari din coaliția de guvernare, UDMR, minorități și neafiliați.

Potrivit unor surse politice, au susținut majorarea alocațiilor de stat 3 parlamentari ALDE, 18 de la UDMR, 4 neafiliați și 3 aleși ai PSD. De asemenea, 3 parlamentari ai minorităților au votat pentru amendamentul propus de PNL.

Pentru plata acestor alocații, bugetul Ministerului Muncii a fost suplimentat cu peste 2,1 milioane de lei.

„Se propune suplimentarea sumelor prevăzute în Anexa 3/20.01 Ministerul Muncii și Justiției Sociale Titlul 57/ Titlul Asistență Socială cu suma de 2.130.528 mii lei pentru majorarea alocației de stat pentru copiii, începând de la data de 1 martie 2019”, prevede amendamentul PNL, adoptat de Camerele reunite ale Parlamentului.

Autorul amendamentului, deputatul PNL Robert Sighiartău, a anunțat după adoptarea, în plen a prevederii propuse de el, că în cazul reluării votului pe acest amendament PNL va ataca la CCR proiectul de buget de stat.

Amendamentul propus de deputatul PNL fusese respins în comisiile de buget-finanțe.

Plenul reunit a adoptat bugetul Ministerului Muncii, cu amendamentul admis. Aleșii votează pe anexe proiectul de buget de stat, urmând ca vineri să fie dat vot final pe întregul proiect.

Alocația pentru copii de 84 de lei rămăsese la acest nivel din iunie 2015.

Foto: Hepta

Pentru a rezolva problema, președintele Camerei Deputaților Liviu Dragnea a propus un amendament, adoptat joi în plenul reunit, care prevede o creștere a deficitului bugetar la 2,76%, de la 2,55% cât era prevăzut inițial în proiectul de buget, pentru a putea fi majorate alocațiile pentru copii.

„La articolul 65 din Regulamentul comun al.3, spune că în plenul celor două Camere se pot formula amendamente de corelare tehnico-legislativă, amendamentele se depun în scris la președintele de ședință. Pentru a face ca amendamentul discutat mai devreme în legătură cu majorarea sumei pentru asistență socială, pentru a face aplicabil acest amendament demagogic, care nu poate fi pus în practică, printr-un simplu motiv că sursa de finanțare indicată este excedentul bugetului asigurărilor sociale de stat. Oricine are minime cunoștințe că sumele din bugetul asigurărilor sociale de stat nu pot fi folosite pentru cheltuieli ale bugetului de stat. Alocațiile reprezintă cheltuială de la bugetul de stat.

În consecință, amendamentul rămâne același, dar sursa de finanțare o constituie majorarea deficitului bugetar de la 36.156,8 mlilioane lei la 38.287,33 milioane lei. Astfel deficitul bugetului general devine 2,76% din PIB. După ce legea bugetului de stat va intra în vigoare, Guvernul trebuie să emită OUG pentru a modifica Legea alocațiilor de stat pentru a se putea mări, într-adevăr, alocațiile pentru copii”, a declarat Liviu Dragnea, de la tribuna plenului reunit al celor două Camere, unde era dezbătut bugetul pe 2019.

Amendamentul a fost adoptat cu 218 de voturi pentru, iar doi parlamentari nu și-au exprimat votul.

Dragnea a adăugat că vineri, în plenul reunit va fi modificată Legea privind plafoanele, pentru a modifica deficitul și că diferența între amendamentul său și cel propus de PNL pentru mărirea alocațiilor pentru copii este doar sursa de finanțare.

Amendamentul privind creșterea alocației a provocat tensiuni în Parlament. Opoziția l-a acuzat pe Liviu Dragnea că i-a confiscat propunerea, iar acesta le-a replicat că – fără o finanțare constituțională – amendamentul rămânea o simplă demagogie.

După ce parlamentarii au votat ca majorarea alocației de stat pentru copii să fie finanțată din excedentul înregistrat de Bugetul asigurărilor sociale, în pauza de consultări, a avut loc o ședință fulger în grupul PSD. Revenind în plen, Liviu Dragnea a propus modificarea sursei de finanțare, astfel ca banii să fie obținuți prin creșterea deficitului bugetar de la 2.55% la 2.76%.

Propunerea a fost aprobată, dar a generat un schimb de replici între Liviu Dragnea și parlamentarii Opoziției.

„Un amendament demagogic este un amendament care nu poate fi pus în aplicare, care a fost făcut de oameni care habar nu au de regulile și legislația financiar bugetară și l-au făcut fără să se gândească că ar putea fi adoptat, urmând ca ulterior, într-adevăr, banii să nu ajungă la copii pentru că nu exista sursa de finanțare.(…) Vă mulțumesc pentru acest vot, pentru că abia acum există bani reali pentru majorarea alocațiilor pentru copii, restul e circ,” a susținut Liviu Dragnea, în plen.

În replică, inițiatorul amendamentului, deputatul PNL Robert Sighiartău i-a cerut demisia.

