UPDATE | Patronatele, nemulțumite de proiectul de buget și „ordonanța trenuleț”. Radu Burnete: „Concordia va aviza negativ în CES”. Stadiul votului
Reprezentanții patronatelor din cadrul confederației Concordia au transmis că nu susțin prevederile din proiectul Legii bugetului pe anul viitor și al „ordonanței trenuleț”, pe care le vor vota nefavorabil în ședința Consiliului Social și Economic de joi.
Patronatele, sindicatele și societatea civilă își exprimă, joi, puntul de vedere pe proiectele bugetelor de stat și al asigurărilor sociale, dar și pe măsurile fiscale din „ordonanța trenuleț”, puse în dezbatere miercuri după-amiază de Ministerul Finanțelor și ajunse joi dimineața pe masa Executivului.
UPDATE: Din cele 32 de voturi exprimate în cadrul ședinței CES pe proiectul legii bugetului de stat, 28 de voturi au fost nefavorbaile și 4 favarabile cu observatii. Din sursele Gândul, voturile favorabile cu observații au fost exprimate de membri din zona ONG-urilor. Ordonanța „trenuleț”a primit aviz nefavorabil, în unanimitate.
Conform surselor Gândul, până la ora 13.00, în ședința CES s-a dat aviz nefavorabil pentru bugetul asigurărilor sociale de stat.
În plus, s-a suspendat ședința de plen până la ora 14:00 din lipsa avizelor pentru bugetul de stat și „ordonanța trenuleț”.
Conform ordinii de zi a CES; proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2024 nu avea avizele S.G.G., C.N.S.P., M.J., iar Ordonanța de urgență a Guvernului privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea și completarea unor acte normative precum și pentru prorogarea unor termene nu avea avize de la: M.A.D.R., M.T.I., M.Ap.,N., S.G.G., M.C.I.D., M.J.
Proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024 nu avea avizul M.J.
Radu Burnete: „Vedem un optimism excesiv și nejustificat în privința nivelului veniturilor”
„Concordia va aviza negativ în Consiliul Social și Economic de astăzi bugetul pe anul 2024 și măsurile fiscal-bugetare. Ar fi iresponsabil să facem altfel. Nu a existat niciun fel de consultare și discuție cu nicio industrie, dialogul social este din nou o formă care bifează o cerință legală și nimic mai mult, iar dintr-o primă analiză vedem un optimism excesiv și nejustificat în privința nivelului veniturilor”, a transmis Radu Burnete, directorul executiv al Confederației Patronale Concordia, joi, înaintea ședinței Consiliului Social și Economic, pe ordinea de zi a căreia au ajuns proiectele bugetului de stat, al bugetului asigurărilor sociale de stat și „ordonanța trenuleț”.
„ANAF își propune să colecteze 30 de miliarde în plus anul viitor deși anul acesta este cu 12 miliarde sub ce și-a propus. Guvernul se așteaptă la intrări din fonduri europene și PNRR de peste 60 de miliarde de lei deși din cele 55 de miliarde pe care și le-a propus în 2023 va realiza puțin sub 29 de miliarde. Cele 12 miliarde în plus pe care Guvernul consideră că le va colecta suplimentar din CASS, după extinderea bazei, sunt și ele cu un semn de întrebare în lipsa unei fundamentări din care să înțelegem cum s-a ajuns la această cifră”, a precizat Radu Burnete.
Potrivit oficialului Concordia, bunii plătitori de taxe sunt cei care vor suporta consecințele.
„Experiența acestui an ne-a arătat că deși Guvernul are autoritatea politică de a propune ce buget dorește dacă el este construit pe estimări și prognoze nerealiste în privința veniturilor, oalele se sparg repede în capul bunilor plătitori de taxe și impozite. Aceștia vor fi chemați din nou să achite un deficit mai mare decât cel estimat, în ciuda promisiunilor că în 2024 nu vor exista creșteri de taxe și impozite”, a spus Radu Burnete.
Oficialul Concordia explică și care sunt riscurile unor măsuri bugetare nedublate de reforme esențiale.
„Unele dintre măsurile fiscal-bugetare din jurul acestui buget ridică și ele semne de întrebare: Guvernul dorește să restrângă din nou aria de deductibilitate a sponsorizărilor deși acest sistem a generat foarte multe beneficii sociale la costuri foarte mici; fondul de tranziție deși alimentat din supraimpozitarea companiilor din energie este gol în proiectul de buget; plafoanele pentru Rabla scad semnificativ descurajând aceste programe deși banii din Fondul de Mediu nu pot fi realocați spre alte zone bugetare; impozitul pe cifra de afaceri rămâne cu neclarități semnificative și vedem inclusiv decizii fiscale care vor avea efect retroactiv. Se înăspresc pedepsele pentru evaziune, ceea ce în sine este foarte bine, dar în lipsa reformării și digitalizării ANAF ne temem că instituția va deveni mai opresivă tot cu bunii contribuabili, nu cu evazioniștii”, a spus Radu Burnete.
Confederația Patronală Concordia (CPC) este una dintre cele trei care reprezintă partea patronală în CES, care emite un aviz consultativ – favorabil sau negativ. CPC reunește 16 industrii cheie pentru economia locală, peste 2200 de companii cu peste 330.000 de angajați, care au o contribuție totală de 26% din PIB.
„Dialogul social și consultarea ar fi rezultat într-un buget mai realist de care mediul de afaceri și societatea să nu se teamă, dar asta nu se poate face în cele 24 de ore pe care le-am avut la dispoziție. Guvernul continuă să nu-i ia în serios pe cei care produc până la urmă bunăstarea din România, angajații și angajatorii. Noi ne luăm în serios rolul și vom publica în perioada următoare propriile analize și opinii chiar dacă măsurile și bugetul vor fi fost adoptate deja”, a conchis directorul executiv al Confederației Patronale Concordia.
Cine face parte din CES
Pe lângă CPC, fac parte Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România și Confederaţia Patronală din Industrie, Agricultură, Construcții și Servicii din România.
Partea sindicală este reprezentată în CES de: Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel ALFA”, Blocul Naţional Sindical, Confederaţia Sindicală Naţională MERIDIAN și Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere din România – Frăţia.
Din partea societății civile fac parte din CES: Fundația Civitas pentru Societatea Civilă Cluj, Asociația Help Autism, Asociația Frends pentru Dezvoltare, Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale, Fundația Agenția de Dezvoltare Comunitară „Împreună”, Uniunea Națională a Cooperației Meșteșugărești, Asociația Festivalul de Film Transilvania, Federația Consiliului Tineretului din România, Fundația Ashoka, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România, Asociația SEXUL vs BARZA, Asociația Psihologilor din România, Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil, Asociația „FAPTE” și Consiliul Național al Dizabilității din România.
Sursa foto: Concordia
Citiți și: