Patronat: Producția de lapte va crește cu 15% în acest an, iar prețurile vor scădea cu 10%
„Vom închide anul 2014 cu o creștere a producției de aproximativ 15%. Pentru că va crește oferta în piață, prețurile vor scădea în acest an cu până la 10% comparativ cu anul trecut”, a spus Dorin Cojocaru, președintele Asociației Patronale din Industria Laptelui (APRIL).
Reprezentanții Ministerului Agriculturii au declarat agenției MEDIAFAX că dacă în anul 2013 cuantumul pe cap de bovină era de 453 lei, la care se adăuga sprijinul pentru cantitatea de lapte livrată sau vândută direct, în acest an se ajunge la un cuantum total de 729 lei/ de animal pentru o vacă cu producția de 3 tone și la 1.097 de lei pentru un animal care produce 7 tone de lapte.
„Statul vrea să crescă din acest an cantitatea de lapte produsă în România și am majorat subvenția pentru vacile de lapte. Am luat aceste măsuri pentru că vrem să facem față competiției din 2015, atunci când se vor elimina cotele de lapte”, a precizat pentru MEDIAFAX ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Acesta a adăugat că plățile pentru bovine aferente acestui an vor începe de luni.
Statul intenționează astfel să crească și cantitățile de lapte vândute direct și declarate de către crescători, după ce în anul de cotă 2012/2013 nivelul de referință la vânzări directe a fost de 1,7 milioane de tone, din care eligibile la primă au fost doar puțin peste un milion de tone.
„Sperăm că prin aceste majorări ale subvențiilor să se schimbe structura fermelor din România. Acum, 83% din efectivele de vaci de lapte se află în gospodării de 1-2 capete. Dintre aceste animale, care se găsesc în 640.000 de gospodării, doar 35% vând lapte procesat”, a mai spus Cojocaru de la APRIL.
Dacă în anul 2007 existau în România aproape 1,6 milioane de bovine, numărul acestora a scăzut în 2013 la 1,078 milioane de animale.