„Dați copiilor alocații! Amendamentul pentru creșterea alocațiilor însemnă demagogie pentru dumneavoastră? Pentru pensii speciale aveți bani, pentru clienteala pesedistă aveți bani, pentru cele 27 de ministere și peste 150 de secretari de stat aveți bani, pentru amante, nepotism distrugeți țara domnule Dragnea, dați-vă demisia! PSD-ALDE a votat împotriva majorării alocațiilor copiilor la Senat. Să vă fie rușine încă o data, că vă bateți joc de viitorul copiilor”, a afirmat Sighiartău.

Liderul PMP, Eugen Tomac i-a cerut liderului PSD să nu mai încerce să fure inițiativa opoziției.

„PMP a susținut de la început această inițiativă. Copii trebuie să aibă o alocație mai bună. PSD s-a opus, ăsta este adevărul. Nu încercați să confiscați o inițiativă pe care ați încercat să o compromiteți. S-a majorat această inițiativă pentru că copiii merită mai mult”, a spus Tomac, în plen.

Și liberalul Raluca Turcan l-a acuzat pe Liviu Dragnea că încearcă întârzierea în plată a alocațiilor pentru copii.

„Demagogia este atunci când te lipești de un lucru bun care nu-ți aparține, în încercare de a căuta imagine. Există două realități, două idei bune, amendamente bune ale PNL – masă la școală și alocația copiilor la care domnul Dragnea s-a lipit. Domnul Dragnea a afirmat de aici, de la acest microfon, că a rezolvat problema finanțării. Nimic mai fals! L-ați citit? Aici se spune că nu se rezolvă problema finanțării, ci doar creștem deficitul bugetar. Știți de ce? Pentru că există o lege a plafoanelor bugetare. (…)

Astăzi s-a creat premisa ca dvs să modificați legea plafoanelor bugetare și cu siguranță să întârziați intrarea în plată a alocațiilor pentru copii. Este cel mai parșiv demers pe care cineva poate să-l facă de la această tribună, după un vot dat. Ați amânat intrarea în plată a alocațiilor pentru copii, pentru că sunteți nevoiți să modificați legea plafoanelor bugetare”, a afirmat Turcan.

„Domnule Dragnea, e mai mare rușinea că v-ați folosit de pretextul corelării legislative a acestui amendament. De fapt, ați modificat pe fond amendamentul pe care chiar colegi ai dvs l-au votat mai devreme. De fapt, asta este adevărata demagogie de care dvs ați dat dovadă astăzi”, a declarat Cristina Prună, în plenul reunit al Parlamentului.

Replicând tuturor acuzațiilor, Liviu Dragnea a repetat că a modificat doar sursa de finanțare, așadar copiii își vor primi alocațiile majorate.

De asemenea, acesta a susținut că Guvernul va trebui să modifice prin ordonanță de urgență legea alocațiilor de stat, pentru că majorarea adoptată astăzi este prevăzută doar pentru anul 2019, fiind cuprinsă în legea bugetului de stat pentru anul respectiv.

„Drept la replică. Am acest drept. Îl modific foarte rar. Să vină cineva și să vorbească în condițiile în care habar nu are nici de economie, nici de finanțe, spunând că sursa de finanțare nu există prin majorarea deficitului, e rușinos că se vorbește de la acestă tribună. Da! Mâine trebuie să modificăm plafoanele pentru a modifica deficitul. Îi spun colegei care a vorbit mai devreme că amendamentul este identic. Doar sursa de finanțare a fost modificată. Deci mai ușor cu minciunile,” a declarat Liviu Dragnea, în plen. „Da, confirm, că tot vorbeam de obsesii, nu am statura unui om de stat paralel”.

Deputatul USR Cristina Prună a anunțat că aleșii din Comisia de buget a Camerei au fost chemați, joi noapte, pentru a rediscuta Legea plafoanelor, în urma propunerii lui Liviu Dragnea prin care este majorat deficitul bugetar pentru a finanța creșterea alocației copiilor.

„Vă cerem o pauză de consultări de 15 minute pentru a discuta despre modificarea Legii plafoanelor. Este o chestiune foarte gravă. Colegii noștri au fost chemați la Comisia de buget-finanțe să rediscute această lege, care vă reamintesc că a trecut și prin Senat și prin Camera Deputaților, a fost votată. Se impune o consultare pe această temă”, a declarat Prună, în plen.

„În scurt timp, va avea loc ședința de comisie pentru modificarea Legii plafoanelor. Vom reveni cu amănunte, Secretariatului Comisiei pentru buget”, prevede mesajul primit de Cosette Chichirău și publicat pe Facebook.

„Dezastru la buget: amendamentul pentru creșterea alocațiilor copiilor are impact bugetar de peste 2 miliarde de lei. Dacă nu luăm din altă parte, trebuie să trecem această cheltuială pe deficit. Problema este că legea plafoanelor, care stabilește deficitul, a trecut deja de Parlament ieri. Tocmai am fost convocați la comisia de buget pentru a modifica legea! Incredibil…” a scris Chichirău, pe rețeaua de socializare.

Președintele ședinței de plen a Parlamentului, Florin Iordache, a afirmat că nu se poate convoca comisia fără aprobarea Biroului Permanent al Parlamentului.

„Nu a fost nimeni invitat. Nu se putea convoca comisia, până nu se face Birou permanent”, a susținut Iordache, în plen.

 

Citește și