Prima pagină » Economic » Patronat: Carnea de pui s-a ieftinit la raft cu 10% în noiembrie; dacă nu scade TVA, dăm faliment

Patronat: Carnea de pui s-a ieftinit la raft cu 10% în noiembrie; dacă nu scade TVA, dăm faliment

Patronat: Carnea de pui s-a ieftinit la raft cu 10% în noiembrie; dacă nu scade TVA, dăm faliment
Carnea de pui s-a ieftinit cu 10% în noiembrie, ca urmare a reducerilor de prețuri de 10-15% operate în ultimele luni la poarta fermei, iar producătorii susțin că dacă nu va scădea TVA nu vor rezista presiunii făcute de carnea din import ajunsă pe piața românească după embargoul impus de Rusia.

„Am fost chiar ieri în supermarket și, la raft, carnea de pui în carcasă se vinde cu 8 lei kilogramul. Asta înseamnă o reducere de 10% făcută în această lună. Noi am redus prețurile la carnea de pui la poarta fermei cu 10-15% în ultimele luni, dar în magazine aceste reduceri abia acum încep să se simtă”, a declarat agenției MEDIAFAX Ilie Van, președintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România.

El a afirmat că producătorii români au redus prețurile după ce în țară au intrat în ultimele luni mari cantități de carne, în special din Polonia și Olanda, după ce Rusia a interzis importurile din UE.

„Orice reducere de preț de acum încolo se va face sub costuri și va însemna falimente ale producătorilor. Dacă nu se reduce TVA la carnea de pui, în piață vor urma insolvențe și situația se va agrava”, a mai spus Van.

Consumul de carne de pui în România este 22 de kilograme pe an pe cap de locuitor, nivel similar cu media europeană. Consumul a urcat din 1990, când era 16 kilograme pe an, până la 24 kilograme, în 2009, după care a început să scadă.

Producția avicolă din România, însumând carnea de pui, ouăle și materialul biologic, depășește 1 miliard de euro pe an.

 

Autor

Citește și