Uniunea Europeană a semnat, vineri, un acord de parteneriat strategic cu Serbia în domeniul exploatării materialelor sustenabile, dezvoltării rețelelor de producție a bateriilor și a mașinilor electrice.
”Parteneriatul are rolul de a susține dezvoltarea noilor industrii locale și a locurilor de muncă de înaltă calitate, împreună cu rețelele de fabricare a vehiculelor electrice, prin respectarea standardelor de mediu și sociale, abordând preocupările comunităților locale cu transparență totală”, anunță Comisia Europeană.
”Parteneriatul furnizează cadrul pentru interacțiuni puternice la nivel public-privat între instituțiile UE, entități industriale, asociații de afaceri, parteneri sociali, reprezentanți ai societății civile, ministere relevante ale statelor membre și Serbiei, organizații publice, instituții financiare și investitori”, precizează instituția.
Memorandumul de înțelegere prevede dezvoltarea rețelelor de materii prime, pentru producția de baterii și mașini electrice, cooperarea în materie de cercetare și inovare, aplicarea standardelor de mediu, sociale și de guvernare, mobilizarea de instrumente financiare și de investiții, precum și dezvoltarea calificărilor necesare în aceste domenii.
”Memorandumul de înțelegere între UE și Serbia în privința materiilor prime sustenabile, a rețelelor de baterii și vehicule electrice reprezintă testamentul angajamentelor noastre comune de a ne îndrepta spre tranziția ecologică. Prin colaborare strategică în aceste sectoare-cheie, deblocăm potențialul imens al creșterii sustenabile și al inovării, intensificând și integrarea Serbiei în piața unică a UE și avansând convergența economică, socială și în domeniul mediului”, a declarat Maros Šefcovici, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene.
”Semnarea Memorandumului creează o bază importantă pentru avansarea integrării Serbiei în rețelele UE de tehnologii ecologice, susținând obiectivele-cheie ale Noului Plan UE de creștere economică în Balcanii de Vest”, a afirmat Olivér Várhelyi, comisarul UE pentru Vecinătate și Extindere.
Foto: Profimedia
Citește și: