Prima pagină » Economic » Patronul Șahtior Donețk ar vrea să construiască o termocentrală la Motru. Primar: „Nu este singurul investitor interesat”

Patronul Șahtior Donețk ar vrea să construiască o termocentrală la Motru. Primar: „Nu este singurul investitor interesat”

Patronul Șahtior Donețk ar vrea să construiască o termocentrală la Motru. Primar:
Mutare surpriză făcută săptămâna aceasta

Patronul echipei de fotbal Șahtior Donețk, Rinat Ahmetov, care este unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din Ucraina, intenționează să construiască la Motru (Gorj) o termocentrală. Informația a fost făcută publică de primarul municipiului Motru, Dorin Hanu, care a avut recent o întrevedere cu doi reprezentanți ai firmei cunoscutului miliardar.

Investiția este estimată la 150 de milioane de euro, iar autoritățile locale mizează pe crearea a 200 de locuri de muncă.

„Au fost la noi doi reprezentanți din România ai firmei din Ucraina, care aparține patronului lui Sahtior Donețk. Săptămâna aceasta vor veni și reprezentanți ucrainieni. Vor să construiască o termocentrală cu o putere de 100 MW la Motru”, a declarat pentru gândul primarul municipiului Motru, Dorin Hanu, adăugând că termocentrala va fi realizată prin parteneriat public-privat (PPP).

Hanu a spus că va fi organizată o licitație internațională pentru selectarea partenerului privat pentru construirea termocentralei. 

„Avem aprobarea de la Consiliul Local pentru proiectul PPP. Noi venim cu terenul, Ministerul Economiei va participa cu divizia minieră, iar privatul va veni cu banii”, a precizat edilul localității gorjene.

Studiul de fezabilitate pentru noua termocentrală urmează să fie gata în aproximativ două luni, de realizarea lui ocupându-se specialiști din cadrul Institutului Politehnic București.

De proiectul noii termocentrale s-au arătat interesați și investitori din China și Germania.

„Nu este singurul investitor interesat, am mai fost contactați și de reprezentanți ai unor firme din China și Germania. Din câte știu, firma din Ucraina a cumpărat și termocentrala din Doicești, dar acolo ar vrea să aduca din Ucraina materia primă, cărbunele. În cazul termocentralei din Motru, materia primă care va fi folosită este cărbunele din Motru, care este unul de foarte bună calitate. Noi aici stăm pe cărbune” , ne-a explicat Dorin Hanu.

Energia electrică produsă de termocentrală va putea fi exportată pe piețele externe, având în vedere că piața internă este suprasaturată. 

„Din export de energie electrică se câștigă bani serioși. Prețul de cost este foarte redus”, este de părere primarul, care a adăugat că în ce privește consumul de cărbune pentru noua termocentrală, acesta este estimat la un milion de tone pe an.

Dorin Hanu a ținut să dea asigurări că activitatea celorlalte termocentrale din zonă care se aprovizionează cu cărbune din Motru nu va fi influențată negativ de faptul că și noua termocentrală va folosi cărbune din zonă.

Noua termocentrală ar urma să fie construită pe amplasamentul actual al unei microcentrale care furnizează căldură și apă caldă pentru Motru.  „Acolo avem 15 hectare. Noua termocentrală va prelua furnizarea de apă caldă, căldură și energie electrică pentru Motru. Vrem să le impunem mai multe condiții, între care să furnizeze gratuit curent electric pentru autoritățile publice”, a conchis Dorin Hanu.

Știrile economice de ultimă oră, de acum și pe Facebook, pe pagina Gândul Financiar

Citește și